Sonbaharda Bahçe Bakımı

Yazın kavurucu sıcağından çıkmış olan çiçekler için sonbahar bakımı büyük önem taşır.

Bu mevsimde yapılacak belli başlı işler; kışlık çiçek fidelerinin ve ilkbaharda açacak olan soğanlı bitkilerin dikimi, gübreleme, çim bakımı ve ara ekimler  ile mobilya bakımıdır.

Sonbaharda, bitkileri kışa hazırlamak gerekir. Budamanın dışında, bitki diplerinin kabartılması, yabancı otların ayıklanması, bitki köklerinin organik gübre ve torfla örtülmesi, bitkileri kışın zorlu şartlarına hazır hale getirir.

Kış aylarında, toprak kar ve don yüzünden işlenemez hale gelinceye kadar, dikimlere devam edilebilir. Aynı zamanda, sonbahar budaması da bitkilerin sürgünleri ve süs çalıları açısından önemlidir.

Sonbaharda budanan dal uçları kışın donarsa, bahar gelince tekrar budanmalıdır. Budama şekilleri, bitkinin ihtiyacına ve türüne göre değişiklik gösterir. Bitkilerin bulunduğu alan, her evde değişiklik gösterir. Sonbaharda ve kışın, içerideki bitkilerin kalorifer ısısından olumsuz etkilenmemeleri için, sürekli kontrol edilmeleri gerekir. Balkondaki bitkiler ise, yine soğuyan hava ısılarına göre takip edilmeli ve hazırlanmalıdır.

Çimler

Bahçedeki çimlerin bakımına, üzerine düşen sonbahar yapraklarının temizlenmesi ile başlanmalıdır. Bu temizleme, çimlerin güneş ışığından daha fazla miktarda yararlanmasını sağlayacaktır.

Çimlendirme için sonbahar, oldukça ideal bir mevsimdir. Bu dönemde toprak, yaz sıcaklığını halen belli bir miktar koruduğu için çimlenme kolay olacak; aynı zamanda çimler, sonbahar yağmurlarından faydalanacaktır. Bahçede mevcut olan çimler ise, Kasım ayının başlarında, boyu 5 cm’ten kısa olmayacak şekilde bir kez biçilebilir. Çim alanlarında herhangi bir bozulma varsa ise, ara ekimler yapılabilir.

Gübreleme

Bahçedeki toprağın besin maddesince fakir olduğu düşünülüyorsa, bu mevsimde toprağa rahatlıkla gübre takviyesi yapılabilir. Gübre takviyesi, toprağın bahar mevsimini verimli bir şekilde karşılamasını sağlayacaktır.

Önemli bir nokta: Sonbahar mevsiminde kolaylıkla doğal gübre üretilebilir. Bunun için bir kompost kutusu satın alabilir veya evinizde kendi imkânlarınızla, doğal gübre elde edebilirsiniz.

Bitki Dikimi

Bu mevsimde ekilecek Atatürk çiçeği, açelya ve kamelya gibi kışlık fideler, bahçenin kışı güzel bir şekilde karşılamasını sağlayacaktır. Sonbahar mevsiminde ekilen bitkiler için en olumlu nokta, dikilen bitkilerin kışın yağmur ve kar suyu yoluyla doğal olarak sulanacak olmasıdır. Bu durum, bitkilerin köklenmesini kolaylaştıracak ve bir sonraki ilkbaharda daha gür şekilde büyümesini sağlayacaktır. Ancak, bu kış mevsiminde bitkilerin sulanmasının gerekmediği anlamına gelmez. Yağmursuz ve karsız geçen bir kışta, bitkiler sulanmazsa öleceklerdir.

Çimler için söylediğimiz durum bitkiler için de geçerlidir: Bitkiler, sıcak olan toprakta kolayca köklenecektir.

Son olarak, ağaç ve ilkbahar aylarında açacak olan soğanlı bitkilerin dikimi, Ekim sonu-Kasım başı yapılmalıdır.

Mobilya Bakımı

Bahçelerdeki sonbahar bakımı sadece bitkiler üzerinde olmamalı, bunun yanı sıra kullanılan mobilyaların da uzun ömürlü olabilmesi için bakımına dikkat edilmelidir.

Bahçelerde genel olarak rattan, hasır ve tik mobilyalar kullanılır. Rattan ve hasır mobilyalar, bulundukları mekâna kolay uyum sağlar, aşırı sıcak ve soğuktan kolay etkilenmezler. Ancak rattan mobilyalar doğal ürün olduğu için, kullanım sırasında su ve yağmurdan kaçınılmalıdır. Yıkamak yerine fırça ve bez kullanılmalıdır.

Yağlı bir ağaç olan ve kış ortamında gri renk alan tik, yağlama sonucu tekrardan eski haline döner. Kış ortamında kalmayanlar ise, özel bir bakım gerektirmez. Açık hava şartlarına karşı en dayanıklı ağaç olan tik, ısı ve nem farklılıklarına uyumlu, yoğun dokuludur.

Bahçede bu malzemelerden yapılmış mobilyalar kullanılıyorsa, yapıları gereği neye dayanıklı olduğu, neye olmadığı öğrenilmeli ve ona göre bir bakım uygulanmalıdır.

Sonbaharda bahçe bakımı yapmak oldukça kolay ve verimli bir işlemdir. Bu bakım, bahçenizi gelecek ilkbahara hazırlayacaktır. Bahçe bakımına başlarken, öncelikli olarak bahçenizi yabani otlardan kurtarın, bitkilerinizin kuruyan dal ve yapraklarını temizleyin ve toprağınızı bolca havalandırın.

Sonbaharda, kış bahçenizin göz alıcı olması ve ilkbaharda açacak bitkiler adına bitki dikimini ihmal etmeyin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu