Sardunya Çiçeği ve Bakımı

Anavatanı Güney Afrika olan sardunya, Akdeniz ülkelerinde çok fazla yetiştirildiği için ismi Sardunya Adaları ile özdeşleşmiştir.

Güneşi seven bir bitki türü olan sardunya, kış aylarına da dayanıklılık gösterir. Sardunya, 200’den fazla farklı türe (sakız sardunyası, ceylan, ıtır vs.) sahiptir. Çok yıllık bir bitki olmakla birlikte, otsu ya da yarı odunsu çalı şeklindedir. Kokulu, yemyeşil yaprakları; kırmızı, pembe ve beyaz tonlarda gösterişli çiçekleri vardır.

Sardunya bakımı ve üretimi

Su: Sardunya aşırı sulanırsa, sararır. Çiçeklenme döneminde bolca sulanmalı, bu dönemden sonra ise saksı toprağının nemli tutulmalıdır.

Toprak: Sardunya zengin karışımlı toprak sever. Uygun toprak için bahçe toprağına kil, yanmış çiftlik gübresi ve yaprak çürüntüsü katmak gerekir.

Gübre: İlkbahar ve yaz mevsimlerinde sıvı gübre verilmelidir.

Işık: Sardunya güneşli ve aydınlık ortamları sever. Çiçek açtığında yarı gölge ortamlara alınmalıdır.

Isı: Sardunya çiçeği serin ortamları sever. Balkonlarda yetiştirilenler kışın üzerleri naylonla örtülerek korunmalıdır.

Sardunya nasıl köklendirilir?

Sardunyanın sağlıklı bölgelerinden 10 – 15 cm’lik sağlam dallar kesin. Köklenme bölgesinin daha kuvvetli olmasını sağlamak amacıyla dalı hafif içeri doğru kesebilirsiniz.

Dalın üzerindeki tomurcuk ve çiçekleri temizleyin. Böylece bitkinin bütün enerjisi sadece kökte toplanacaktır.Kestiğiniz dalı köklenmesi için suya koyun.

Köklenmeye başladıktan birkaç gün sonra suya biraz toprak ya da kum ilave edin. Sardunyayı dikeceğiniz saksıyı bitki dikim harcıyla doldurup sardunyayı ekin. Ekim işlemini tamamladıktan sonra, can suyu vermeyi unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu