Pişirme Yöntemleri Nelerdir?

Gıdaların daha kolay hazmedilebilmesi ve daha lezzetli olması için ısı uygulanması işlemine pişirme adı verilir.

Yiyecekler temel olarak kuru ısı ya da nemli ısı yöntemiyle pişirilir. Her yöntem kendi içerisinde değişiklik göstererek çeşitlenmiştir. Kullanılacak metot, pişirilecek gıda ve istenilen sonuca göre değişir.

Haşlama

Haşlama yönteminde yiyeceklerin aromaları korunur, sindirilmeleri kolay olur ve besin değerleri büyük oranda korunur. Haşlama özellikle sığır, dana eti, tavuk, balık ve sebzelerde tercih edilir.

Su kaynatılır, gıda suya konur, ısı biraz düşürülerek bir süre kaynatılır. Çok yüksek ateşte et sertleşir, sebzeler de dağılır. Vitaminler suya geçtiğinden haşlama suyu atılmayarak değerlendirilebilir.

Suda Pişirmek

65° ve 80°C olmak üzere, dikkatle izlenen sıcaklıklar kullanılan hassas bir pişirme işlemidir.

Buğulamak

Buğulama, basınçlı veya basınçsız olarak kuru veya ıslak buhar ile pişirme işlemidir.

Kızartmak

Yemeği artan veya sabit sıcaklıklarda sıcak yağda pişirme işlemidir. Derin yağda kızartma ve az yağda kızartma olarak 2 gruba ayrılırlar. Kızartma yapılacak yağ, berrak, nötr tatlı, tortusuz ve hafif olmalıdır. Sıcak yağ içine yağ takviyesi yapılmaz. Uygun kızartma derecesi 200 ila 250 derece arasındadır.

Sote Yapmak

Sote yapma küçük ve ince parçalanmış besinlerin çabucak pişirilmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yapışmaz tavalarda yağ kullanmaya gerek yoktur, diğer durumda ise bir tatlı kaşığı yağ kullanabilirsiniz.

Ağır Ateşte Pişirmek

Yemek sıvı eklenmeden veya çok az eklenerek kendi suyuyla pişirilir.

Kavurmak, Izgara Yapmak

Yiyecekler direkt ısıya tabi tutularak besinin her tarafının pişirilmesi yöntemidir. Açık havada yapılan işlemde kömürün koz olmamasına dikkat etmek gerekir.

Graten

Yemek sadece yukarıdan yüksek sıcaklıklar kullanılarak kızartılır.

Fırınlamak

Her yiyeceğin kendine özgü pişirme derecesi vardır ve besinlerin özelliklerine göre pişirme derecesi farklıdır. Bu yüzden de fırın önceden besin özelliğine göre mutlaka uygun pişirme ısısına getirilmelidir. Pişirme ısısı malzemeye göre 150 ile 250 derece arasında değişir.

Rosto Yapmak

Yemeğin orta sıcaklıkta kuru ısı kullanarak, sık sık yağlayanak, ancak sıvı eklemeden ve üstü açık biçimde pişirme işlemidir.

Kendi Suyuyla Pişirmek

Yemeği üstü kapalı olarak fırında veya düdüklü tencerede az miktarda sıvıyla pişirme işlemidir.

Poşe

Nemli-ıslak pişirme tekniği olarak da bilinen sığ suda poşe etmenin özelliği yiyeceklerin kısmen suda ve kısmen buharda pişmesidir. Poşe yaparken besinin parçalanmaması için pişirme sıvısı içine mutlaka bir miktar sirke, limon suyu veya şarap gibi bir asit ilave edilmesi gerekir.

Glaze Etmek

Bu yöntem, yiyeceğin dışının çektirilmiş pişme suyu ile kaplanmasıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu