Mutfak Yerleşim Planları

Mutfakta geçirilen zamanın en verimli şekilde değerlendirilmesi için birçok unsuru birlikte ele almak gerekir. Bu unsurların içerisinde, mutfak aletleri ve aksesuarları kadar, mutfağın planlanması da önemlidir.

Genel olarak 4 tip mutfak yerleşim planı bulunur. Bunlar:

  • U mutfak
  • L mutfak
  • Ada mutfak
  • Paralel mutfak

U mutfak

U tipi mutfak, geniş alanlar için uygun bir planlamadır. Bu planlama, kişilere çok rahat bir kullanım imkânı sağlar. Mutfakta aynı anda, birden çok kişi çalışabilir. Küçük mekânlarda ise, tam tersi bir etki yaratır; ortamda, bir karmaşa hissi yaratır.

U tipi mutfakta, geniş bir mutfak tezgâhı bulunur. Depolama alanı oldukça büyüktür. Dilenildiği takdirde, ada tipi tezgâh, U tipi mutfak planlamasına dâhil edilebilir.

L mutfak

Küçük, kare ve dikdörtgen mutfaklarda kullanılan L yerleşim planı, fonksiyonel bir kullanım alanı yaratır. Bu yerleşim planında, köşe açılarının doğru değerlendirilmesine dikkat edilmelidir.

Mutfak geniş ise, tezgâh karşısına rahatlıkla küçük bir oturma grubu konulabilir. Yerleşim ise; buzdolabı, eviye ve ocak olarak sıralanmalıdır.

Ada mutfak

Sıklıkla tercih edilen ada mutfak, açık mutfaklar için kullanılan bir yerleşim planıdır. Ancak, bu yerleşim planını uygulayabilmek için mutfak alanının oldukça geniş olması gerekir.

Ada tipi mutfaklarda, alanın hemen ortasında; bir çalışma tezgâhı bulunur. Yerleşim planına ad veren de, bu tezgâhtır. Çalışma tezgâhı ile mutfak tezgâhı arasındaki mesafe, 1 metre olmalıdır.

Koridor mutfak

Uzun ve dar mutfaklar için en ideal yerleşim planıdır. Verimli bir çalışma ortamı sağlayan koridor tipi yerleşim, mutfak şefleri tarafından sıklıkla tercih edilir. Karşılıklı iki duvara dolap yerleşimi yapılabilir, bunlardan biri çalışma alanı, diğeri ise depolama alanı olarak değerlendirilebilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, dolapların rahatlıkla açılıp kapanabilmesidir.

Tek tezgâh üzerinde evye ve fırın dizilimi yapılacaksa, aralarındaki mesafe iyi ayarlanmalıdır. Buzdolabının ise, kapı veya pencere kenarına konumlandırılması uygundur.

Mutfağınızın genişliğini göz önüne alarak bu yerleşim tiplerinden birini tercih ettiğiniz takdirde, mutfağınızda daha keyifli ve verimli bir çalışma ortamı yaratacaksınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu