Halfeti Siyah Gül

Sadece Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen siyah gül, dünyada bulunan nadir bir gül çeşididir.

Mikroklima iklimi sebebiyle sadece Halfeti’de yetişebilen siyah gül, ilçenin sembolü haline gelmiştir. Önceleri ilçenin pek çok yerinde yetişmekte olan gül, günümüzde daha çok bahçe ve saksılarda yetiştirilmektedir.

Siyah Gülün Hikayesi

siyah-gül-3

Siyah gül üzerine inceleme yapan İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turhan Baytop, araştırması sonucunda siyah gülün Fransa’dan Türkiye’ye getirildiği bilgisine ulaştı. Halfeti Gülü’nün 1859 yılında Fransız gül yetiştiricisi Guillot tarafından üretilen “14. Louis” türü olduğu belirlendi.

“Siyah gül” olarak bilinen tür üzerinde araştırma yapan Prof. Dr. Baytop, gülle ilgili bilgi ve fotoğrafları güllerle ilgili çalışan İngiliz botanikçi Martyn Rix’e gönderdi. Rix, yaptığı incelemeler sonucunda, “Siyah Halfeti Gülü”nün, 1827-1893 yılları arasında yaşamış ünlü gül yetiştiricilerinden J. B. A. Guillot tarafından 1859 yılında Lyon’da üretilen “14. Louis” türü olduğunu tespit etti.

Siyah Gülün Özellikleri

siyah-gul-2

Gonca halindeyken siyah olan, daha sonra ise siyaha yakın koyu kırmızıya dönüşen gül, başka yerde yetişmiyor.  NTV’ye verdiği röportajda Halfeti Belediye Başkanı Mahmut Özdemir, ”İlçemizde, özellikle bahar ayında yetişen siyah güller, kesilip başka yere götürüldüğünde rengini değiştiriyor. Tohum olarak başka bir bölgeye ekildiğinde de buradaki gibi siyah açmıyor. Bu güller sadece ilçemiz topraklarında siyah açıyor” şeklinde anlatıyor.

Sadece Halfeti’de yetişen bu gül için belediye ”Siyah Gül Festivali” düzenlemek için de proje hazırlıyor.

Diğer gül çeşitlerinden daha bodur, yarı katmerli, kokulu olan siyah gül, ilk ve sonbaharda çiçek açıyor. 1-1,5 metre yükseklikte bir çalı olan bu türün çiçekleri, 6-7 santimetre çapında oluyor. Gonca halindeyken siyah, daha sonra koyu kırmızı dönüşen türünün yanı sıra sürekli siyah kalan türleri de bulunabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu