Yer Örtücü Bitki Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Güneş ve yağmurdan etkilenmeyen yer örtücü bitkiler, bahçelerde gölgelik ve dik alanlarda kullanılırlar.

Güneş ışınlarının toprağa girmesini engelleyerek, zararlı bitkilerin yetişmesinin önüne geçen yer örtücü bitkilerin, boyları çok uzamaz, ancak çok geniş bir alana yayılabilirler. Yere çok bağlı olmayan ve fazla bakım istemeyen yer örtücüler, bahçelerde çime alternatif olarak kullanılabilir.

Yer Minesi
Yer Minesi

Yer örtücü bitkiler nasıl ekilir?

Öncelikli olarak toprak hazırlıkları yapılmalıdır. Yer örtücü bitkilerin ekileceği bölgeler çapalanmalı, sonrasında da toprak, 0-25 santimetre derinlikte bellenmelidir. Toprağa yabani ot, çakıl ve taşların temizlenmesinin ardından kimyasal gübre ilave edilmelidir. Dikime başlamadan önce toprağın hafif nemlendirilmesi, bitki köklerinin toprak sıcağından etkilenmesini önleyecektir.

Yer örtücü bitkilerin dikimi sırasında, bırakılan aralıklara dikkat edilmeli ve dikim bittikten sonra bitkiler derhal sulanmalıdır.

Yer örtücü bitki çeşitleri

İrlanda Yosunu

İrlanda Yosunu
İrlanda Yosunu

1 ila 3 hafta arasında kolaylıkla çimlenebilen İrlanda yosunu, yaz-kış yeşil kalır. Bahar aylarında beyaz çiçekler açar. Bu yer örtücü bitki, özellikle nemli toprakları çok sever.

Yer Minesi

Yazları kırmızı, pembe ve mor renklerde çiçek açan yer minesi, çok yıllık bir yer örtücüdür. Su isteği azdır. Üzerine basılmaya karşı dayanıksız olduğu için bahçenizin ayak basılmayan alanlarında kullanmanız uygundur.

Buz Çiçeği

Buz Çiçeği
Buz Çiçeği

Pembe ve kırmızı renkteki çiçeklerini Mart-Ağustos ayları arasında açar. Humusça fakir, kuru topraklarda kolaylıkla yetişir. Tuz karşı dayanıklı olan buz çiçeği, Mayıs-Eylül ayları arasında açtığı çiçeklerle bahçenize renk katar.

Çayır Papatyası

Beyaz, pembe ve kırmızı renkteki çiçeklerini Mart-Ağustos ayları arasında açar. Çayır papatyası, güneşli alanları ve humus bakımından zengin olan toprakları sever. Yapraklarının yüzeyi tüylüdür.

Yaz Karı

Yaz Karı
Yaz Karı

Güneşli ve yarı gölge alanları seven yaz karının çiçekleri, beyaz; yaprakları ise gri renktedir. Geçirgen yapılı toprakta kolaylıkla yetişen yaz karı, istilacı bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle, sınırlı alanlarda kullanılması uygundur.

Yer örtücü bitkilerin kullanım alanları

Vurgu 

Bahçe tasarımında kullanılan yeşil ya da çiçekli bitkiler dar alanlarda vurgu sağlamayı amaçlar. Çiçekli bitkileri ve çimleri aynı ayda kullanabilirsiniz. Bu basit bir tezat yaratmakla birlikle, iki farklı ortam arasında bir bağlantı kurmanızı sağlar.

Kenar ya da bordür 

Bahçe kenarlarına dikilir. Genellikle bahçe kenarındaki çiçeklerin hizası boyunca konumlandırılır. Bu şekilde hem çiçekler, hem de bordür daha gösterişli görünür. Değişik renk ve şekillerdeki yer örtüsü bitkileri kullanabilirsiniz.

Erozyon kontrolü

Dik yokuş ve bayır üzerinde konumlandırılan evlerin bahçelerinde toprak kaymasını önlemek amacı ile yaygın kökleri bulunan yer örtücü bitkiler kullanılır. Hızla yayılarak, yaygın kök sistemi toprağı sıkıca sarar. Bu tarz yer örtücü bitkiler erozyonu önleyeceği gibi, görüntü açısından da hoş bir görüntü oluştururlar.

Gölge bahçelerde

Bitkiler genel olarak güneşi sevdikleri için gölge alanlara dikilecek bitkilerin seçimi daha zordur. Özellikle sık ağaçların bulunduğu, güneş ışınlarının yere ulaşmadığı bahçelerde gölge seven yer örtücü bitkiler kullanılmalıdır.

İlgili Makaleler

4 Yorum

    1. Merhaba Mevlüt Bey,

      Gölge alanlarda yer örtücü bitki olarak şu bitkiler kullanılabilir: Anemone, Asparagus, Astilbe, Campanula, Euonymus, Hedera, Hosta, Hypericum, Iris, Pachysandra, Ranunculus, Taxus, Vinca. Kolaylıklar dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu