Toprak Harcında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Toprak harcında hangi malzemeler kullanılır? Sağlıklı bitkiler yetiştirebilmek için toprağı hazır almak yerine kendi karışımınız oluşturabilirsiniz.

Toprak, bazı materyallerle karıştırılarak bitki için uygun bir harç haline getirilmelidir. Bu malzemeler nelerdir?

Toprak Harcında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Toprak

Bitkileri yetiştirmek için hazırlanan harçlarda belli oranlarda toprak bulunmaktadır. Bitkilerin yetiştirilip büyütülmesinde bitki cins ve türlerine göre değişen farklı toprak bünyesine ihtiyaç duyulur. Harç hazırlarken kullanılacak toprak, kumlu-tınlı veya tınlı yapıya sahip olmalıdır.

Çiftlik Gübresi

Çiftlik gübrelerini soğuk gübreler ve sıcak gübreler olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. Sığır ve manda gübreleri bünyesinde yüksek oranda su içerdiğinden taze iken çürümesi sırasında düşük sıcaklık verir. Bu gübreler soğuk gübrelerdir. Kumlu topraklar için uygundur. At, koyun, tavuk ve kuş gübreleri ise bünyesinde az su içerdiğinden taze iken çürümesi sırasında yüksek sıcaklık verir. Dolayısıyla bu gübreler de sıcak gübrelerdir. Sıcak gübrelerin fazla miktarda azot ve fosfor kapsaması ve hızlı etki etmesi nedeniyle şerbet şeklinde verilmesi daha uygundur. Ağır killi topraklarda kullanılır.

Kum

Harca ilave edilen önemli bir materyal olan kumun esas maddesi silistir. Geçirgen olmasından dolayı havalanmanın ve drenajın iyi olduğu bir büyüme ortamı sağlar. Kum, harç karışımlarının gevşek ve geçirgen olması için kullanıldığı gibi tek başına çeliklerin köklendirilmesinde de kullanılabilir.

Perlit

Perlit

Volkanik kökenli ve kimyasal bileşimi alüminyum silikat olan bir kayaçtır. Süngerimsi bir yapıya sahiptir, hafif tekstürlü ve bol gözeneklidir. Lavların aktığı yerden çıkarılır, parçalanır, elenir ve sonra fırınlarda 1000 °C’ye kadar ısıtılır. Isıtılma sırasında madenin içinde bulunan su, buhar haline geçer ve patlar. Böylece küçük sünger gibi kısımlara ayrılır. İşlenmeden önce açık gri renklidir. Bazen siyaha kadar koyulaştığı gibi açık yeşil ve kahverengi de olur. Ama renk ne olursa olsun, genleşen perlit beyaz renge dönüşür.

Torf

Torf nemli ve çok yağış alan, yaz sıcaklıklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur. Kahverengiden siyaha kadar değişen renktedir. Lifli, taneli yapıda veya toprak halindedir.

Kompost

Turba ve yaprak çürüntüleri harç yapımında kullanılan organik materyaller içinde en önemli yeri almakla birlikte parçalanmış ağaç kabukları, saman, yer fıstığı, çeltik kabukları gibi malzemeler de harç yapımında kullanılır. Bu maddeler ile yapılan materyale kompost denir.

Pomza

Pomza taşı

Toprak yapısının düzeltilmesinde pomza taşı da kullanılmaktadır. Pomza taşı hafif, taşınması kolay, iyi su tutan bir malzemedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu