Ev Tozu Temizleme Yöntemleri

Kışın içeri soğuk hava girmesin diye evlerin havalandırılması daha zordur. Bu sebeple tozlar evde birikir. Ev tozu orada yaşayanlar için tehdit oluşturur.

Alerjik çocuğun ideal ev ortamının nasıl olması gerektiği hakkında Çocuk alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak’ın önerileri:

Ev tozu akarlarına alerjisi olan çocuğun evinde çamaşır makinesinde yıkanabilecek ince örgü kilimler kullanılmalı. Nem dengesi ayarlanmalı ve rutubetten uzak durulmalı. Ev içinde kesinlikle sigara içilmemeli.

Alerji, doğumdan itibaren başlayıp zamanla şekillenen bir süreç. İlk üç yaşta en yoğun, gıda alerjisine bağlı alerjik egzamayla kendini gösteren hastalık, zamanla çocuğun ev tozu, hayvan atıkları veya küf mantarları gibi ev içi alerji yapan maddelere teması arttıkça şekil değiştirir.

Okul çocukluğunda daha çok ev tozu alerjisine bağlı alerjik nezle ve astım tablosu görülür. Ergenlik yaklaştıkça mevsimsel polen alerjisi de eklenir sürece. Genel kanının aksine alerji büyüdükçe geçmez; tam tersine artarak seyreder. Bu yüzden erken çocukluk döneminde alerjiyi gelişmeden engellemenin ve oluşmuşsa da daha fazla ilerlememesinin yolları aranmalı.

Ev Tozları

Halıları Kaldırın

Günümüzde en sık rastlanan alerji tipi ev tozu akar alerjisi. Ev tozu alerjisi, çoğunlukla alerjik nezleyle astım bronşite neden olur. Tedavide ana hedef, hastanın çevresindeki ev tozu akar miktarını en aza indirmek. Bu yönde ev içinde alınması gereken bir dizi önlem var.

Bu önlemlerin içinde en önemlisi, evden halıların kaldırılması. Dokuma halılar, ister elde ister fabrikada dokunmuş olsun, ister sentetik isterse yün olsun, ev tozu akarları için yaşam alanı oluşturur.

Ev tozu akarları, insan atıklarıyla beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülmeyen mikroskobik canlılardır. Bu canlıların vücut parçacıkları ve dışkıları havaya karıştığında alerjiye yol açar. Akarlar, bakteri değildir. O nedenle anti-bakteriyel halılar ev tozu akarından korumaz.

Ev tozu alerjisinde hava temizleyiciler fayda sağlamaz. Halıları yerde dururken elektrik süpürgesiyle yıkamak, alerjenin uzaklaştırılmasına fayda sağlamadığı gibi bir de halıyı nemlendirerek akarların daha fazla yaşamasına neden olur.

Buharlı temizlik robotları yüksek ısıyla akarları öldürür ancak dışkı parçacıklarını uzaklaştırmada yetersiz kalır. Halı yerine çamaşır makinesinde yıkanabilecek ince örgü kilimler kullanılmalı. Kilimler, 60 derecede yıkandığında hem ev tozu akarları ölür hem de akarların dışkı parçacıkları suyla uzaklaştırılır.

Temizlik Hataları

Nem Seviyesini Kontrol Edin

Ev tozu akarları nemli iklimlerde ürer. Ev içi nem oranının yüzde 50’yi geçmemesinin sağlanması gerekir. Ev içi havasının nemi, yüzde 50’den yüksekse havanın nemini alıp suya çeviren nem giderici aletler kullanılabilir. Temizliğin filtreli özel elektrik süpürgeleriyle yapılması gerekir.

Alerjisi olan veya alerji olma olasılığı bulunan çocuklar, rutubetten uzak durmalı. Sıvadan veya herhangi bir su kaçağından duvar içine sızan suyun yarattığı rutubet, evde ciddi anlamda hava kirliliği yaratır. Bu alanların kurutulması gerekir.

Benzer şekilde ev içi hava kirliliği yapan maddelerden biri de sigara. Alerjik bir çocuğun evinde sigara kesinlikle içilmemeli. Mutfak, cam önü gibi alanlarda sigara içmek çocuğun etkilenmesini azaltmaz. Sigaranın tamamen ev dışında içilmesi şart.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. 6 yaşındaki kızım, her sene bu aylarda, öksürük krizi sebebi oldukça sıkıntılı zamanalr geçiriyordu, gitmediğimiz doktor kalmadı, astım teşhisi ile bir sürü ilaç kullandık, ancak yaptığımız araştırmalar sonucu, yaz aylarında yumutlama dönemine giren ve bu sebeple sayıları oldukça artan ev akarlarının bu mevsimde öksürüklere neden olduğunu öğrendik. Evdeki gerekli arındırma/temizleme işlemlerinin yanı sıra,sprey ile evin her tarafını dezenfekte ettik. ve çok şükür, şu anda öksürükten eser yok. Kesinlikle tavsiye ederim.

    1. Merhaba Yeliz Hanım,

      Hijyen malzemelerinin satıldığı marketlerde ya da eczanelerde ev akarları için oda spreyleri bulunmaktadır. Evde astım gibi sağlık sorunları olan kişiler varsa muhakkak bir sağlık çalışanına danışarak sprey almalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu