Evde Sonbahar Hazırlıkları

Sıcak yaz günlerini geride bıraktığımız ve yavaş yavaş sonbahara girdiğimiz bu aylarda, size temizliğinizde ve ev düzeninizde yardımcı olacak birtakım bilgiler hazırladık.  

Sonbahar temizliğine başlamadan önce, evinizin odalarında bir temizlik ve düzenleme planı oluşturun. Yani, hangi oda nasıl bir temizlik ve düzenleme istiyor; perdeler ve halılar yıkanacak mı, dolap içlerinde bir düzenleme yapılacak mı konularında kesin bir karar verin. Ardından, hangi odaları, hangi gün temizleyeceğinize karar verin.

Planlamadan sonra evinizde köşe bucak, detaylı bir temizlik yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun için sonbahar temizliğine genel bir bakış yapacak olursak şunları söyleyebiliriz: Evi ve eşyaları olabildiğince havalandırın. Dışarıda duran mobilya, eşya ve şemsiyelerinizi kış soğuğundan etkilenmemeleri adına temizleyin ve kaldırın.

Bahçenize genel bir bakım uygulayın. Budanması gereken bitkiler varsa, budayın. Toprağı havalandırın ve toprağı çöken bitkilere torf ilavesi yapın.

Yüksek doğalgaz faturalarıyla karşılaşmak istemiyorsanız, kombi ve kalorifer sistemlerinizi kontrol ettirin.

Oturma odası: Örtü ve şalları kalınlarıyla değiştirin.

Yatak odası: Yatak örtülerini ve pikeleri soğuk havalar için uygun olanlarla değiştirin. Battaniyeleri yıkayın ya da kuru temizlemeye verin.

Dolaplar: Yazlık kıyafetlerinizi kaldırın ve kışlık kıyafetlerinizi çıkarıp, yerleştirin. Kuru temizlemeye verilmesi gereken kıyafetleri ayırın.

Dışarısı: Dışarıda duran mobilya, eşya ve şemsiyeleri temizleyin ve kaldırın.

Bitkiler:  Budanacak bitkiler varsa, budayın ve bitkilerin dinlenme dönemine girmeleri için bakımlarını yapın.

Temizlik: Yazdan çıkıp, soğuk mevsime girerken, evde köşe bucak detaylı bir sonbahar temizliği yapın. Evi ve eşyaları olabildiğince havalandırın.

Kalorifer üstleri: Kaloriferler tekrar yanmaya başlamadan, kaloriferlerin üzerindeki mermer veya raflara koyduğunuz malzeme olup olmadığını kontrol edin. Isıdan bozulacakları için, bunları kaldırın.

Mutfak

Mutfak aydınlatmasını, kış mevsimine uygun hale getirin. Kışın hava erken karardığından dolayı ışık yakma ihtiyacınız daha fazla olacaktır. Bu nedenle enerji tasarrufu yapabilmek için, ampullerinizi gözden geçirin.

Mevsim meyveleri ve taze sebzeler satın alın. Dilerseniz, bu meyveler ile reçel ve marmelat; sebzeler ile turşu hazırlayabilirsiniz. Sebzelerin bir kısmını, buzdolabı poşeti ile dondurucuya yerleştirin.

Yine dilerseniz, mutfak dekorasyonunu sonbahara uygun bir hale getirebilirsiniz. Bunun için, sonbaharı temsil eden sarı, kahverengi ve turuncu renklerindeki tabak takımlarınızı çıkartabilir, masa örtünüzü değiştirebilir, baharatlıklarınızı dekoratif kılıflarla kaplayabilirsiniz.

Oturma Odası

Oturma odası, evin en çok vakit geçirilen bölümü olduğundan dolayı bu mekânın düzenlenmesi ve temizlenmesi, diğer bölümlere oranla daha fazla vakit alacaktır.

Hazırlıklara kışlık halılarınızı çıkartarak başlayın. Yazlık halılarınızı ambalajlayıp kaldırın.  Eğer bu halıları kullanmaya devam edecekseniz, amonyaklı su ve bir bez yardımı ile halıları silin. Bu yöntem, halıların üzerinde biriken toz ve nemi temizlemeye yardımcı olacaktır. Halıları sildikten sonra, elektrikli süpürge ile süpürün ve böylece halınızın renklerinin daha canlı görünmesini sağlayın.

Koltuk ve kanepeleri, nemli bir bez ile silin ve elektrikli süpürge ile süpürün. Kışın koltuklar için kılıf kullanıyorsanız, bunları dolabınızdan çıkarabilirsiniz. Koltuk ve kanepelerinizin üzerinde örtü veya şal kullanıyorsanız, bunları kalınlarıyla değiştirebilirsiniz. Hatta sonbahara uygun pastel tonlar tercih etmeniz, ortamda bir sonbahar etkisi yaratmada etkili olacaktır.

Yatak Odası

Yatak örtülerini ve pikeleri, kış mevsimi için uygun olanlarla değiştirin. Dolabınızdan çıkardığınız yorgan ve battaniyeleri yıkadıktan veya kuru temizlemeye gönderdikten sonra serin.

Dolap içinde düzenleme yapın. Yazlık kıyafetlerinizi kaldırın, kışlıkları çıkartıp yerleştirin. Dolabınızda yer açmak adına, giymediğiniz kıyafetleri ayıklayın ve lekeli olanları da yıkadıktan sonra dolabınıza yerleştirin. Aynı şekilde, yazlıkları da yıkadıktan sonra kaldırın.

Yatak odasında sonbahar temizliği yaparken, mutlaka yatağınızı çekip süpürün ve nemli bir ez ile silin. Yatağınız bazalı ise, bazayı havalandırın.

Çocuk Odası

Çocuk odasında, yatak odasında uyguladığınız adımları tekrarlayın. Yatak örtüsünü değiştirin, yazlıkları kaldırın, bazayı havalandırın. Yeni okul döneminde, çocuğunuz için bir değişiklik yaratmak istiyorsanız, dekoru değiştirebilirsiniz; duvar rengini değiştirebilir veya duvarlara kâğıt kaplayabilir, çalışma dolabı ve masasını yeniden düzenleyebilirsiniz.

Çocuk odasında fazlalıklardan kurtulmak adına, kullanılmayan oyuncakları ayırabilir ve bunları ihtiyaç sahibi bir aileye verebilirsiniz.

Banyo Hazırlıkları

Sonbahar mevsimine uygun banyo takımlarınızı çıkarın.  Yazın kullandığınız, havlu ve  bornozları, kışlık olanları ile değiştirin. Banyodaki aksesuarları da değiştirmeyi unutmayın. Mum gibi dekor malzemelerinde, elma ve tarçın kokulu olanlarını tercih edin.

Balkon

Kapalı bir balkona sahipseniz, burada sadece derinlemesine bir temizlik yapmanız yeterli olacaktır. Ancak balkonunuz açık ise, kışın soğuk havalardan ve yağışlardan zarar görmemeleri için mobilyalarınızı bir naylon ile kaplamanızda fayda vardır.

Bahçe Hazırlıkları

Bu mevsimde bahçede yapılacak belli başlı işler; kışlık çiçek fidelerinin ve ilkbaharda açacak olan soğanlı bitkilerin dikimigübrelemeçim bakımı ve ara ekimlerdir.

Bahçedeki çimlerin bakımına, üzerindeki yaprakları temizlemek ile başlayın. Bu mevsim, çimlendirme için en uygun olan mevsimdir. Mevcut çim alanlarında herhangi bir bozulma var ise, ara ekimler yapın.

Bahçedeki toprağın besin maddesince fakir olduğu düşünüyorsanız, bu mevsimde toprağa rahatlıkla gübre takviyesi yapabilirsiniz. Gübre takviyesi, toprağın bahar mevsimini verimli bir şekilde karşılamasını sağlayacaktır.

Bu mevsimde ekilecek Atatürk çiçeği, açelya ve kamelya gibi kışlık fideler, bahçenin kışı güzel bir şekilde karşılamasını sağlayacaktır. Sonbahar mevsiminde ekilen bitkiler için en olumlu nokta, dikilen bitkilerin kışın yağmur ve kar suyu yoluyla doğal olarak sulanacak olmasıdır. Bu durum, bitkilerin köklenmesini kolaylaştıracak ve bir sonraki ilkbaharda daha gür şekilde büyümesini sağlayacaktır. Ağaç ve ilkbahar aylarında açacak olan soğanlı bitkilerin dikimini ise, Ekim sonu-Kasım başında yapın.

Evinizde yapacağınız sonbahar hazırlıkları, kış mevsimine geçerken de işlerinizi kolaylaştıracaktır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu