Bitkilerinizi Kışa Hazırlayın

Havaların soğuması bitkileri de etkiliyor. Bitkilerinizin kış mevsiminde dirençli olmasını ve sıcak havalara canlı bir şekilde aktarmak istiyorsanız bakımlarını ihmal etmemelisiniz.

Saksı çiçekleri, havaların soğumasıyla birlikte daha yavaş büyümeye başlar ve sonbahar – kış aylarında uyuma dönemine girerler.

Eğer sobalı bir evde yaşıyorsanız çiçeklerinizin bulunduğu ortamdaki ısıyı sabit tutmaya özen göstermelisiniz. Odanın fazla ısınması ve soğuması engellenmelidir. Sobalı evlere nazaran kaloriferli evlerde ısı değişimi fazla olmadığından saksı çiçekleri soğuk havadan daha az etkilenir.

Yalnızca ısıya değil çiçeklerin sulama şeklinde de özen göstermek gerekir. Çiçekler kış mevsiminde mümkün olduğunca az sulanmalıdır. Eğer çok su isteyen bir çiçeğiniz varsa, onun da sulama aralığını değiştirmelisiniz.

Bunların dışında çiçeklerin bulundukları yer de önemlidir. Kış mevsiminde çiçeklerin yerleri değiştirilir. Fakat bir çiçek bulunduğu yeri sevmişse, yerinin değişmesi onu olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple mevsimden mevsime yerinin değiştirilmemesi gerekir.

Çiçeklerin gövdesi ve yaprakları bulunduğu konuma göre geliştiğinden, yerinin değişmesi durumunda yeni çevreye uyum sağlamakta zorlanabilir. Bu durumda da yaprakları sararıp dökülmeye başlar.

Kış mevsiminde çiçeklerin bulunduğu ortamın daha az nemli olmasına dikkat edilmelidir. Yerinin değiştirilmesi haricinde, çiçeğin bulunduğu saksının değişmesi de çiçeği olumsuz etkileyebilir. Saksı değişimi yalnızca ilkbahar aylarında yapılmalıdır.

Isı farklılıklarının artmasıyla birlikte bozulma riski artar. Soğuk veya sıcak hava da zararlıdır. Evlerdeki kuru havanın bitki üzerindeki olumsuzluğunu azaltmak için; satın alınan bitkinin yaprakları ve uçları yanık, kararmış, yırtılmış olmamalıdır.

Özellikle kış aylarında alınan bitkiler ilk bir hafta on gün içerisinde görülen alt yapraklardaki sararma ve dökülme, ortam değişikliği nedeniyle normaldir. Dökülmeler bir iki hafta içinde yavaşlar ve biter.

Eğer yeni çıkan yapraklarda da yanmalar oluyorsa, bakım hatası yapılmaktadır. Büyük olasılıkla ortam bitki için çok kurudur. Ortamın ısısı düşürülmeli ve yapraklarına duş yaptırmalıdır.

Aldığınız bitkinin kökleri saksı içini sarmış ve dışarı çıkmaya başlamışsa, saksı hemen büyütülmelidir. Kökler saksı içini kaplamamışsa, ancak yine de bitkiyi istediğiniz renkte ve yapıdaki bir başka saksıya geçirmek istiyorsanız, kökleri koparmadan, yaralamadan, saksı altına drenaj yaparak saksıyı değiştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu