Pratik Isıtma Yöntemleri

Kış aylarında evlerin ısıtılması en büyük sorundur. Evin büyüklüğü, yalıtım ve kullanılan ısıtma aracı gibi faktörler ısınmayı etkileyen unsurlar arasındadır.

Evin ısıtılmasının yanı sıra, ısının muhafaza edilebiliyor olması da önemlidir. Isınmayı sadece ısıtma araçlarıyla sağlamak yerine, ısıyı muhafaza etmek ve pratik yöntemleri de bilerek çok yönlü düşünmek daha iyi bir sonuç elde etmenizi sağlayabilir.

Evlerin güneye bakan cepheleri, her zaman daha sıcak olur. Gün boyu güneş gören bir oda, doğal olarak ısınacaktır. Ev seçerken buna dikkat edilmelidir.

Apartman katına taşınacaksanız, en alt ve en üst katlardan ev seçmemeye özen gösterin. En alt kat, topraktan gelen soğuğu çeker, en üst kat ise, çatıdan gelen soğuk ve sıcağa fazlaca maruz kalır. Ara katlar, ısınma ve serinleme bakımından daha avantajlıdır.

Ne şekilde ısınırsanız ısının, ısı yalıtımını düzgün sağlayamazsanız tam verim alamaz ve yüksek faturalar ödemek zorunda kalırsınız.

Eğer en üst katta oturuyorsanız, çatıda ısı izolasyonu bulunmasına özen gösterin. Isı yalıtımı sayesinde %50’ye varan tasarruf sağlanabilir. Yalıtım, ısının odalarda eşit dağılmasına ve sağlıklı bir ortam oluşmasına yardımcı olur.

Evin içinde, kendi alacağınız birkaç basit önlemle de ısı yalıtımını destekleyebilirsiniz. Kapı ve pencere kenarlarına, yapışkan bantlar çekerek, hava sızıntılarını engelleyin. Böylece, dışarıdaki soğuk hava eve girmez ve evdeki sıcak hava da dışarı çıkmaz.

Kombi kullanıyorsanız, odalardaki peteklerin önüne, mobilya veya başka eşyalar yerleştirmeyin. Bu, odadaki ısı akışını bozar ve ısınmayı olumsuz etkiler.

Peteklerin arkasına yansıtıcı özellikte levhalar yerleştirin. Böylece, duvara yakın olan radyatörden çıkan ısı, duvar yerine yansıtıcıya çarpar ve odanın içine yönlenir. Kombiden alınan verim, neredeyse iki katına çıkar.

Kullanılmayan veya az kullanılan odalarda ısıtıcı çalıştırmanıza gerek yoktur. Kombi hariç diğer ısıtıcılar, tek bir odanın ısınmasını sağlar. Bu tarz ısıtıcılar kullanıyorsanız, ısıtıcı çalışırken kapı ve pencereleri kapatın. Oda kapısının da kapalı olmasına dikkat edin.

Pratik yöntemler

1. Programlanabilir ısı ayarlayıcı kullanarak kombinizi kontrol edebilirsiniz.

ısınma (1)
Görsel: distractify.com/

2. Giysilerinizi evde kurutarak nemin evde kalmasını sağlayabilirsiniz.

ısınma (2)
Görsel: distractify.com/

3. Sıcak su borularına köpük ile yalıtım yapabilirsiniz.

ısınma (3)
Görsel: distractify.com/

4. Kalın perdeler evdeki ısının dışarı çıkmasını büyük oranda engeller.

ısınma (4)
Görsel: distractify.com/

5. Pencereleriniz çevresini hava sızmasını engellemek için silikon kaplayabilirsiniz.

ısınma (5)
Görsel: distractify.com/

6. Penceleri baloncuk muşambayla kaplayarak ısıyı evde tutabilirsiniz.

ısınma (6)
Görsel: distractify.com/

7. Zemindeki boşluklara halı serebilirsiniz. Böylece soğuk bir zemine basmazsınız.

ısınma (7)
Görsel: distractify.com/

8. Kapı ve pencerelerin çevresini bantlarla kaplayarak ısının dışarı çıkmasını engelleyebilirsiniz.

ısınma (8)
Görsel: distractify.com/

9. Peteklerin arkasına alüminyum folyo koyarak ısının camdan çıkmasını engelleyebilirsiniz.

ısınma (9)
Görsel: distractify.com/

Bu pratik yöntemleri kullanarak evinizin daha kolay ısınmasını sağlayabilir ve tasarruf edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu