% 100 Ekolojik Pazarlar
Organik (ekolojik) ürün tohumdan hasada, hasattan son kullanıcıya ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında insana ve ekosisteme zararlı hiçbir kimyasal girdi, katkı maddesi ve yöntem kullanılmadan üretilen kontrollü ve sertifikalı ürünlerdir.
Türkiye’de ekolojik ürün üretim ve tüketimini sağlıklı işleyen, adil, sürdürülebilir ve güvenilir bir alış – veriş modeli aracılığı ile yaygınlaştırmak için kurulan %100 Ekolojik Pazarlar, toplumun sosyal ve kültürel buluşma noktası olan halk pazarlarının yeni bir anlayış ile dönüştürülerek kentlilere tekrar kazandırılması amacına uygun bir şekilde tasarlanmıştır.
Yalnızca ekolojik ve biyolojik kelimeleri organik kelimesi ile eşdeğer anlama sahiptir. Doğal, naturel, %100, hormonsuz, hakiki, saf gibi ifadeler organik ürün anlamına gelmemektedir. Bu şekilde ifade edilen ürünlerin üretiminde suni gübre ya da zirai ilaç vs. kullanılmaktadır. Dolayısıyla organik ürünler için; organik, biyolojik ya da ekolojik ifadeleri kullanılır.
Organik tarım ürünleri için “ekolojik ürün sertifikası” verilmektedir. Bir ürünün organik olup olmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz.
Organik tarım konusunda bilinçlenme beraberinde beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesini de getirmiştir. Fakat bu ürünlere ulaşım özellikle şehirde yaşayanlar için zor olabilmektedir. Bu sebeple Buğday Derneği’nin öncülüğünde İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde ekolojik pazarlar projesi hayata geçirilmiştir.
Ekolojik pazarlarda %100 organik tarım yöntemleriyle üretilmiş ürünler satılmakta ve ekoloji temalı çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
%100 Ekolojik Pazarlar projesinin amaçları:
- Ekolojik sertifikalı ürünlerin üreticiden her kesimden tüketiciye en kısa, ucuz yoldan ve uygun koşullarda, güvenli bir sistem dahilinde ulaşmasına olanak sağlamak.
- Ekolojik ürün bilgisinin yaygınlaştırılması, tüketici eğitimi ve talep oluşturulması
- Denetimli, güvenilir, belgeli, sağlıklı ürünler sunarak halk sağlığına katkıda bulunmak
- Ekolojik tarıma geçen çiftçilere pazar desteği sağlarken yeni üreticilerin/yatırımcının teşvik edilmesi yolu ile sektörün gelişimine katkıda bulunmak
- Kültürümüzün parçası, sosyal ve ekonomik takas modeli olan halk pazarlarının geliştirilmesi
- Su ve toprak kalitesi ile biyolojik çeşitliliğin korunmasını desteklemek
- Kırsalda ekolojik, sürdürülebilir yaşam modellerini, kırsalda refah ve istihdamı desteklemek.
Ekolojik ürünlerin konvansiyonel tarım yöntemleriyle üretilen ürünlere oranla daha pahalı oldukları yönünde eleştiriler yapılmaktadır. Fakat alım gücünün düşük olması da bu algıda önemlidir. %100 Ekolojik Pazar projesinin en önemli amaçlarından biri, ekolojik ürünlerin halka en kısa yoldan ve uygun fiyata sunabilmektir.
Ekolojik üretimde tohum, ekolojik gübre ve zararlılarla mücadele maliyetleri yüksektir. Bu sebeple ekolojik ürünlerin konvansiyel tarım ürünleriyle aynı fiyat seviyesine inmesi mümkün gözükmemektedir.
%100 Ekolojik Pazarlar projesi üreticilerin tüketiciye ulaşmasını sağladığı gibi, piyasayı takip ederek esnafa tüketici yararına tavsiyelerde bulunmaktadır. Böylece hem üretici hem tüketicinin memnun olması sağlanmaya çalışılmaktadır.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğüyle kurulan ekolojik pazarlar:
Beylikdüzü %100 Ekolojik Pazarı
Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazarı
Seferihisar %100 Ekolojik Pazarı