Cam Boyama Nedir? Nasıl Yapılır?

Cam boyama, günümüzde ev dekorasyonu içerisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Aslında bir zanaat olan ve tarihi, Antik Çağ’a kadar uzanan cam boyamayı, artık insanlar hobi olarak yapmaktadır.

Bu hobiyi yapmak için az malzeme, fakat çok sabır gerekir. Sabırla ve dikkatle yapılan bir çalışma sonucunda ise, ortaya oldukça güzel dekorasyon ürünleri çıkabilir.

Cam Boyama Nasıl Yapılır?

Cam boyama işlemi için, cam boyası, fırça, rölyef boya ve cam boya incelticiye ihtiyaç vardır.

Rölyef boya

Bir cam boyamada rölyef boyanın kullanılması şarttır. Bu boya, şu görevi üstlenir: Camı boyamaya başlamadan önce çizilmek istenen desen, rölyef boya ile cama çizilir. Rölyef boyanın kuruması yaklaşık 1,5-2 saat sürer. Boya kuruduktan sonra, cam boyası aracılığıyla çizilen yerler boyanır ve cam boyama işlemi böylelikle tamamlanmış olur.

Eskimiş cam bardaklar, tabaklar, cam şişeler, kavanozlar veya mumluklar bu yöntem ile renklendirilebilir ve mekânlarda hoş bir görüntü oluşturulabilir. Cam boyama yapmadan önce, hangi objenin renklendirileceğine ve objenin nerede kullanılacağına karar vermekte fayda vardır. Belirlenen objenin cam bir kavanoz olduğunu ve sade tonların hâkim olduğu bir alanda kullanılacağını düşünüldüğünde, kavanozun bulanacağı ortama uygun renklerde cam boyası almak gerekir. Obje, tek renge boyanmak isteniyorsa, tek bir boya almak yeterli olacaktır. Ancak üzerine farklı desenler yapmak ya da daha renkli bir görünüm elde edilmek isteniyorsa, birkaç farklı renkte boya almak gerekir.

Cam Boyamada Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle boyamak istenilen cam obje, yıkanarak veya silinerek iyice temizlenmelidir. Objenin üzerinde herhangi bir lekenin veya toz zerresinin kalmadığından emin olunmalı ve boyama işlemine öyle başlanmalıdır.

Cam boyamada, kullanılan fırça da oldukça önemlidir. Sentetik kıllı fırçalar, boyayı zor tuttuğu için, bunun yerine doğal kıllı olanlar tercih edilmelidir. Boyamada birden çok renk kullanılıyorsa, boya geçişlerinde kullanılan fırçayı temizlemekte fayda vardır. Aksi halde, renkler birbirine karışacaktır. Elbette ki, tek fırça yerine birden fazla fırça kullanılabilir ve böylelikle temizleme işlemi ortadan kaldırılabilir.

Cam boya inceltici, boyama işleminde herhangi bir hata yapıldığında işleri kolaylaştıracaktır. Bir bez parçası üzerine cam boya inceltici döküldükten sonra, hata yapılan yer bu bez ile silinebilir. Ancak bu işlemin, boyanın kurumasına izin verilmeden hemen yapılmasında fayda vardır.

Cam boyama, oldukça zevkli bir etkinliktir. Evinizde kullanmadığınız veya kullanmaktan sıkıldığınız objeleri atmak yerine, bu öneri yardımıyla onları dekoratif hale getirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

51 Yorum

  1. Merhaba ben camlarimi sentetik boya ile boyadim inceltmeden 1 gun qecti hala kurumadi kurur mu :(

    1. Merhaba Süveybe Hanım,

      Kullandığınız boyanın adı nedir? Bu kadar süre içerisinde kurumuş olması gerekirdi. Boyamadan önce yüzeye başka bir şey sürdünüz mü?

    1. Merhaba Nesli Hanım,

      Maalesef marka ismi söylememiz uygun olmaz. Fakat hobi marketlerde satılan güvenilir markalardan alabilirsiniz.

    1. Erdem Bey,

      Daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz? Olmayan nedir?

  2. Bilgi için teşekkürler! Ama ben yapamadım maalesef. Teyzem bu işin ustası, ondan öğrenirim :)

    1. Jale Hanım,

      Sayfanın sağ üst kısmında yer alan Giriş/Kayıt bölümüne girin. Ardından sayfanın altında yer alan Kayıt Ol bölümü var, oraya girin. Oradaki formu doldurarak üye olabilirsiniz.

    1. Merhaba Esra Hanım,

      Masanızı cam boyası ile boyamalısınız. Boyadıktan sonra iyice kurumalı. Ardından masayı dilediğiniz gibi silebilirsiniz, boya çıkmaz. Tıpkı boyanmış bir dolabın boyasının sildikçe çıkmaması gibi. Elbette zamanla boya eskir fakat bu zamana bağlıdır, silmekle alakalı değil.

  3. Kolay gelsin ben yeni başladım baharatlıklarımı boyadım vernik gerekirmi yıkanınca çıkarmı
    Ve cam boyasıyla plastik boyanırmı yada plastiği neyle boyayabilirim

    1. Merhaba Gülay Hanım,

      Boya sonrasında vernik kullanmak tercihe bağlıdır. Vernik, boyanın daha uzun süre aşınmadan kalıcı olmasını sağlar ve daha parlak gösterir. Yıkanınca çıkmaz. Dilerseniz kullanabilirsiniz.

      Plastik yüzeylerde boya tutuşu biraz zordur. Öncesinde zımparalamak gerekir. Fakat zımpara iyi yapılmalıdır. Aksi taktirde yüzey zarar görebilir. Kullanmadığınız bir plastikte deneme yapmanızı öneririz. Kolaylıklar dileriz.

  4. Merhaba
    Ben bir haftadır eski bardak tabaklarimi boyamaya başladım bildiğiniz gibi bata zahmetli bir iş ilk yaptigim kurumuş olanı bugün hafif suya tutup ovaladim ve boyalarim çıktı neden???

    1. Merhaba Kader Hanım,

      Tabak ve bardaklarınız hangi maddeden yapılmış (porselen,cam, seramik vs.)? Bir de hangi boyayı kullandınız?

  5. İzlediğim bir videoda akıcı cam boya kullanıldı ama nerden alabileceğimi bir türlü bulamıyorum nerden bulabilirim

    1. MErhaba İrem Hanım,

      Hobi marketlerde çeşitli cam boyaları bulunmaktadır. Oralardan alabilirsiniz. İyi günler dileriz.

    1. Merhaba Yağmur Hanım,

      Tam olarak hangi boyayı kasttetiğinizi anlayamadık fakat cam için uygun olduğundan emin olmalısınız.

  6. Cam boyama yaptım ama fircam batti nasıl temizlenir acaba birde cam boyasını tahtaya kullandım aslında oldu gibi sizce nasıl denedinizmi

  7. Slm ben kullandığım tabakları boyarsam acaba boya çıkarmı boyadığim tabakları günlük kullana bilirmiyim

    1. Merhaba Süheyla Hanım,

      Boya çıkmaz ve günlük olarak kullanabilirsiniz. Fakat kullanacağınız boya sağlık açısından sorun teşkil etmeyecek bir boya olmalıdır. Cam boyası alırken buna dikkat etmelisiniz. Bir de boyadığınız ürünleri elde yıkamanızı öneririz. Kolay gelsin.

    1. Merhaba Begüm Hanım,

      Hayır, cam boyası yıkanınca çıkmaz.

  8. Merhaba ben 8. Sınıf öğrencisiyim teknoloji tasarım dersinde cam boyama yaptık annem kullanabilsin diye yıkıyorken boya akmaya başladı. Borcam tepsi 1ila2 hafta boyunca kullanılmadı fırına atılıpmı kurutulmalıydı.

    1. Merhaba Süleyman,

      Renk sabitlenmediği için akmış olmalı. Öncesinde fırınlansa renk sabitlenirdi. Yanı sıra cam boyasıyla boyanan ürünlerin elde yıkanması tavsiye edilir. Okul hayatında başarılar dileriz. :)

  9. Küçük bardak boyadım daha doğrusu cam boyası ile bardağa isimler yazdım bir gün bekledi arkadaşlads göstermek için elime aldım bide baktımki iplik oldu çıktı boyacam -vitray boya yazıyodu üstünde

    1. Merhaba,

      Kullanım süresi dolmuş boya olabilir mi? Normalde öyle olmamalı.

    1. Merhaba,

      Boyadığınız alana göre değişir. Birkaç saatte kurur.

  10. Merhaba yuvarlak masa üstü cam kaseden lila rengi çıkarıp gümüş boyamak istiyorum , nasıl bir yöntem uygulamalıyım ? Teşekkürler

    1. Merhaba,

      Lila rengi çok koyu değilse üstüne gümüş boya yaptığınızda alttaki boya kapanacaktır. Kasenin küçük bir kısmında boyayı deneyin, lilanın kapanıp kapanmadığını kontrol edin. Lila rengi ancak üzerini boyayarak değiştireblirsiniz.

  11. Merhaba, cam boyasını uyguladığım yüzeyde boya ne yazık ki durmuyor ve su gibi akıyo ya da birbiriyle karışıyor renkler. Ne yapılabilir bilgi verirseniz sevinirim.

    1. Merhaba,

      Boyanız cam boyası mı? Boyadığınız yüzey cam mı? Bu ikisinden birinde sorun olmalı.

  12. Merhaba,
    Bugün su bazlı seramik ve cam boyası olduğunu iddia eden bir ürün buldum. Kuruma süresi biraz uzun ama sonunda kurudu. Sulu zımpara yaparak düzleştirmek istedim ama zımparayı kullanmaya zaman kalmadı. Kullandığım boya suyu gördüğü gibi akıp gitti. Bu boyalar suya dayanıklı değil mi, yoksa ben çok kalitesiz boya mı almışım?

    1. Merhaba,

      Suya dayanıklı boya kesinlikle suda çözünmez. Yeterince kurumamış olabilir mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu