Akdeniz Mutfağı

Akdeniz Mutfağı denince akla yeşillikler, sıcak hava ve deniz geliyor. Bu mutfak binlerce yıllık kültürün, ılıman iklimin, verimli toprakların mutfağıdır.

Türkiye, Yunanistan, Fransa, İspanya, İtalya, Tunus, Cezayir ve Ege Adaları Akdeniz’e kıyısı olan ve Akdeniz Mutfak kültürünü oluşturan ülkelerdir. Yüzlerce ot, zeytin, tahıllar, peynirler, yoğurt, baharatlar ve deniz ürünleri bu mutfağın temelini oluşturuyor.

Hafif ve sade beslenme özelliği ile Akdeniz tipi beslenmede esas olan sağlıklı beslenmedir. Değişik ot ve baharatlar yemeklere lezzet katar. Sofralardan salata eksik olmaz. Zeytinyağı yemekleri lezzetlendirir. Yemeklerden sonra mutlaka meyve yenir.

Akdeniz Mutfağı oldukça geniş bir coğrafyada beslenme alışkanlıklarını oluşturur. Bu kapsama giren ülkelerin iklimi, coğrafi özellikleri ve buralarda yaşan insanların kültürel özellikleri ile oluşmuştur. Kendi içerisinde de farklılıklar gösterebilir.

Akdeniz mutfağı

Ülkemizde de Akdeniz Mutfağı etkisi batı ve doğu olmak üzere iki kısma ayrılır. Batı bölümü Ege, doğu bölümü ise Doğu Anadolu mutfaklarının etkisindendir. Batı bölümünde sebze, otlar ve zeytinyağı daha belirginken; doğu bölümünde ise et, bulgur yemekleri ve kebaplar daha yaygındır.

Zeytinyağı – Geleneksel Akdeniz beslenme biçiminin ikinci önemli yönünü oluşturan zeytinin Akdeniz’deki tarihi çok eski dönemlere dayanır. Akdeniz’i çevreleyen nispeten sert ve kıraç topraklarda yetişen verimli zeytin ağaçları bilinen en eski yemek kitaplarından biri olan Romalı yazar Apicius’un kitabında anlatılmaktadır. Kaynaklar zeytin kültürünün doğup geliştiği coğrafyanın Mezopotamya, Akdeniz ve Ege bölgesi olduğunu söyler. Kuran-ı Kerim’ de zeytin ağacının Sina Dağı’ndan geldiği, meyvelerinden yağ elde edildiği ve bu yağın yemeklere lezzet vermede kullanıldığı yer alır.

Akdeniz Mutfağı ürünleri

Zeytinyağı

Zeytin – Zeytinyağı

Zeytinyağı, et ve sebze yemeklerinde yaygın olarak kullanılır.Kahvaltıda da çeşitli otlarla kullanılır. Türk Mutfağında da ayrı bir zeytinyağlılar kategorisi vardır.

Sebze ve Meyve

Akdeniz ikliminin etkisiyle sebze ve meyveler Akdeniz Mutfağında önemli bir yer tutar. Soğan, pırasa, sarımsak üçlüsü Akdeniz beslenmesini yansıtan sebzelerdendir. Pancar, pazı ve bamya Hindistan kökenli olup Akdeniz Mutfağında sıkça tüketilen sebzelerdendir. Elma, erik, malta eriği, kayısı, üzüm, ayva gibi meyveler ince bir lezzete sahip meyve yemeklerinin ana malzemelerini oluştururlar.

Su ürünleri

Su Ürünleri  

Akdeniz beslenme sisteminin bir diğer karakteristik yönünü deniz ürünleri oluşturur.

Süt Türevleri

Akdeniz Mutfağında süt ürünleri yalın halde değil de peynir ve yoğurt şeklinde ve yemeklerin yanında tüketilmektedir. Türk Mutfağında da sütün işlenmiş şekilde, özellikle de peynir olarak tüketimi yaygındır.

Baharatlar

Baharatlar

Tatlılarda tarçın, gül suyu, mezeki sakızı, ıtır çiçeği, defne yaprağı hatta bazen karabiber kullanılırken; et ve diğer yiyecekler yerel farklılıklara göre karabiber, kimyon, çamfıstığı, narpız veya nane ile tatlandırılmaktadır.

Şarap

Akdeniz beslenme sisteminde üzüm önemli bir yer tutar. Şarabın Türk Mutfağında üretimi azdır. Üzümden daha çok pekmez, şıra, ekşi, pestil, muska, bulama, sucuk, şurup, şerbet gibi besinler yapılmaktadır.

Bahar hazırlıkları başladı, bahara merhaba deyin. Eviniz çiçek açıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu