Torf Nedir ve Nasıl Yapılır?

Torf nedir ve nasıl yapılır? Torf ne işe yarar? Torf evde yapılabilir mi? Gerekli malzemeler nelerdir?

Yüzde 100 organik bir toprak türü olan torf, nemli ve fazla yağış alan bölgelerde, bataklık ve göl kenarı gibi su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, su dibine çökmesi ve yıllar içerisinde çürümesi ile oluşur. Bu çürümenin gerçekleşmesi için, bitkinin hava ile temasının kesilmiş olması gerekir.

Torfun Özellikleri

Torfun su tutma ve havalanma kapasitesi yüksek, hacmi ise hafiftir. İçerisinde herhangi bir hastalık ve haşere taşımaz, aynı zamanda her türlü bitkinin yetiştirilmesinde de kullanılabilir. Genellikle sarı, kahverengi ve siyah renklerde ve lifli yapıdadır. Herhangi bir besin maddesi barındırmaz.

Torf Ne İşe Yarar?

Torf nedir? Organik bir toprak düzenleyici olan torf, her türlü bitkinin yetiştirilmesinde kullanılabilir. Toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek, bitki için en doğru büyüme ortamını yaratır. Böylelikle de, bitkinin gelişim hızını arttırır. Suyun ve gübrenin, bitkiye düzenli bir şekilde geçmesini sağlarken, gübrenin topraktan kaybolmasını engeller.

Torf Yapılabilir mi?

Torf satın alınılabileceği gibi evde de yapılabilir.

Bunun için öncelikle, bahçenizin yarı gölgede toprak zeminli bir alan belirleyin. Ardından, budanan dalları, kesilen çimleri ve sonbaharda dökülen yaprakları bu alanda yarım metreye ulaşıncaya dek biriktirin. Üzerini sönmüş kireç ile kaplayın ve bir miktar da azotlu gübre serpin. Her zaman nemli kalmasına özen gösterdiğiniz bitki atığınız, bir süre sonra kahverengi veya siyah bir renge bürünecek ve torfunuz böylelikle hazır hale gelmiş olacaktır.

Torf Toprak Nasıl Yapılır?

Torf, dışarıdan satın alınabileceği gibi, evde de basit yöntemler ile elde edilebilir. Özellikle bahçesi olanlar ve çok sayıda saksı bitkisi yetiştirenler, evde torf oluşturarak, bitkilerin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir.

  • Çok fazla güneş almayan, zemini toprak olan bir bölge belirleyin.
  • Çim, dal, son baharda dökülen yaprak gibi doğal bitki parçalarını biriktirin.
  • Biriktirdiğiniz bitki parçalarının üzerine sönmüş kireç ve azotlu gübre ekleyin.
  • Oluşturduğunuz karışımın her gün nemli kalmasını sağlayın.
  • Dal, çim, yaprak gibi bitki parçalarının renginin değişmesini bekleyin.

Kolay gelsin.

İlgili Makaleler

43 Yorum

  1. Saksının üstünü kapatıpta içinde yapabilir miyim?
    Çok su zarar verir mi?
    Çay çöpü ve ağaç kök, gövdesiyle olur mu?

    1. Merhaba Mustafa Bey,

      Saksı yerine kullanılmayan bir kovada yapmanız daha doğru olur. Sürekli nemli kalacak şekilde su koymalısınız, ne çok ne de az. Torf için çay çöpü ve ağaç dalalrı vs. kullanılabilir. Kolaylıklar dileriz.

  2. Biz torf almıştık geçen sene. Bu sene tekrar maydanoz ekmeyi düşündük ve ektik ama suyu döküyoruz hemen çekmeden aşağıya iniyor. Toprağın bozulması ya da hükmü vitamini bitme ihtimali var mı neden olur?

    1. Merhaba Ali Bey,

      Toprak uzun süre kapalı bir yerde durduysa havasız kalmıştır. Maydanoz ekmeden önce toprağı birkaç gün havalandırıp içine de ponza taşı karıştırabilirsiniz. Kolaylıklar dileriz.

    1. Merhaba,

      Torf bir toprak düzenleyicidir. Her türlü bitkinin yetiştirilmesinde kullanılabilir.

  3. Merhaba torf ne kadar sürede hazır olmuş olur ve biz bunu nasıl anlarız.yapim esnasında içine haşereler hücum eder mi.bide bende ancak beton zemin var beton da olmaz mı.

    1. Merhaba Doğan Bey,

      Torf için toprak alan şart, betonda yapmanız önerilmez. Torf şöyle yapılır:

      Çok fazla güneş almayan, zemini toprak olan bir bölge belirleyin. Çim, dal, son baharda dökülen yaprak gibi doğal bitki parçalarını biriktirin. Biriktirdiğiniz bitki parçalarının üzerine sönmüş kireç ve azotlu gübre ekleyin. Oluşturduğunuz karışımın her gün nemli kalmasını sağlayın. Dal, çim, yaprak gibi bitki parçalarının renginin değişmesini bekleyin. Torf birkaç ay içinde hazır olur. Elde ettiğiniz karışım kahverengi tonlarında bir renk aldığında torf hazırdır. Kolay gelsin.

  4. Verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim peki sönmüş kireç tam olarak nedir ve nereden temin edebiliriz ayrıca anlattığınız gibi yarım metreye ulaşan yığın a ne kadar azotlu gubre katmamiz lazım dir

    1. Merhaba Doğan Bey,

      Sönmüş kireç, sönmemiş haldeki kuru kirecin, su ile etkileşimi ile kalsiyum hidroksit adı verilen sönmüş kireç elde edilir. Bu malzemeyi bitki satan yerlerde, çiçek pazarlarında bulabilirsiniz. Azotlu gübre miktarını ne kadar torf toprağı yapacağınıza göre kendiniz belirlemelisiniz. Şu yazımızdaki tarifi uygulayabilirsiniz: https://evhayat.com/torf-toprak-evde-nasil-uretilir/ Kolaylıklar dileriz.

  5. Bu sönmüş kireç normal nalbur larda satılan kirecin suyla karıştırılmış hali değil mi yani

    1. Doğan Bey,

      Doğru ölçülerde karıştırılmazsa iyi bir sönmüş kireç elde edilemez. Bu sebeple doğrudan sönmüş kireç almanızı öneririz.

  6. Torf topragini normal toprakla karistirarak kullanmak mantiklimi olur. Yokda sadece torf mu kullanalim. Nu arada ben gul ve aleovera tohumlarini ekmek ostiyorum

    1. Merhaba Adem Bey,

      Torf toprak zaten kullanıma hazır haldeki topraktır. Başka toprağa karıştırmanıza gerek yok. Doğrudan kullanabilirsiniz.

    2. toprakla karıştırılırsa did an üretiminde mahzuru olurmu

    1. Merhaba Birol Bey,

      Cümleyi tam anlayamadık. Tekrar sorabilir misiniz?

  7. Bu bahsettiğiniz torf oluşurken içindeki dallar ve iri parçalar çürüyerek ufalanıyor sanırım. Ceviz fındık kabuğu gibi doğal artıklarlada torf yapılabilirmi

    1. Merhaba Nurten Hanım,

      Kabuklar sert olduğundan torf haline gelmeleri çok uzun zaman alacaktır. Kullanılması önerilmez.

  8. Merhaba ben belediyede çalışmaktayım budanan ağaç ve dallarından torf elde etmek istiyoruz bu şekilde hem çevreyi kırletmemek hemde belediyemize katkı yapmak istiyoruz bize nasıl bir yol onerirsiniz teşekkürler

    1. Merhaba Yunus Bey,

      Uygun bir alanı torf yapacağını yer olarak belirleyin. Yazıda belirtilen özelliklere göre bu alanda torf malzemelerini biriktirin. Şu yöntemi kullanmalısınız: Bahçenizin yarı gölgede toprak zeminli bir alan belirleyin. Ardından, budanan dalları, kesilen çimleri ve sonbaharda dökülen yaprakları bu alanda yarım metreye ulaşıncaya dek biriktirin. Üzerini sönmüş kireç ile kaplayın ve bir miktar da azotlu gübre serpin. Her zaman nemli kalmasına özen gösterdiğiniz bitki atığınız, bir süre sonra kahverengi veya siyah bir renge bürünecek ve torfunuz böylelikle hazır hale gelmiş olacaktır.

  9. Merhaba biz Kültür Mantarı yetiştiriyoruz daha yeniyiz bize gelen torf toprak biraz eksik çıktı biz bu kalan kısmı hayvan gübresi olan bi bahçeden alsak torf toprak gibi olurmu?

    1. Merhaba Emine Hanım,

      Torf tamamen bitkiseldir. Hayvan gübresi onun yerini tutmayabilir.

  10. Ben gerekli yeri hazırladım sizin anlattiğınız gibi uygulamayı yaptım fakat bu birikintinin üzerini toprak veya pilastik malzeme ile kapatmam gerekiyormu

    1. Merhaba,

      Üzerini sönmüş kireç ile kaplayın ve bir miktar da azotlu gübre serpin. Bunları yaptıysanız plastik bir şeyle kapatmanız gerekmez.

  11. İyi günler bir sorum olacaktı torf toprağına kaç sefer ekim hasad yapabiliriz teşekkürler

  12. Merhaba,

    Marketlerde satılan torf toprak normal toprakla karıştıştırılıp bitki ekilebilir mi Ambalaj üzerinde normal toprakla harmanlamayın uyarısı var bunun nedeni nedir. Bilgi verebilirseniz sevinirim.

    1. Merhaba, marketlerde satılan çoğu torf toprakta sorun oluyor. elle dokunduğunuzda ciltte bile sorun olabiliyor. Karıştıtılmasında nasıl bir sakınca görüldüğü o markaya sorulmalı. Toprakları birbirine karıştırarak kullanmakta bir sakınca yok. Fakat karıştırdıktan sonra en az üç ay dinlendirip kullanmak doğru yöntem olur. Kolaylıklar.

  13. Antoryum çiçeği yetistirmek istiyorum torf aldim ama icine ponza tasi ve kum eklemelimiyim acaba yoksa sadece torf yeterli olurmu acil cewap lutfen

  14. Çam ormanlarının içinde güneş görmeyen ve10 cm kalınlığa ulaşmış topraklaşmış madde romudur kullanabilirmiyiz teşekkür

  15. Heye mamed heye cok biliniz siz biz torf yaparken siz nididimiz aceba da sindi gelmisin torf profu kesilmisin

    1. Merhaba,

      3 ölçü torf, 3 ölçü kum, 2 ölçü iyi bir gerçek toprak, 3 ölçü eski koyun gübresi kullanabilirsiniz. Kolaylıklar.

    1. Merhaba,

      Sönmüş kireç toz kireçten farklı bir malzemedir. Bu sebeple toz kireç kullanılamaz.

  16. Sayın editör önce verdiğiniz bilgileri için teşekkür ederim. Benim öğrenmek istediğim,torf yapımında yaprak ve ,dalların üzerini sönmüş,kireçle kaplayin. diyorsunuz bu nalburlarda satılan toz kireç olabilirmi .

    1. Merhaba,

      Bildiğimiz kireç kullanılmamaktadır. Söndürülmüş kireç, toz kireçten farklı bir malzeme. Elinizde yoksa sadece gübre ile de örtebilirsiniz. Yorumunuz için teşekkür ederiz.

  17. SN EDİTÖRÜMÜZ, LÜTFEN SÖNMÜŞ KİREÇ NEDİR? SORUSUNU LÜTFEN ANLAYABİLECEĞİMİZ ŞEKİLDE AÇIKLAYABİLİR MİSNİZ? .

    1. Merhaba,

      Sönmemiş kirece su katılarak ilave edilen kimyasal bir malzemedir. Evde kendinizin yapabileceği bir malzeme değildir. Nalburlardan temin edebilirsiniz.

  18. Merhaba,torf dediğimiz toprak dışarıda satılan çiçek toprağı mı? Değilse marketlerden aldığımız cicek toprağına domates ve biber fidanı dikip yetiştirebilir miyiz?

    1. Torf organik toprak türüdür. Marketlerden aldığınız toprakta biber ve domates yetiştirebilirsiniz. Ama torf toprak önerilir.

  19. Merhaba ben sonbahar’da dökülen yaprakları bahçede nemli ve güneş az gören bir yere bir çukur kazıp sakladım ama kireç veya gübre eklemedim şimdi onuda kullana bilirmiyim ayrıca üzerinden kışta geçti

    1. Merhaba,

      Torfun durumuna bir göz atın. Sorun yoksa eklemeyebilirsiniz. Ama dilerseniz de eklemeniz de sorun yok. Kolay gelsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu