10 Adımda Verimli Sebze Bahçeleri
Bahçenizde ya da balkonunuzda kendi sebze bahçenizi oluşturmak için kolları sıvayın. Sağlıklı ve doğal sebzeler için evinizde yer açın.
Sebze yetiştiriciliği keyifli olduğu kadar özen ister. Uygun ekim zamanını kaçırdığınızda, sebzeleri susuz bıraktığınızda ya da sebzeler için gerekli koşulları sağlamadığınızda sebzelerinize veda etmek zorunda kalabilirsiniz.
Uygun sebze tipini belirleyin
Her sebze her bölgede yetişmez. Ekmek için bulunduğunuz bölgenin iklim koşullarına uygun sebzeler seçmelisiniz.
Uygun sezon
Bazı sebzeler kısa aralıklarda ekilebilirken bazı sebzeler uzun zaman aralıklarında ekilebilmektedir. Hangi sebzenin hangi dönemde ekilebileceğini öğrenmelisiniz.
Toprağı hazırlayın
Organik maddelerce zengin toprak kullanmalısınız. Azot açısından zengin gübreli toprak kullanamayacaksanız, ekim için suni gübre kullanabilirsiniz.
Uygun ekim yöntemleri
Tohumların ekimini toprak içerisinde uygun derinlikte, boşluk bırakarak ve tohum paketleri üzerindeki talimatlara göre yapınız. Kapalı ortamda tutacağınız fideleri çok derine ekmemelisiniz.
Sulama
Toprak sebzelerin kurumaması için gerekli nemlilikte tutulmalıdır. Gereğinden fazla sulama da çürümeye sebep olur. Her sulamada aynı miktarda su vermeye özen göstermelisiniz. Aksi durumda marul ve salatalık gibi sebzeler acılaşabilir.
Gübre kullanımı
Sebzeler azot açısından zengin gübreler ile beslenmelidir. Gereğinden fazla sebze verilmesi ürünün verimliğini düşürebilir.
Malç
Sebzelerin kökleri 5-7 cm kadar organik malç ile örtülmelidir. Bu, toprağı sıcak havalara karşı serin tutacak, yabani otların oluşumunu azaltacak ve topraktaki nem miktarını daha dengede tutacaktır.
Yabani otlar
Yabani otlar, sebzenin besinine ortak olacağından verimliliği azaltır. Bu otları elle sürekli temizlemek gerekir.
Sebzeleri toplayın
Fasulye, biber, salatalık gibi sebzeler büyüdükçe toplanmalıdır. Aksi durumda bu sebzeler yeni ürün vermeyecektir. Tüketmeyecekseniz bile olgunlaşmış sebzeleri toplamalısınız.
Sebzeleri zararlılardan uzak tutun
Zararlılar ve hastalıklar sebzelere zarar verir. Onaylı koruyucu ürünler ile sebzelerini zararlılardan koruyabilirsiniz.