Adaçayı
Adını sıklıkla duyduğunuz adaçayının nasıl yetiştiğini, nelere iyi geldiğini biliyor musunuz?
Adaçayı nasıl bir bitkidir? Pembe ya da beyaz renkte çiçeklere sahiptir. Gümüş gri, keçeli yaprakları vardır. Boyları 30 – 70 cm arasında değişir. Etrafa hoş bir koku yayar. Güneşi seven bu bitkinin haziran ve temmuz aylarında çiçekleri açar. Adaçayı bazı yörelerde dişotu ya da meryemiye adlarıyla da tanınır. Bu bitkiye çayır ve bayırlarda rastlamanız mümkün olduğu gibi, mera ve bahçede de yetiştirebilirsiniz. Eğer bahçenizde adaçayı yetiştirecekseniz, adaçayını soğu ğa karşı korumanız gerekecektir.
Mutfakta adaçayı: Adaçayının mutfaktaki en yaygın kullanım şekli çaydır. Bunun dışında, özellikle et yemeklerine koku ve lezzet katması amacıyla ilave edilir. Salamuralarda ve etlerin dinlendirilmesinde de kullanılır.
Adaçayı nasıl hazırlanır?
Suyun kaynamasını beklerken, bir fincanın içine iki – üç yaprak adaçayı atın. Kaynayan suyu bu fincana boşaltın. Bir – iki dakika çayın demlenmesini bekleyin. Demlenen çayın içinden yaprakları çıkarıp, biraz limon damlatarak içebilirsiniz. İsteğinize göre içine şeker de ilave edebilirsiniz.
Adaçayının faydaları
* Kalp hastalıklarına iyi gelir ve kalp krizi tehlikesini azaltır.
* Yorgunluğu alır.
* Ter sökücü olarak bilinir.
* İştah açar.
* Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.