Leke Çıkarma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Leke çıkarma hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi bir araya getirdik. Leke nasıl çıkarılır? Leke çıkarıcılar nelerdir?

Leke çıkarma konusunda bilinmesi gerekenlere leke çıkarma yöntemleri ile başlayabiliriz. Lekeler dört esasa göre çıkarılır:

  • Sabunlayarak
  • Eriterek
  • Emdirerek
  • Rengini açarak

Sabunlayarak Çıkan Lekeler: Yıkanabilen kumaşlardaki bütün yağ ve yemek lekeleri sıcak su ve sabunla çıkarılır. Bunlar acele değilse çamaşıra bırakılır. Aksi taktirde sabunlu ılık veya daha iyisi sıak su ile yıkanarak çıkarılabilir.

Eritici Maddelerle Eriterek Çıkarılan Lekeler: Boya lekelerş, ince ve nazik kumaşlardaki yağ lekleri, yağlı boya lekeleri, çam sakızı lekesi, katran lekesi, mum lekesi, cila lekesi ve benzeri lekeler. Eritici maddeler şunlardır: İspirto, terebantin esansı, mineral esnsı, petrol eteri, gaz.

İçici Tozlarla Emdirilerek Çıkarılan Lekeler: Yıkanmaya elverişli olmyan benzin vesaire gibi uçucu sıvılara bile hassas olan açık renkli kumaşlardaki lekeler. Emici tozlar şunlardır: Un, talk pudrası, somyr toprağı.

Rengini Açarak Çıkarılan Lekeler: Bunlar çamaşırlar üzerindeki mürekkep lekeleri, meyve lekeleri kan lekesi, pas lekesi, ter lekesi gibi lekelerdir. Renk açıcı maddeler şunlardır: Javel suyu, kireç kaymağı, oksijenli su. Fakat bazı lekeler de vardır ki bileşimleri birkaç maddeden oluşur. Bu cins lekeleri çıkarmak için birkaç madde kullanılır. Örneğin soba lekesi önce sabunlu su ile sonra terebantinle silinir ve kalan sarı leke de asid oksitalikle çıkarılır.

Leke çıkarma yöntemleri bunlardı. Şimdi dikkat edilmesi gerekenlere bakalım.

Leke Çıkarma İçin Pratik Yöntemler

Evlerde hijyenin sağlık açısından oldukça önemlidir. Giyisiler, halılar, masalar, fayanslar ya da koltuklarda, evin pek çok yerinde lekelerle karşılaşabiliriz. Hepsinin temizlenebilmesi için pratik çözümler vardır.

  • Alkol, İçki Lekesi : Şampuanlayınız, sonra beyaz ispirto ile tampon yapınız.
  • Bira Lekesi : Ilık suya %3 beyaz ispirto ilave ederek tampon yapınız.
  • Ayakkabı Boyası: Önce tiner sonra beyaz ispirto ile silip şampuanlayınız.
  • Plastik Boya Lekesi : Leke yeni ise soğuk su ile tampon yapınız.
  • Yağlı Boya Lekesi : Tiner ile tampon yapınız sonra şampuanlayınız.
  • Çamur Lekesi : Kurumasını bekleyip sonra fırçalayıp süpürünüz.
  • Çay Lekesi : Leke şampuanla çıkmazsa beyaz ispirto ile veya %10 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
  • Sakız Lekesi : Sakızı bir buz parçası ile tampon yapıp temizleyiniz.
  • Çikolata Lekesi : Su ile veya suya %5 amonyak ilave ederek tampon yapınız.
  • Çim, Yeşil Sebze, Çiçek Lekeleri : Beyaz ispirto ile ıslatarak siliniz.
  • Hardal, Mayonez, Ketçap Lekesi : Önce %10 oranında amonyak ilave edilmiş su ile siliniz gerekirse şampuanlayınız.
  • Kahve Lekesi : Leke şampuanıyla çıkmazsa beyaz ispirto ile veya %10 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
  • Kan Lekesi : Soğuk su ile tampon yaptıktan sonra şampuanlayınız iz kalırsa %5 oranında amonyak ilave edilmiş su kullanınız.
  • Kusmuk, Çiş, Dışkı Lekesi : Yarı yarıya su, sirke karışımı ile veya beyaz ispirto ile tampon yapınız sonra şampuanlayınız.
  • Küf Lekesi : Amonyaklı su ile tampon yapınız.
  • Meyve ve Gıda Maddeleri: Ilık su ile tampon yapınız.
  • Mobilya veya Yer Cilası: Saf alkol ile siliniz sonra şampuanlayınız. Hala iz varsa %5 oranında amonyaklı su veya beyaz ispirto kullanınız.
  • Mum Lekesi : Leke üzerine emici kurutma kağıdı koyup ılık ütü geçiriniz ve şampuanlayınız
  • Mürekkep Lekesi : Saf limon suyu iyi sonuç verir.
  • Parfüm Lekesi : Beyaz ispirto ile tamponlayınız.
  • Reçel, Şurup, Meyve Suyu Lekesi : Ilık su ile siliniz, iz kalırsa tiner kullanınız.
  • Salça, Sos, Yağ, Tereyağı Lekesi : Tiner ile tampon yaptıktan sonra şampuanlayınız.
  • Süt, Kakaolu Süt, Yoğurt Lekesi : Şampuanlayınız sonra %5 oranında amonyak ilave edilmiş su ile veya beyaz ispirto ile tampon yapınız.
  • Şeker Lekesi : Ilık su ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
  • Tendürdiyot Lekesi : Saf amonyak ile tampon yapınız
  • Tırnak Cilası Lekesi : Aseton ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
  • Tutkal, Vernik Lekesi : Tiner ile sildikten sonra ılık su ile tampon yapınız veya şampuanlayınız.
  • Yumurta Lekesi : %5 amonyak ilave edilmiş su ile veya beyaz ispirto ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.

Lekeleri çıkarmada kullanacağınız bu yöntemler ile evinizin ve eşyalarınızın temiz olmasını sağlayabilirsiniz.

Leke Çıkarırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Leke çıkarma işlemi aydınlık bir yerde yapılmalı.
  • Mümkün olan kumaşlarda, lekeli yerin etrafı beyaz iple teyellenmeli.
  • Lekeli kumaş masa üzerindeki beyaz örtü üzerine konmalı. Eğer kumaş çift katsa ıslağun elbisenin diğer tarafına geçmemesi için kumaşın iki katı arasına birkaç kat peçete konmalı.
  • Leke çıkarmaya başlamadan önce ne lekesi olduğu bilinmiyorsa onu anlamaya çalışmak, tersinde ve bilhassa gizli bir yerinde, kumaşın solup solmayacağını denemek ve eğer solmuyorsa bilinene usullerden birini leke cinsine göre uygulamak gerekir.
  • Yağlı boya, pas, mürekkep, kan, meyve lekesi ne kadar eski olursa olsunlar çok kolay anlaşılırlar. Fakat bazı lekeler vardır ki ne olursa olsun anlaşılmaz. Bu taktirde lekeyi en iyisi benzin veya su ile denemektir.

Leke Çıkarıcılar

Peki leke çıkarma işleminde kullanılan leke çıkarıcılar nelerdir?

Benzin: Renksiz, kokusu keskin bir sıvıdır. Kuru temizlikler için kullanılır. Suda erimez, sudan hafiftir. Yağlı cisimleri, reçine kauçuğu eritir. Ateşle temasında patlar. Dikkatli olunmalıdır. Benzin çabuk tutuşan bir sıvıdır. Eğer benzin kaynaklı bir yangın olursa su atılarak yangına müdahale edilmemeli. Ateşin üstü kalın bir örtü ile örtülmelidir. Ateşi oksijenle teması kesilmelidir.

Terabentin Esansı: Renksiz, uçucu, karakteristik kokulu, yakıcı, çabuk tutuşan bir maddedir. Yanınca çok duman verir. Suda erimez. Ateşte ısıtılmamalı, tehlikelidir. Eğer terabentin kaynaklı bir yangın çıkarsa ateşin üstü kalın bir örtü ile kapatılmalıdır.

Oksijenli Su: Renksiz bir sıvıdır. Çok kuvvetli bir antiseptiktir ve renk açıcıdır. İpek, keten, yün, sünger ve saçın rengini açmada kullanılır.

Lekeler Nasıl Çıkarılır?

Duman lekesi

Masa örtünüzde oluşan pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün her iki kısmına da ekmekleri yerleştirin. Kısa sürede ekmek, pancar lekesini emecektir.

Duman Lekesi Nasıl Çıkar?

Leke çıkarma işlemleri içinde en zorlayıcılardan biri duman lekesidir.

Birinci Yöntem: Alkol

Saf alkol lekeleri çıkarmada kullanılabilir. Bu oldukça ucuz bir yöntem. Bir temizlik bezinin bir kısmını alkole daldırın ve lekeleri bu bezle silin. Bunun bazı boya türlerine zarar verebileceğini unutmayın, bu nedenle önceden görünmeyen, küçük bir alanda test edin.

Duvarları temizlerken yukarıdan aşağıya doğru ilerleyin. Zemine yakın bir yerden başlarsanız malzeme sürekli aşağı akacağından temizlediğiniz yerler tekrar kirlenir. Bu sebeple yukarıdan aşağıya doğru temizleyin. Bir kere yeterli olmazsa, tüm duvarı sildikten sonra ikinci kez silebilirsiniz. Duvarlar yıllarca boyanmadıysa ikinci kez silmekte fayda var.. Hiçbir noktayı da kaçırmadığınızdan emin olun. Ardından tüm duvarı temiz bezle silin. Odayı en az 5-6 saat havalandırın.

İkinci Yöntem: Arap sabunu

Bir kovanın içine doldurulan ılık suyun içinde Arap sabunu belli bir miktar dökülür ve karıştırılır. Ardından karışımın içine bol miktarda karbonat dökülür. Temiz bir bez karışıma batırılır ve silme işlemi yapılarak duvardan is lekeleri temizlenir. Karbonat beyazlatma özelliğine sahip olduğu için is lekeleri nasıl çıkar kapsamında oldukça etkilidir.

Üçüncü Yöntem: Limon Suyu

Limon suyu 2 bardak suyun içine karıştırılır. Temiz bez bu karışımın içine batırılır ve sıkılarak kullanılır. Duvardaki is lekesi silinerek çıkarılır. Gerekirse is lekesi olan bölge birkaç kez silinmelidir. Ardından mutlaka su ile durulama yapılması gerekir.

Dördüncü Yöntem: Yeniden Boyayın

Diğer her şey başarısız olduğunda sigara lekeleri için son bir çözüm var, yeniden boyamak. Ancak, lekelerin üzerine bir kat boya uygulayamazsınız. Nikotin ve katran boyadan belli olabilir. Bunun yerine, önce leke engelleyici bir astar kullanın. Bu, sızıntıyı önler ve seçtiğiniz boyayı üstüne uygulamanıza izin verir. Astarın ardından boyayı uygulayın.

Bant Lekesi

Bant Lekesi Nasıl Çıkar?

Leke çıkarma işleminde diğer bir zorlayıcı olan bant lekesidir. Sıcak tutkal lekelerini temizlemede kullanılan oksalik asitli su ile bant lekeleri çıkarılabilir. İşlem, tutkal lekelerinde olduğu gibi yürütülür. Ancak eriyik sürülen yüzey, kaplamanın boyu yönünde bronz veya pirinç telli bir fırça ile kuvvetle fırçalanmalıdır. Gözeneklere yerleşen ve kaplamayı lekeleyen bandın tutkalı ancak böyle çıkarılabilir.

Temizleme işlemi yapılırken çözelti uygun bir sürme aracı ile yüzeye bolca sürülür ve leke yumuşayıncaya kadar beklenir. Daha sonra metal bandajı olmayan sert bir bitkisel fırça kullanılarak lifler yönünde ve basınç uygulayarak leke gözeneklerden tamamen çıkana kadar fırçalanır. Lekenin çıktığından emin olduktan sonra yüzey bol ılık su ile yıkanır, sıkılmış sünger ile kurulanır ve reçinesiz yumuşak ağaç testere talaşı ile ovulur. Daha sonra gerekli hâllerde nötrleştirme işlemi yapılarak kurumaya bırakılır.

İspirto, selülozik tiner, Arap sabunu eriyiği bant lekelerini çıkarmada yararlı olur. İçine amonyak konulan Arap sabunu eriyiğinin etkisi kuvvetlenir. amonyak, aseton karışımı da bant lekelerini temizler. Arap sabunu eriyiği, aseton karışımı sıvı renk koyulaşması yapmadan lekeyi çıkarır.

Etiket Lekesi Nasıl Çıkar?

Yeni bir giysi ya da eşya alındığında giysinin ya da eşyanın üzerindeki etiketi çıkarmak size bir sorun gibi görünebilir. Tam çıkmayan etiket giysinin ya da eşyanın üzerinde iz bırakır. Öncelikle etiketi hızlı bir şekilde çekerek koparmamalısınız. Eğer etiketin bir kısmı eşya ya da giyside kaldıysa bir miktar yağ dökerek kalan kısmı çıkartabilirsiniz. Eğer bu yöntem işe yaramazsa, etikete sıcak buhar uygulayın ve etiketi kolayca çıkarın.

Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin. Kolayca çıktığını göreceksiniz.

Harç Lekesi Nasıl Çıkar?

Eski bir diş fırçasını bu karışımlara batırın ve sıvanın üstünü bir süre ovun. Çamaşır suyu ile yapılan karışım anında etki gösterir, hidrojen peroksit ise bir süre ovulduktan sonra etkisini gösterecektir. Çamaşır suyunun ağır kokusuna dayanamayanlar, hidrojen peroksit kullanabilirler. Bu karışımları uygularken elinize eldiven takın. Aksi takdirde, elleriniz zarar görecektir. Bu karışımları bir süre yüzeyde bırakmak daha etkili olur.

Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Mürekkep dökülen deri eşyanızı, düzgün bir zemine serin veya mobilya gibi bir eşya ise yüzeyi iyice gerdirin. Böylece, deriyi temizlerken aşındırmamış ve kırıştırmamış olursunuz. Saç spreyi veya herhangi çeşit başka bir sprey, mürekkep lekesinde oldukça işe yarar. Spreyi yüzeye yaklaştırıp, bütün lekenin üstüne püskürtün. Bir dakika bekletin, yumuşak bir bezle bastırarak yüzeyi iyice silin.

Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Lekeli kumaşı bir leğenin üzerine gerdirin. Biraz su kaynatın ve kaynar suyu tam lekenin içinden geçecek şekilde, yaklaşık 25-30 cm yukarıdan lekenin üzerine dökün. Eğer kahve sütlü ise, yağ bazlı bir çözücü kullanın. Eğer kahve şekerli ise standard bir leke çözücü kullanın. Yaklaşık 30 dakika boyunca bu şekilde bekletin.

Küçük bir kaza eseri halınıza ya da eşyalarınıza kahve dökmüş olabilirsiniz. Hiç vakit kaybetmeden kahve lekesini üzerine soğuk su (çok soğuk olmasına dikkat edin) dökün. Ardından biraz gliserin ile çitileyin.

Meyve Lekesi Nasıl Çıkar?

Meyve suyu lekesini çıkarmak için yaklaşık bir yemek kaşığı likit sabuna 250 lt su ekleyerek oluşturacağınız karışımı uygulayın. Eğer leke çıkmazsa, bir ölçek amonyağı iki ölçek su ile karıştırarak, lekeye uygulayın. Örtülerdeki meyve suyu lekesini çıkarmak için, leke üzerine hemen tuz serpilir. Sonra, örtü yıkanır. Bu sayede leke ilk yıkamadan çıkarılabilir.

Sebze Lekesi Nasıl Çıkar?

Sebzeleri ayıklarken elinizde sebze lekesi oluşabilir. Bu durumda bir kabın içerisine limon suyu sıkın. Limon suyuna bir çorba kaşığı oksijenli su ve nişasta ekleyin. Bu karışımla elinizi ovarak lekelerden kurtulabilirsiniz.

Sebzeler pişirilirken renklerini kaybedebilir. Bunu engellemek için çeşitli yöntemler mevcut. Yeşillikleri haşladığınız suyun içine bir miktar sirke koyarak renklerini kaybetmelerini engelleyebilirsiniz.

Havuçlar piştikten sonra biraz soğuk suya tutarsanız havuç rengini koruyacaktır. Yeşil sebzeler pişerken de tencerenin kapağını aralık bırakarak renklerini korumalarını sağlayabilirsiniz.

Sebzeleri pişime hazırlamak için önce ayıklamalı, sonra yıkamalı ve ardından doğramalısınız. Sebzeleri doğradıktan sonra yıkarsanız vitaminlerini kaybedebilir. Sebzeleri pişirirken mümkün olduğunca kaynar ve az su kullanmalısınız.

Domates ve salça asitli olduklarından sebzelerin pişim süresini uzatabilirler. Bu sebeple salça ve domatesi sonradan ilave etmelisiniz.

Şarap Lekesi Nasıl Çıkar?

Şarap lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin. Bekledikten sonra yıkayabilirsiniz. Kırmızı şarap lekesi için: Lekeyi tuz ile kaplayın. Lekeli kumaşı bir leğenin üzerine gerdirin. Biraz su kaynatın ve kaynar suyu tam lekenin içinden geçecek şekilde, yaklaşık 25-30 cm yukarıdan leğene dökün. Beyaz şarap lekesi için: lekenin üzerinden soğuk su geçirin. Daha sonra yaklaşık bir yemek kaşığı likit sabuna 250 lt su ekleyerek oluşturacağınız karışımı spreyleyin ve enzim içeren bir deterjanı hafif hafif vurmak suretiyle, lekeye uygulayın. (Günlük kullanımdaki deterjanların çoğu enzim içerir.)

İs Lekesi Nasıl Çıkar?

Limon suyu 2 bardak suyun içine karıştırılır. Temiz bez bu karışımın içine batırılır ve sıkılarak kullanılır. Duvardaki is lekesi silinerek çıkarılır. Gerekirse is lekesi olan bölge birkaç kez silinmelidir. Ardından mutlaka su ile durulama yapılması gerekir.

İsli duvarların silinme ve temizlenme işlemleri oldukça yorucudur. İs lekesi olan dubarlarda yukarıdan aşağıya kadar silmek gerekir. Duvardan is lekesi nasıl çıkar kapsamında yukarıda bulunan malzemeler bir kovanın içinde karıştırılır. Ardından bez yardımı ile tüm duvarlar temizlenir. Bu karışım oldukça etkili olduğu için yormadan temizliğin bitmesine olanak sağlar. Ardından mutlaka durulama yapılmalıdır. Durulama sonrasında kurulama atlanmaması gereken bir adımdır.

Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Kan lekesini çıkarmak için sıcak su kullanmayın. Kullanılan sıcak su lekenin daha fazla yerleşmesine yol açar. Eğer kıyafetiniz renkli ise nişastayı su ile karıştırarak hamur kıvamına getirin. Elde ettiğiniz hamuru lekenin üzerine sürün ve kurumasını bekleyin. Daha sonra kuruyan lekeyi bir fırça yardımıyla temizleyin. Özellikle doktor önlüklerindeki lekeyi çıkarmak zordur. Giysiniz beyaz renk ise; lekeyi oksijenli su ile ıslatın. Sonra lekeyi sabunla ılık suda yıkayın.

Kan lekesini çıkarmak için aspirinde kullanabilirsiniz. Bir tane aspirin tabletini az miktar suyla eritip lekeli yerin üzerine dökün. İyice kuruduğundan emin olduğunuzda lekeyi fırçalayarak temizleyin. Kurumuş kan lekesini çıkarmak için bir litre suya iki yemek kaşığı amonyak katın. Lekeyi bu karışımla fazla bastırmadan silebilirsiniz. Halılarınıza bulaşan kan lekesini çıkarmak için beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz sirkeyle ovulan lekeler çıkacaktır.

Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?

Kot Pantolondan: Bol sıcak su ve deterjan kullanarak lekeye müdahale edin. Leke kotun üzerinde kurumuşsa önce kumaşı iyice nemlendirip ardından fırça yarımıyla ovun. Son olarak da pantolonu çamaşır makinesinde yıkayın.

Yünlü Kumaştan: Su doldurduğunuz geniş bir kaba, bir ölçü beyaz sirke ve bir ölçü de oksijenli su ilave edin. Lekeli giysiyi bu suda bir süre bekletin. Ardından kumaşı makinede yıkayabilirsiniz.

Sentetik Kumaştan: 90 derecelik saf tuvalet ispirtosu ile lekeli bölgeyi silin. Ardından kumaşı bol su ve deterjanla yıkayın. Sentetik kumaş bol su ile durulanmalıdır.

Renkli Kumaştan: Kumaşı hemen sıcak su ve deterjanla yıkayın. Ardından bir kaba 10-12 litre su ve 5 kaşık oksijenli su koyun. Kumaşı içinde bekletin. Ardından giysiyi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Beyaz Kumaştan: Beyaz eşyalarda gönül rahatlığıyla çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Bir çorba kaşığı çamaşır suyu ile yarım litre suyu karıştırıp beyaz giysileri bu karışımda bekletin. Fakat giysilerin zarar görmemesi için uzun süre bekletmemelisiniz. Bol su ile duruladığınız giysiyi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Plastik boya istemediğiniz bir duvara sürüldüyse lekeyi çıkarmak için boyayı sökmeye çalışmaktan ziyade üzerine astar çekme yöntemi uygulanmalıdır. Boyanın sökülmesi için spatula gibi araçlar kullanmak gerekir. Bu da duvara zarar verir.

Plastik boya lekesi bir boya malzemesi ya da sert zemine bulaştıysa, lekeyi çıkarmak için üretilmiş kimyasallardan yardım almak gerekir. Boya lekesinin oluştuğu yer elbise, halı ya da perde gibi bir eşya ise, leke kurumadan önce lekeye soğuk su sürmek gerekir. Islak bir bez ile boyayı yaymadan alın. Boyalı kısmın soğuk suda bekletilmesi de lekenin yumuşamasına yardımcı olur.

Plastik boyanın yağ bazlı olması sebebiyle kurumuşsa lekesinin çıkarılması imkansıza yakındır. Bu sebeple mümkün olduğunca erken müdahale etmek gerekir. Plastik boya lekesi nereye sıçramış olursa olsun temiz bir bezle dairesel şekilde temizlenmelidir. Ardından da kuru bir bezle kurulamak gerekir.

Plastik boya lekesi ele bulaşmışsa tamamen çıkarılması zaman alacaktır. Eğer ellerinizi tinerle yıkayacaksanız, ardından derhal bol su ile durulamalı ve zarar görmemesi için ellerinize nemlendirici sürmelisiniz.

Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıya çay döküldüğünde hemen bir kağıt havlı ile çayın fazlasını alın. Çayın üzerine bir parça kağıt havlu koyun. Kağıt havluyu çok bastırmadan çayın fazlasını emdirin. Çayın fazlasını alırken kesinlikle lekeye baskı uygulamayın. Bu, lekenin daha da işlemesine sebep olur. Mümkün olduğunca hızlı ve yumuşak hareketlerle çayın fazlasını alın.

Ağartıcı içermeyen toz deterjan ile biraz ılık suyu karıştırın. Deterjanın ağartıcı içermediğinden emi olun, aksi durumda halıya zarar verirsiniz. Hazırladığınız karışımı bir kağıt havlu yardımıyla çay lekesine tampon yapın. Fakat lekeyi ovalamayın. Çay lekesinin bez tarafından emilmesini bekleyin. Ardından temiz ve ılık su ile halıyı durulayın. Bu işlem için çok az su kullanın. Sadece lekeli bölgeye müdahale edin. Sonra kuru ve temiz bir bez ile fazla nemi alın. Son olarak da kurumaya bırakın.

Nar Lekesi Nasıl Çıkar?

Nar lekesine kurumadan önce hemen müdahale edebilmeniz çok önemli. Henüz kurumamış nar lekesini çıkarmak için limon kolonyası kullanabilirsiniz. Nar lekesinin üzerine limon kolonyası damlatın. Bir süre bekleyin ve ardından temiz beyaz bir bezle lekeyi bastırarak silin. Silerken muhakkak beyaz bir bez kullanın.  Son olarak da lekeli yeri yıkayın. Bu yöntem nar lekesi henüz kurumamışsa etkili olur.

Kumaştaki Oje Lekesi Nasıl Çıkar?

Bu yöntem yıkanabilir kumaşlar için kullanılabilir. İpek, saten gibi kumaşlarda kullanılmamalıdır.

Beyaz ve desensiz kağıt havlı ya da temiz bir beze oje çıkarıcı dökün. Giysinin görünmeyen bir yerinde test yaptıktan sonra oje çıkarıcı ile nemlendirdiğiniz kağıt havluyu lekenin üstüne bastırın, ovmayın. Lekeyi emdikçe kağıt havluyu değiştirin. Son olarak da kumaşı yıkama talimatına uygun olarak yıkayın.

Dilerseniz lekenin olduğu yere oje çıkarıcı damlatarak da lekeyi çıkarabilirsiniz. Lekenin üzerine birkaç damla oje çıkarıcı damlatın. Ardından bir kaşık yardımıyla lekeye bastırın. Son olarak da kumaşı yıkama talimatına uygun olarak yıkayın.

Eğer evinizde oje çıkarıcı yoksa limon suyu ve sirke karışımıyla da lekeyi çıkarabilirsiniz. Limon suyu ve sirkeyi bire bir ölçüde karıştırın. Kağıt havluyu bu karışımla ıslatın. Ardından kağıt havlu ile lekeye tampon yapın.  Son olarak da kumaşı yıkama talimatına uygun olarak yıkayın.

Oje lekesi çıkarmak için oksijenli su da kullanılabilir. Oksijenli suyu biraz su ile seyreltin. Ardından pamuk ya da kağıt havluyu bu su ile ıslatın ve karışımı lekeye uygulayın. Son olarak da kumaşı yıkama talimatına uygun olarak yıkayın. Oksijenli suyun da ağartıcı özelliği vardır. Lekeyi çıkarmadan önce kumaşın görünmeyen bir yerinde deneme yapmalısınız.

Banyodaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

4.5 litre su ile 1 bardak klorlu ağartıcıyı karıştırın. Temizliğe başlamadan eldiven giyin. Ardından hazırladığınız karışımla fayans döşeli duvarları ve zeminleri fırça yardımıyla ovarak temizleyin. Temiz suyla durulayın ve tüm yüzeyleri temiz bir bezle kurulayın. Son olarak banyoyu havalandırın.

Derzlerdeki küf lekesi için de aynı karışımı kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra klorlu ağartıcı yerine beyaz sirke de kullanabilirsiniz. Temizlik için de eski bir diş fırçası işe yarayacaktır. Eğer küf lekesi derzin altına geçmişse temizlik etkili olmayacaktır. Derzleri yenilemek gerekir.

Halıdaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıdaki pas lekesi bıçak, spatula gibi bir malzemeyle kazınır. Fakat kazıma sırasında halıya zarar vermemelisiniz. Ardından temiz bir beze bulaşık deterjanı dökün ve bezi on dakika boyunca lekeye bastırın. Bez pas lekesini yavaş yavaş emecektir. Ardından lekenin üzerine limon suyu sıkın ve birkaç dakika bekleyin. Son olarak da halıyı silin. Bu şekilde halıdaki pas lekesi çıkacaktır.

Giysideki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Giysideki pas lekesi için asit kullanılması gerekir. Fakat giysiye zarar vermemek için içeriğinde asit olan malzemelerden limon kullanmanızı öneriyoruz. Giysideki pas lekesine limon suyu dökün. Kumaşın suyu emmesini bekleyin. Ardından giysiyi güneşte kurutmaya bırakın. Son olarak da giysiyi soğuk suyla yıkanın. Bu şekilde giysideki pas lekesi çıkacaktır.

İpek, yün, süet, deri gibi hassas giysilerde pas lekesi oluştuysa profesyonel yardım almalısınız. Aksi durumda giysiye zarar verirsiniz. Giysinin yıkama talimatını okuyun.  Kuru temizleme için uygunsa kuru temizlemeciden yardım alın.

Koltuktaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Koltuktaki lekeyi bir fırça yardımıyla iyice ovun. Ardından lekenin üzerine limon suyu sıkın ve biraz tuz dökün. Bir süre bekleyin ve ardından temiz bir bezle silin. Kumaş kuruduğunda leke çıkmış olacaktır. Eğer çıkmamışsa bulaşık deterjanı ile de ovabilirsiniz. Son olarak da su ile durulayın.

Ütüdeki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Üzerine mum sürdüğünüz bir bezi sıcakken ütünün tabanında gezdirin. Ardından ütünün tabanını silin. Pas lekesi çıkacaktır. Kalan mum lekeleri için de tabanı tuz ile ovabilirsiniz. Fakat ütünün tabanını çizmemeye dikkat edin.

Atık Yağlar

Giysideki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Özellikle yıkanabilir ve açık renkli giysilerdeki lekelerin çıkarılmasında uygulanabilecek yöntemler şöyledir:

Açık renkli ve yıkanabilir giysileri kaliteli bir bulaşık deterjanıyla fazla bastırmadan ovun. Sonra giysiyi yaklaşık 15 dakika o şekilde bırakın. Ardından kumaşı etiketinde belirtildiği gibi yıkayın. Havalandırarak kurutun. Bu işlem; bebek yağı lekesi, makyaj malzemelerinden geçen krem kaynaklı yağ lekesi, saç yağı lekesi, makine yağı lekesi gibi lekeler için de gerçekleştirilebilir.

Zeytinyağı lekesini çıkarmak için bir lokma ekmeği elinizde yuvarlayıp, lekenin üzerinde gezdirmeniz yeterli olacaktır. Motor yapı gibi zor lekelerde, yağın fazlası küt bıçak kullanılarak giysiden kazınmalıdır. Yıkanabilir kumaşlara vazelin uygulanabilir.

Halıdaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağ lekesini emdirmek için beyaz bir kağıt havlu ya da sünger kullanın. Bu işlem sırasında kullanılacak malzeme renk vermemesi için nötr ya da beyaz olmalıdır. İri taneli mısır unu, bebek pudrası ile de yağ emdirilebilir. Eğer yağ lekesi katıysa küt bit bıçak yardımıyla hafifçe kazıyın.

Ardından bir bardak ılık suyla ağartıcı içermeyen deterjanı karıştırın. Hazırladığınız karışımı sünger ya da kağıt havluya emdirin. Bu kağıt havlu ya da süngeri lekeli yeri ovmadan bastırın. Son olarak da temiz ve ılık suyla halıyı durulayın.

Ütü Lekesi Nasıl Çıkar?

Yarım bardak suya oksijenli su ekleyin. Yani yarım bardak su ve yarım bardak oksijenli karışımı hazırlayın. İyice karıştırın ve bir bezi bu su ile ıslatın. Yanık lekesi olan bölgeyi bu bezle silin. Giysinizdeki yanık lekesinin kaybolduğunu göreceksiniz.

Yanık lekesini gidermede sirkeli su da kullanılabilir. Sirkeli suya batırdığınız bezle yanık lekesini silin. Bu yöntem de yanık lekesini gidermede etkili olacaktır.

Her iki yöntem de çok fazla olmayan yanık lekelerinde etkili olacaktır. Giysinin çok yanmış olması durumunda herhangi bir yöntem etkili olmaz. Basit lekelenmeler için bu yöntemleri kullanabilirsiniz.

Leke çıkarma konusunu böylece etraflıca ele almış olduk. Öğrenmek istediğiniz başka bir leke çıkarma konusu varsa bize yorum kısmından iletebilirsiniz.

Fincandaki izler

Kahve ve çay zamanla fincanlarda lekeler bırakır. Bu lekeleri çıkartmanın kolay bir yolu var. Nemli bir havluyu deterjanlı suya batırın. Havluyu ile lekeli yeri iyice ovun.
Fincanda oluşan lekeyi çıkarmanın diğer bir yolu da diş macunudur. Lekeli yerleri diş macunu ile silebilirsiniz. Diş macunu aynı zamanda fincanı parlatacaktır. Lekeyi iyice sildikten sonra bardağı durulamayı unutmayın.
Özellikle kahve lekesini çıkarmanın en etkili yolu ise, gliserin kullanmaktan geçiyor. Kuru bir bezi, eczaneden temin edebileceğiniz gliserin ile ıslatıp, lekeli yeri silebilirsiniz.

Fırındaki ızgara lekeleri

Fırının ızgara kısımlarında yapılan et kızartmaları fırını oldukça fazla kirletir. Izgara telindeki lekeleri çıkarmak için, ızgara telini öncelikle ıslatın. Daha sonra aktarlardan temin edebileceğiniz ponza taşıyla lekeleri çıkarabilirsiniz. Bu işlem telin aynı zamanda parlamasını da sağlayacaktır.

Tereyağı lekesi

Tereyağı lekesini çıkarmak için lekelenen kumaşı sabunlu suda kaynatın. Eğer leke kağıt üzerinde ise, kağıdı biraz ıslatıp üzerine un serpin ve kurumaya bırakın.

Ter lekesi

Özellikle yazın sık karşılaşılan bir sorundur. Ter lekelerinden kurtulmak lekeli olan kısmı amonyak şişesinin ağzına tutarak çitileyin. Eğer kıyafetiniz beyazsa, oksijenli su ile de temizleyebilirsiniz.

Mum lekesi

Masanızın ya da sehpanızın üzerine damlayan mum lekesini çıkarmak için lekenin üzerine neft dökün ve beş dakika bekledikten sonra nemli bir bezle silin.

Kumaş lekeleri

Bir kumaşı leke çıkarıcı ile silmeden önce tuzlu su ile silerseniz kullandığınız leke çıkarıcı kumaşta iz bırakmaz.

Yumurta lekesi

Yumurta lekelerini su yardımıyla çıkartabilirsiniz. Lekenin olduğu yeri önce soğuk suda bekletin. Daha sonra ılık su ile yıkayın. Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletin, sonra ılık sabunlu suda yıkayın.

Bu bilgiler sayesinde lekelerle kolayca başa çıkabilirsiniz.

Kaynak:

Bu yazıda Süheyla Arel’in Kız Enstitüleri için hazırladığı Ev İdaresi III adlı kitaptan faydalanılmıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu