Abelya Bitkisi

Abelya bitksi hanımeller familyasından olup, çalıları kapsayan bitki türlerine verilen isimdir.  Yaprakları tüylü olan bu bitkinin yeşil yaprakları ılıman bölgelerde daima yeşil kalır. Soğuk yerlerde ise kış geldiği zaman yaprakları dökülür.

Temmuz ayının ortasında dallarının uç kısmında salkım biçiminde çiçekler açarak muhteşem bir görüntü sergiler. Güneşli bölgelerde veya yarı gölge yerlerde, zengin mineralli topraklarda oldukça büyük şekilde yetişir. Görüntüsü mükemmel olan abelya bitkisinin birçok çeşidi vardır. Yeşil çalılı, minyatür gibi forumları bulunan türleri de vardır.

Hemen hemen bütün bölgelerde yetişebilen bu bitkinin iyi bir bahçe bitkisi olduğu bilinmektedir. Abelya bitkisinin boyları 2 metreye kadar yükselirken, bu bitkinin eninde belirli bir yayılma vardı. Diğer bitkiler gibi normal bir büyüme hızında olup, yazın başlangıcından sonbaharın sonlarına kadar beyaz, pembe, açık mor gibi küçük çiçekler açan; kenarları dişli olan yapraklara sahiptir.

Abelya Bakımı

Abelya bitkisi ışığı isteyen kara ikliminin hakim olduğu yerlerde, yarı gölge gibi yerlerden hoşlanan bir bitki olup; denize yakın bölgelerde ve güneş alan mekanlarda kolaylıkla yetişebilir. Su ihtiyacı ortalama bahçe bitkisinin isteği kadardır.

Hava sıcaklığının -3 dereceye kadar düştüğü yerler de yaprakları dururken, -5 derecenin altındaki soğuklarda yapraklarını döker. Çok soğuk havalarda bitki korunmalıdır ve çok şiddetli don olaylarından zarar görebilir. Bu bitkinin yaşayabilmesi için en düşük sıcaklığın -10 kadar olduğu yerlerde dayanabildiği görülmüştür. Daha düşük sıcaklıklarda bu bitki soğuk alır ve ölür.

Bahar ayında bitkinin kökü gerekli gübreleme yapılarak daha gür ve salkım çiçeklerinin olması sağlanabilir. Ayrıca toprak bakımından drenaji yüksek olan, geçirgenliği güzel olan topraklarda oldukça gür bir şekilde yetişir. Kumlu topraklarda gelişmesi zordur. Bitki ekimi yapıldıktan sonra toprağın neminin az olması gerekir. Fazla nemli topraklarda yetişemez. Toprağın tuz miktarının oranının düşük olması gerekir. Temmuz ve Ekim ayları arasında oldukça gösterişli bir şekilde olur. Çiçekleri açar, çanak yaprakları kırmızı şekilde bulunur. Bitkisinin meyvesinin içerisinde bir adet olunur.

Abelya Nasıl Çoğaltılır?

Bu bitki ilkbahar döneminin başladığı zamanlarda doğal ve sürgün çelikleriyle daldırma bakımı ile; yaz aylarında sera ortamında yeşil çelikler ile üretimi yapılır. Ağaç dondurma sürgünlerinden alınan yeşil çeliklerin sonbaharda ve yaz aylarında rahatlıkla köklendirme işlemi yapılır. Çeliklerin köklenme süresince sisleme ünitesinde tutulması ve çeliklere köklendirme hormonunun yapılması, bitkinin tutması için olumlu etkiler yaratır. Çelikleri ile üretimi sonbahar ve kış dönemlerinde yapılırken ilk baharın başlarında gerekli yerlere ekimi yapılarak bakımının yapılması sağlanır.

Abelya Bitkisi Hastalıkları

Bu bitki fazla sulandığı zaman kök çürüklüğü gibi problemlere neden olabilir. Bu sebeple toprağa fazla su gerekli verilmemesi, toprağın nemi gittiğinde sulama yapılması gerekir. Ayrıca karaleke adında bir hastalık ile karşılaşır. Bu hastalık dışında yaprak biti, mantar, yumuşakçalar, tetranychus gibi hastalıklar yaşadığı görülür. Gerekli ilaçlama yapılarak bu hastalıkların giderilmesi sağlanır. Abelyaya uygulanacak gerekli bakır ilaçları ile bitkinin bakımı yapılır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu