Adaçayı Nasıl Yetiştirilir?

Akdeniz Bölgesi’nde yetişen ıtırlı bir bitki olan adaçayı, hoş kokulu şifalı bir bitkidir.

Adaçayı, pembe ya da beyaz renkte çiçeklere sahiptir. Gümüş gri, keçeli yaprakları vardır. Boyları 30 – 70 cm arasında değişir. Etrafa hoş bir koku yayar. Güneşi seven bu bitkinin haziran ve temmuz aylarında çiçekleri açar.

Adaçayı bazı yörelerde dişotu ya da meryemiye adlarıyla da tanınır. Bu bitkiye çayır ve bayırlarda rastlamanız mümkün olduğu gibi, mera ve bahçede de yetiştirebilirsiniz. Eğer bahçenizde adaçayı yetiştirecekseniz, adaçayını soğuğa karşı korumanız gerekecektir.Adaçayı

Geçirgen toprakta tohumdan yetiştirilebilir. Soğuğa karşı korunması gerekir. Güneşli alanlarda sağlıklı gelişim gösterir.

Adaçayı yetiştirmek için, ilkbahar veya sonbaharda tohumlarını küçük kaplara yerleştirin. İlk filizlerini gördüğünüzde, daha büyük bir saksıya alın. Evinizde güneş alan bir yere yerleştirin.

Adaçayı

Adaçayı Nasıl Yetiştirilir?

İklim: Adaçayı sıcağı sever. Yetiştirmek için bahçenin ya da evin bol güneş alan bir yerini seçmelisiniz. Bahçelerin yanı sıra geniş saksılarda, balkon ve teraslarda yetiştirilebilir.

Toprak: Geçirgenliği iyi, işlenmiş toprak kullanılmalıdır. Organik maddece zengin toprak tercih edilmelidir.

Sulama: Kuraklığa dayanıklıdır. Yaz aylarında toprağın ne durumunda göre 3-4 defa sulanmalıdır. Gelişiminin ilk aylarında su ihtiyacı fazladır.

Yetiştirme: Tohumdan yetiştirilir. Adaçayı tohumu nemlendirilmiş toprağa atılır. 5-10 santim boyunda fide haline geldikten sonra asıl yerine alınır. Fidelerin arasında 30 santim ara verilmelidir. Ekimi ilkbahar ya da sonbaharda yapılabilir.

Hasat: Adaçayı hasadı çiçeklenme döneminde yapılır. Dallar 5-10 santimden kesilir. Dallar, direkt güneş almayan serin bir yerde havalandırılarak kurutulur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu