Sebzeler Nasıl Sulanır?

Sebzecilikte sulamanın önemli bir yeri vardır. Çeşitli sebzelerin bünyesinde %60-90 oranında su bulunmaktadır. Bu sebepler diğer bitkilere oranla suya daha çok ihtiyaç duymaktadır.

Sebze bahçelerinde kullanılan suların çeşitli özellikleri vardır. Kullanılan su havalanmış olmalıdır. Soğuk olmamalıdır. Tuzlu olmamalıdır. Suyun içinde sebzelere zarar verebilecek madensel maddeler olmamalıdır.

 Sebzeler nasıl sulanır?

Sebzeler sulanırken; sulanacak sebzenin cinsi, hastalıklara karşı dayanıklılığı gibi çeşitli etkenler önemlidir.

Domates: Domates fideleri dikildikten sonra can suyu verilir. Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Sonrasında ilk meyveler görülene kadar sulama yapılmamalıdır. Eğer kurak bir dönemse bir iki kere su verilebilir. Normal sulamaya yörelerin iklim özelliklerine göre değişik zamanlarda başlanır. 7-12 gün arasında sulama yapılır. Saba erken saatlerde ya da akşam serinliğinde sulama yapılmalıdır.

Biber: Su bitkiyle direkt temas etmemelidir. Sulamalara 7-10 günlük aralıklarla devam edilir. Biber, çiçeklenme döneminde hassastır.

Patlıcan: Patlıcan fideleri tutuncaya kadar bir kaç defa sulanır. Fidelerin büyümesi sırasında su kesilir, 2-3 defa çapa yapılır. Patlıcan çiçek açtıksan sonra daha çok su ister.

Salatalık: İlk meyveleri görülene kadar ara ara sulanır. Meyveler olgunlaşmaya başladıktan sonra bol ve sık su verilmelidir. Düzensiz sulama meyvelerin şekilsiz olmasına sebep olur. Su ihtiyacı karşılanmazsa, meyveler acılaşabilir.

Kabak: Tıpkı salatalık gibi sulanır. Meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra bol ve sık su verilmelidir. Her hasattan sonra sulama yapılmalıdır.

Fasulye: 15-20 gün ara ile sulanmalıdır. İlk iki sulama çiçeklenmeden önce, diğer iki sulama ise çiçeklenmeden sonra uygulanır. İlk sulamadan itibaren 15-20 gün ara ile 4 defa sulama uygulanır.

Karpuz, kavun: Karpuz özellikle çimlenme ve çıkış döneminde topraktaki nem eksikliğine karşı hassastır. Çiçeklenme ve meyve oluşumu döneminde yapılan sulamalar verimin artırır. Olgunlaşma döneminde sulama yapılmamalıdır. Hasattan 15-20 gün önce sulamalara son verilmelidir.

Havuç: Bitkilere ilk gelişme döneminde haftada bir, daha sonraları 10-14 gün ara ile sulama yapılır.

Sulamada dikkat edilecek hususlar

  • İlk sulamalara gün dönümünden sonra başlanır.
  • Fideler dikilip can suyu verildikten sonra, hava kurak değilse meyveler çıkıncaya kadar sulamaya başlanmamalıdır.
  • Can suyu verildikten sonra havalar kurak gidiyorsa, meyveler çıkıncaya kadar 1-2 defa sulama yapılabilir.
  • Sulama sabah ve akşam serin vakitlerde yapılmalıdır.
  • Düzensiz ve yetersiz sulama sebzelerin acılaşmasına, şekillerinin bozulmasına sebep olur.

Sebzelerde yeterli verim alınabilmesi için sulamaya gerekli özen gösterilmelidir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

    1. Merhaba,

      Salatalık bol suyu sever. Ektikten sonra sulamalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu