Akvaryumculuğa Yeni Başlayanlar için Balık Türleri

Akvaryumculuk dışarıdan kolay gibi görünse de aslında oldukça detaylı ve bilgi gerektiren bir hobidir. Evde, akvaryumculuğa yeni başlayanlar, ilk önce hangi balık türünü besleyeceklerine karar vermelidir. Bu kararın ardından seçtikleri balık türüne göre akvaryum ve malzeme seçimi yapılması daha doğru olacaktır.

Yeni başlayanlar için beslemesi kolay balık türlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

japonJapon Balığı: Beslenmesi en rahat olan türlerden biridir. Soğuk sularda bile rahat bir şekilde yaşayabilir. Sıkça görüldüğü halde bu türü dar fanuslarda beslemek yanlıştır. Akvaryum kumunu sürekli ağızlarına alıp tükürme alışkanlıkları nedeniyle geniş ve iyi filtre edilen akvaryumlar gerektirirler.

balik-2

Neon Tetra: Bu türler sürekli sürü halinde gezer, bu yüzden en az 5 adet olacak şekilde grup halinde satın alınması gereklidir. Neon tetralar uysal olup akvaryumdaki diğer balıklarla huzur içinde yaşayabilir.

 balik-3

Çöpçü Balığı: Adından da anlaşılacağı üzere çöpleri temizleyerek akvaryum temizliğine yardımcı olmasından ötürü yeni başlayanlar için ideal bir balık türüdür. Diğer balıkların yiyemediği ve yere çökmüş yem parçalarını ve diğer çöpleri karıştırıp havalandırarak filtrenin çekebileceği bir hale getirir.

balik-4
Lepistes: En ünlü akvaryum balıklarından biridir. Tetra gibi sürü halinde dolaşır. Bu yüzden en az 6’lı gruplar halinde bakılmaları önerilir. Bir erkeğe iki dişi düşebilir. Dişi sayısının erkeklerden fazla olması sürekli erkekler tarafından kovalanan dişilere ara sıra dinlenme şansı verecektir. Çok çeşitli su şartlarına uyum sağlayabilen oldukça dayanıklı balıklardır. Bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar.

balik-5Plati: Küçük, sevimli ve canlı renklidir. Hem kendi türleriyle, hem de diğer sakin türlerle iyi geçinen barışçıl balıklardır. Çiftli gruplar halinde dolaşmayı severler.

balik-6

Kılıç kuyruk:  Bu tür de genelde diğer balıklarla sorun çıkarmadan yaşar ancak erkekleri kendi aralarında kavgacıdır.  Bu nedenle akvaryumda ya bir tane ya da üçten fazla sayıda erkek bulundurulması önemlidir.  Yüzmek için yeterli alana sahip, iyi bitkilendirilmiş ve su dolaşımı güçlü akvaryumlardan hoşlanırlar.

balik-zebra
Zebra  Balığı: Yeterince geniş akvaryumlarda bakılmak şartıyla, yeni başlayanlar için önerilebilecek dayanıklı balıklardır. Üreme dönemleri dışında kavgacı değildir. Yumurtlamak için korunaklı bir kovuktaki dikey zeminleri tercih etmelerine rağmen taşlık veya kumluk her türlü ortamda üreyebilirler.
balik-melek
Melek Balığı:  İyi bir filtreye sahip, yüksek ve geniş akvaryumlar ideal alanlarıdır. Sakin, uyumlu ve tek eşli yaşarlar. Kumları kazmaz ve bitkilere zarar vermezler. Akvaryumlarında rahatsız edici bir balık varsa kesinlikle çıkarılmalıdır; narin yapılarından ötürü stres yüzünden bir köşede saklanıp yemden kesilebilirler.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. benim 1 tane yunusum var 1 tenede cikletim var 1 tane vatoz var resim lerini nerden çekebilirim

  2. benim 1 tane yunusum var 1 tenede cikletim var 1 tane vatoz var resim lerini nerden çekebilirim

    1. Merhaba Furkan Bey,

      Sualtı kamerası kullanmanız gerekir. Telefonlar için de su geçirmeyen kılıf üretiliyor. O kılıftan alarak telefonunuzla da çekebilirsiniz.

  3. benim 1 tane yunusum var 1 tenede cikletim var 1 tene vatoz var resim lerini nerden çekebilirim

    1. Merhaba Zeynep Hanım,

      Sualtı kamerası kullanmanız gerekir. Telefonlar için de su geçirmeyen kılıf üretiliyor. O kılıftan alarak telefonunuzla da çekebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu