Ev Tadilatında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev tadilatına başlamadan önce çok kapsamlı bir araştırma yapmak önemlidir. Daha önceki tecrübelerden ders almak, daha sonra pişmanlık yaşamamak ve doğru firma seçimi yapabilmek için ev tadilatını aceleye getirmemek gerekir.

 Ses Yalıtımı: Özellikle banyo ile yatak odasının yanyana olduğu evlerde, ses yalıtımının doğru yapılması, ilerleyen günlerde rahat bir uyku uyuyabilmenizi sağlar. Banyonun ses yalıtımı iyi yapılırsa, uyku esnasında banyo bir başkası tarafından kullanılsa dahi, ses dışarı geçmeyeceği için uyku bölünmemiş olur.

Doğru malzeme seçimi: Banyo lavabo ve küvetinde malzeme seçiminin doğru yapılması, mutfak ve banyo yerlerinde kullanılacak malzemenin cinsinin ve renginin seçimi, daha sonraki süreçte evin temizliğinde büyük fark yaratacak kararlardır. Örneğin; lavaboda paslanmaz çelik yerine siyah taş kompozit seçerseniz, su lekelerinden rahatsız olma ihtimaliniz yüksektir.

Doğru firma seçimi ve şartların belirlenmesi: Ev tadilatını yapacak firmayı bulmak için ciddi bir ön araştırma yapmanız ve mümkünse referansları ile görüşmeniz fark yaratır. İşçilik kalitesi ve karar verilen tarihlere uyuluyor olunması önem taşıyan konulardır. Taahhüt edilen tarihte bitirilmemesi durumunda cezai şart mutlaka yazılı bir sözleşmede bulunmalıdır. Aksi takdirde, mağdur olabilirsiniz.

Ev Tadilat

Öngörülemeyenler için bütçe: Ev tadilatı esnasında mutlaka daha önceden öngörülemeyen masraflar çıkar. Bunları önceden tamamıyla birebir planlamak mümkün değildir. Bu tip öngörülemeyenler için de en baştan belirli bir bütçe ayırın.

Elektrik prizleri: Evin içindeki elektrik tesisatını doğru planlamak daha sonraki kullanım kolaylığı ve kablo görünümü açısından önem taşır. Yoğun kullanım alanlarındaki elektrik prizlerinin sayısını biraz fazla tutarak, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz. Örneğin., mutfak uzun zaman geçirilen bir alan olduğu ve sürekli elektrikli ev aletleri kullanıldığı için buradaki priz sayısını yüksek tutabilirsiniz. Çalışma alanınız ve yatak odanız da priz sayısını yeniden değerlendirmeniz gerekebilecek alanlardır.

Moloz temizliği: Tadilat firmasının molozları tamamen evin dışına çıkardığından emin olun. Tadilattan yıllar sonra, evde bir sorun olduğunda ve belirli bir yeri kırmak gerektiğinde, daha önceki tadilat molozlarının duvarların ya da tuvalet klozetinin içine saklanmış olduğunu keşfetmek istemiyorsanız, tadilat sürecini yakınen takip edin ve moloz temizliği konusunda çalıştığınız firmayı uyarın.

Malzemelerin önceden sipariş edilmesi: Tadilat esnasında gerekli olacak tüm malzemeleri önceden sipariş edin. Aksi takdirde, bazı malzemeler için aylarca beklemeniz gerekebilir ve tadilatı bitmemiş bir evde geçirilen her ekstra gün çok yıpratıcı olabilir.

Tadilat süresince yemek ve konaklama organizasyonu: Tadilat süresince nerede ve hangi koşullarda konaklayacağını planlayın. Tadilat bütçenize, o esnada sizin konaklama koşullarınızın sağlanması ile ilgili bütçeyi de dahil edin. Ek olarak, tadilat esnasında düzenli yemek pişirmeniz mümkün olamayacağı için, dışarıda yemek yeme sayınız artabilir. Bu bütçeyi de tadilat bütçenizi planlarken göz önünde bulundurun.

Evi Yenilerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bir evin düzenli bakımı yapılmazsa ömrü kısalır, çok masraflı sonuçlar doğurur. Ev bakımı veya tamiri yaparken birkaç ipucu işinizi kolaylaştırabilir.

  1. İlk olarak bütün evinizi gözden geçirin. Bakım veya onarım isteyen yerlerin listesini çıkarın. Bazı işler profesyonellerden yardım almanızı gerektirir, bazılarını ise kendiniz yapabilirsiniz. 
  2. Profesyonellerle çalışmanız gereken tamir ve bakım işleri için randevu alın. Kendi yapacaklarınız için ise, gerekli ekipmanları toplayın. Boya, bahçe bakımı gibi işleri kendiniz kolayca halledebilirsiniz. 
  3. Ev sigortası yaptırırken, ev kazalarını ve tamir işlerini kapsayıp kapsamadığına dikkat edin. Sadece birkaç firma tamir işlerini kapsasa da, bu çok önemli bir ayrıntıdır. 
  4. Elektrik, su, doğalgaz sistemleri ile ilgili tamir işlerini profesyonellere danışmadan kendi başınıza yapmayın. Bu, çok riskli sonuçlara yol açabilir. 
  5. Tamir esnasında gerekli önlemleri almayı unutmayın. Örneğin elektrikle ilgili bir işse, elekriği kesin; boya yapacaksanız, eşyaların üstünü örtün. 
  6. Gerektiği zaman tamir etmek yerine, sık sık bakım yaparak ev ve eşyalarınızın ömrünü uzatın. 

Ev tadilatı planlarken, süreci doğru şekilde öngörebilmek ve öngörülemeyenler için de belirli bir marj bırakmak, daha sonra zor duruma düşmenizi önler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu