Kompost Nasıl Hazırlanır?

Bitkisel ve hayvansal atıkların nemli, oksijenli bir alanda toplanıp çürütülmesi organik gübreye dönüşmesine kompostlaşma denir. Kompost değişik şekillerde ve değişik araçlar kullanarak elde edilebilir.

Kompost işlemi çevre için oldukça yararlıdır. Kompostlaşma işleminde bazı mutfak ve hayvansal atıklar ile tüm bitkisel atıklar kullanılabilir.

Bu işlem için kompost kutuları kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra, bahçenizin bir bölümünde, uygun büyüklükte bir çukur açma yöntemini de kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, zeminin mutlaka toprak olmasıdır. Açtığınız bu çukur içerisinde atıkları çürütmeniz mümkündür.

Neden kompost yapılmalı?

Kompostlaşma işlemi; topraktaki boşluk hacmini arttırır, zor işlenen toprakların kolay işlenmesine olanak sağlar, toprağın hava almasına yardımcı olur, kurak mevsimlerde oluşabilecek tuzlanmaları önler ve bitkilerin, besin maddelerinden daha yüksek seviyede yararlanmasını sağlar.

Kompostlaşmanın bir diğer en önemli faydası ise, toplanan çöp miktarını azaltmasıdır. İşlem ile elde edilen humuslu toprak, bitkiler için oldukça yararlı bir gübre üretecek; sizin de gübreleme işlemi için para harcamanıza gerek kalmayacaktır.

Kompost yapımı

Kompost

Bahçenizde düz bir alan belirleyin. Belirlediğiniz yere kuru yaprak, saman ya da ince çalılarla taban hazırlayın. Kompostun hızla olgunlaşmasını sağlamak için 1 parça yeşil malzemeye karşın 2 parça kahverengi malzeme karıştırılmalıdır. Hafta bir toprağın nemini kontrol etmelisiniz. Nem az ise su verebilirsiniz, nem fazla ise kahverengi malzemelerden (yaprak, kağıt vb.) ekleyebilirsiniz. 4 gün bekledikten sonra kompostu dıştan içe doğru karıştırın. Bu işlemi her 2 günde bir tekrarlayın. 2-3 ay içerisinde kompostunuz hazır olacaktır.

Havalar ısınmaya başlayınca, kompostun içindeki mikroplar, bakteriler ve solucanlar daha aktif hale gelir ve beslenmek ister. Bu dönemde, dışarıdan satın alacağınız kompost düzenleyici, bu besini sağlar ve kompostun daha sağlıklı olmasını sağlar.

Kompost düzenleyici, daha çok organik bahçecilikte kullanılır. Satın aldığınız kompost düzenleyiciyi inek gübresi ile karıştırın ve bitkilere bu şekilde verin. Böylece kompost, bitkileriniz için çok daha besleyici hale gelir.

İnek ve tavuk gübresini karıştırabilirsiniz. Aceleniz olduğu dönemlerde bu karışımı kullanabilirsiniz, çünkü bu karışım, daha hızlı şekilde kullanıma hazır hale gelir.

Kompostun kötü kokusu, bahçede çalışanları genelde rahatsız eder. Ancak kompostun kötü kokusu, kullanıma hazır hale geldiğinde geçer. Kötü koku, yerini doğal ve hafif bir kokuya bırakır. Bu sebeple, koku için endişelenmenize gerek yoktur.

Hazırladığınız kompostun kullanıma hazır hale geldiğini anlamak için, rengini de kontrol edin. Kompost, koyu ve zengin bir renge dönüştüğünde hazır demektir.

Komposta konulacak malzemeler

Yaprak, dal, saman, çim artıkları, taze meyve ve sebze kabukları, yumurta kabuğu, gazete kâğıdı, saman ve mutfak atıkları komposta dâhil edilebilecek malzemeler arasında yer alır.

Buna karşılık; hayvan dışkısı, et ve süt ürünleri, yağlı yiyecek atıkları, balık atıkları, kömür, hastalık barındıran bitki atıkları ve tıbbi atıklar komposta konulamaz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu