Dereotu Çayının Faydaları

Havuç ve rezene ile aynı bitki ailesinden gelen dereotu, Akdeniz ve Güney Rusya bölgelerinde yetişir. 30 santimetreden,  1 metreye kadar büyüyebilen dereotu bitkisi, güneş ışığını ve sıcak havayı sever.

Kokusu, tadı ve görüntüsü ile yemekleri ve bahçeleri süsleyen dereotu, vücut için de oldukça faydalı bir bitkidir.

Dereotu Çayının Vücuda Faydaları:

Sindirim: Mideyi rahatlatma özelliği olan dereotu, sindirime bağlı kramplara, mide ve karın ağrılarına iyi gelir.

Boşaltım: Dereotu, mikrop ve bakteri oluşumunu önleyici etkisiyle bağırsak sorunlarının giderilmesinde etkilidir.  Ayrıca, gaz giderici ve hazmettirici özellikleri ile boşaltım sisteminin rahatlamasına yardımcı olur.

Ağız Sağlığı: Ağız kokusunun sindirim ile ilgili sorunlardan kaynaklandığı durumlarda, sindirime iyi gelen dereotu, ağız kokusunu giderici bir etki yapar. Bakteri önleyici ve ferahlatıcı etkisi ile diş ve dil temizliğinde etkilidir.

Soğuk Algınlığı: Dereotu çayı, soğuk algınlığının başlangıç evresinde kullanıldığında, vücudu rahatlatır ve dinlendirir. Boğaz ağrısı ve bademcik rahatsızlıklarında kullanıldığında ağrıyı dindirici, acı veren bölgeyi rahatlatıcı özelliği vardır.

Stres: İçerdiği B vitamini ile hormonları ve enzimleri dengeleyici özelliğe sahip olan dereotu, uyku düzensizliği ve anksiyete sorunlarında, kalp ritmi düzenleyici etkisiyle vücudu sakinleştirir.

Antioksidan: Dereotundaki bileşenler vücuttaki toksinlerin temizlenmesini sağlayan enzimlerin üretimini tetiklediği için vücudun temizlenmesinde etkilidir.

Dereotu Çayı Nasıl Yapılır?

  • 1 demet dereotunu, kısık ateşte kaynamakta olan suya atarak 1-2 dakika kaynatın.
  • 8-10 dakika kadar çayı dinlenmeye bırakın.
  • Çayınızı bal veya şeker ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Rahatsızlıklarla ilgili, önlem alınması gereken durumlarda bitkisel çaylarla şifa aramak yerine, önce doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu