Mutfak Temizliği

Mutfak temizliği nasıl yapılır? Bahar geldi, baharla birlikte bahar temizliği vakti de geldi. Normal temizlikten farklı olarak bahar temizliği dip köşe yapılır.

Tüm eşyalar ve giysiler elden geçirilmeden bahar temizliği yapılmış sayılmaz. Bahar temizliğinde elinizin evin her köşesine değmesi gerekir. Bu sırada mutfaklar da en ince ayrıntısına kadar temizlenir.

Evinizin her yerinin temizliği önemlidir. Söz konusu mutfak olunca, gösterilen özen daha da artar. Mikrop ve bakterilerin mutfağınızdan uzak durması için mutfağınızı nasıl temizleyebilirsiniz?

Mutfağınızı temizlemeye başlamadan önce, temizlikte kullanacağınız malzemelere karar verip, ilk iş olarak onları temin etmelisiniz.

Pratik Mutfak Temizliği

Mutfakta zaman geçirmeyi çok seviyorsunuz ama bir de kirlenmese. Yemek yapımı bittikten sonra temizlik kısmı başlar. Unutmayın, her işin üstesinden gelmenin kolayı var.

Mutfağınızda hijyen sağlayabilmek için belli başlı bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Bu yöntemleri kullanarak mutfakta kolaylıkla hijyen sağlayabilirsiniz.

  • Buzdolabındaki parmak izleri, mikrofiber bir bez ile temizlenebilir.
  • Kireç lekeleri ise, sirke ya da sulandırılmış bulaşık makinesi parlatıcısı ile silinir.
  • Buzdolaplarının temizliği için sıkça önerilen bebek yağından uzak durulması önerilir.
  • Uzun süreli koruma için krom bakım ürünü kullanılması önerilir.
  • Balık kokusunun eve yayılmaması için bir tutam çayı ateşin üzerine atarak yakın veya ağzı açık bir kabın içinde sirkeli su kaynatın.
  • Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bardaklardan çıkarmak için bulaşık suyuna bolca kahve telvesi atın.
  • Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.
  • Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın içine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.
  • Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkları içine bir parça kesme şeker koymak gerekir.
  • Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu yok etmek için, içine sirke koyup 15 dakika kaynatın.
  • Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovun. Sonra iyice durulayın ve bir bez parçası ile parlatın.
  • Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun.
  • Fırın tepsilerinizi temizlerken, tepsi henüz sıcakken biraz tuz serpip, gazete kağıdıyla kuru kuru ve yumuşak bir şekilde ovarsanız kolayca temizlenir.
  • Ahşaptan yapılan kesme tahtalarının temizliği, tuz ve tel fırça ile yapılabilir.
  • Renk değişimi olduğu zaman da, sıcak sodalı su kullanılır.
  • Tahtalara düzenli olarak zeytinyağı bakımı yapılması önerilir.
  • Seramik ocaklarda oluşan yanık gıda atıklarının hemen kazınarak temizlenmesi gerekir.
  • Seramik ocakların temizlenmesi sırasında, sert temizleyicilerin ya da metal süngerlerin kullanılmaması tavsiye edilir.

Bu önerileri dikkate alarak mutfakta hijyen sağlamanız mümkün. Kolay gelsin.

Duvar ve Yerlerin Temizliği

Gerekli malzemeleri temin ettikten sonra, temizliğe duvar ve tavanlardan başlayabilirsiniz. Duvarlarınız fayans ise; duru suyun içine bir damla sirke damlatıp, fayanslarınızı öyle silin. Bu fayanslarınızın parlamasını sağlayacaktır. Zemininiz ahşap ise, temizliğinde ahşap temizleyicileri kullanmalısınız. Halı kullanıyorsanız, elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz.

Elektrikli Eşyaların Temizliği

Buzdolabınızı tamamıyla boşaltın. İçini boşalttığınız dolabın raflarını çıkartın ve yıkayın. Buzdolabı raflarının kurumasını beklerken, bir sünger yardımıyla dolabın içini iyice silin. Deterjanlı su ile sildiğiniz dolabı daha sonra durulayın. Dolabın içi bittikten sonra aynı süngerle dolabın dışını da temizleyin. Silme ve durulamadan sonra rafları ve yiyecekleri tekrar dolaba yerleştirebilirsiniz.

Derin dondurucuyu temizlerken sıcaklık ayarını kapatmayı unutmayın. Dolap bittikten sonra aynı işlemi, fırın, tost makinesi, su ısıtıcıları ve diğer elektrikli aletleriniz için de tekrarlayın. Yalnız bu elektrikli aletleri temizlerken mutlaka fişten çekin. Mutfağınızdaki elektrikli aletleri süngerle temizleyebileceğiniz gibi, sıvı krem deterjan ile ovabilir ya da nemli bir bezle silebilirsiniz.

Bulaşık makinenizin filtresini düzenli olarak temizleyin. Makineyi kullanmadığınız zamanlarda, kapağını aralık bırakmaya özen gösterin. Zor lekelerde, çatal bıçak bölümüne koyarak, makineyi bu şekilde çalıştırın. 

Raf ve Dolapların Temizliği

Dolaplarınızı boşaltın ve temiz bir bezle silin. Kuruyan dolap içlerinin toz olmaması için, dolap içi kaplama kağıtlarıyla kaplayabilirsiniz. Kaplama işlemi bittikten sonra eşyalarınızı tekrar dolaba yerleştirebilirsiniz.

Ocak Temizliği

Ocak mutfakta en çabuk ve en sık kirlenen yerdir. Yapılan yemek lekeleri ocağın başlıca düşmanıdır. Lekeler anında temizlenmediği zaman, kalıplaşır ve sonrasında daha zor temizlenir.

Temizliğe başlamadan önce ocağın çakmak ve düğmesini streç film ya da peçete ile kapatın. Daha sonra ocağınızın iyi temizlenmesi için, ocağın gözeneklerini ve üzerindeki teli çıkartın.

Krem temizleyiciyi tüm ocağın üzerine bölüm bölüm dökün. Mutfak bezi yardımıyla kremi ocağa yayın ve kirlerin kabarması için birkaç dakika bekleyin. Bekledikten sonra mutfak beziyle dairesel hareketler çizerek ocağınızı silin. Eğer lekeler katılaşmışsa ocağı ovmanız gerekecek.

Ankastre çelik bir ocak kullanıyorsanız, ocağınızın çizilmesini önlemek için, çelik için uygun temizlik malzemeleri kullanmaya dikkat edin.

Mutfak temizliği

Davlumbaz Temizliği

Davlumbazı çalıştırırken filtresinin olup olmadığını kontrol edin. Temizlik haricinde davlumbazın filtresini yerinden çıkarmayın.

Özellikle kızartma yaparken mutfağı saran koku oldukça rahatsız edicidir. Mutfağı bu kokudan arındırmak için davlumbazı çalıştırma ihtiyacı hissedersiniz. Davlumbazı çalıştırdığınızda sık sık kontrol edin. Kızmış yağ davlumbaza sıçrayarak tehlike yaratabilir.

Davlumbazınız çalışır durumdayken ocağı boş olarak açık bırakmayın. Ocağın üzerinden tencereyi alacaksanız, kesin suretle ocağın altını kapatın.

Yemeğin pişme işlemi bittikten sonra davlumbazı bir müddet daha çalıştırın. Böylece mutfağınızı saran yemek kokusundan daha kolay arınmasını sağlayabilirsiniz.

Mutfağınıza davlumbaz alırken, davlumbazın bacaya mı bağlı olarak çalıştığına, ya da dahili dolaşıma mı uygun olduğuna dikkat edin.

Davlumbazı filtreleri çıkabilen parçalardır. Ayda bir kez davlumbaz filtrenizi yenisi ile değiştirmelisiniz.

Davlumbazın dışını ise, leke bırakmayan bir bez ya da süngerle silerek temizleyebilirsiniz. Yalnız davlumbazın çizilmesini önlemek için kullandığınız süngerin sert olmamasına özen gösterin.

Mutfak temizliği

Yemek Masası Temizliği

Masanın üzerinde örtü kullanıldığı için tabla kısmı pek kirlenmez. Masanın ayak kısmı en çok kirlenen kısımdır.

Metal masaların temizliği 

Metal masaları nemli bir bezle silip, arkasında kurulayabilirsiniz. Masada yemek artıkları, yağ gibi kurumuş lekeler varsa, ilk olarak deterjanlı sıcak bir bezle masayı silmelisiniz. Daha sonra kurulamalısınız. Metalin özelliğine göre, ihtiyaç duyulduğu zamanlarda kaol gibi maddelerle parlatılabilir.

Ağaç masalar

Ağaç masaları nemli bir bezle silip, ardından kurulayabilirsiniz. Lekeleri deterjanlı bezle temizleyebilirsiniz. Ayrıca masanın aşınan kısımları cilalamalısınız. Belirli aralıklarla cilalanan masa, parlak görüntüsünü uzun süre korur.

Verzalit ve plastik masalar

Temizliği en kolay olan masa çeşididir. Süngerle silinip kurulanabilir. Yemek artıkları masa üzerinde leke bırakmaz.

Mutfak temizliği

Buzdolabı Temizliği

Dolabın daha kolay temizlenmesi için buzdolabını fişten çekin ve içindeki tüm ürünleri dışarı çıkarın. Dolabın içinde bulunan, çabuk eriyebilecek ve tazeliğini yitirecek yiyecekleri buz dolu bir kovanın içine yerleştirin.

Raf, sebzelik, meyvelik gibi dolabın sökülebilen tüm parçalarını çıkarın ve ılık suyla yıkayın. Daha sonra süzülmesi için tezgahın üzerine dizin.

Buzdolabını silmek için, temiz bir kovanın içine, yarısı dolduracak kadar su ve biraz bulaşık deterjanı koyun. Dolabın içini hazırladığınız suyla yukarıdan aşağıya doğru silin. Deterjanın leke bırakmaması için sildikten sonra, dolabı iyice durulayın.

Aynı işlemleri buzluk bölümüne de yaptıktan sonra dışarıda bulunan ürünlerin son kullanım tarihleri geçmiş mi kontrol edin ve fazlalıklardan kurtulun.

Mutfak aletleri

Tezgah Temizliği

Mutfak tezgâhının temizliği için, önce bir kap içine su doldurulur. Sonra bu kabın içine, sıkılmış limon suyu ya da bir miktar tuz ilave edilir. Böylece, tezgâh üzerine yapışan lekeler çok daha kolay temizlenir.

Lavabo Temizliği

Mutfaktaki lavaboların tıkanması, çok sık rastlanan bir durumdur. Lavaboyu kolayca açmak için, kaynar sodalı suyu, tıkalı delikten dökün ve biraz bekleyin. Lavabonun kısa sürede açıldığını göreceksiniz. 

Mutfak Aletlerinin Temizliği

Çaydanlığın iç yüzeyindeki kireç tabakasını temizleyebilmek için, patates kabuklarını çaydanlığın içine koyun ve üzerine su ekleyin. Çaydanlığı, içindeki patatesler ve su ile kaynatın. Daha sonra suyu boşaltın. Çaydanlığın içinin nasıl temizlendiğini göreceksiniz.

Buzdolabında uzun süre kalmış, bozulmuş yemeklerin kokusu buzdolabına siner ve çıkarılması oldukça zordur. Kokunun çıkması için, öncelikle buzdolabınızı deterjanlı suyla temizleyin. Daha sonra, limonu, kabuklarıyla beraber dilimleyip, buzdolabının en üst rafına koyun. Kısa süre sonra kötü kokuların yok olduğunu göreceksiniz.

Termosunuzu temizlemek için, termosun içine bulaşık makinesi tabletlerinden koyun ve suyla doldurun. 1 gece beklettikten sonra, iyice durulayın. Termosunuzun içindeki kokunun yok olduğunu göreceksiniz. Ayrıca, boş termosların içine küp şeker atarak, koku oluşumunu önleyebilirsiniz.

Topraktan yapılmış güveçleri, kullanmadan önce sirkeli suyla doldurun ve bir süre bekletin. Güveçleri sirkeli suda bekletme işlemi bitince, bol su ile durulayın. Bu şekilde, oluşabilecek çatlaklara karşı, güvecinizi korumuş olacaksınız.

Tost makinesi, kullanıma bağlı olarak zamanla kirlenir ve ekmek artıkları sertleşerek çıkarılması güç hale gelir. Bu lekeleri çıkarmak için, tost makinesini, maden suyu ya da amonyaklı suyla silin. Oluşan yanık lekelerini, aseton yardımıyla kolayca çıkarabilirsiniz. Teneke kutuların üzerinde oluşan pas lekeleri, su ve deterjanla çıkmadığı için alternatif bir yol izleyin.

Çiğ patates dilimini, deterjana batırın ve tenekenin paslı yerlerini silin. Pas lekelerinin kısa sürede yok olduğunu göreceksiniz. Teflon tavada oluşan lekeler için ise, bir bardak suya iki yemek kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke ilave edin. Bu karışımı teflon tavaya dökün ve 10 dakika kaynatın. Karışım kaynadıktan sonra, lekelerin kolayca çıktığını fark edeceksiniz.

Teflon tavada bir şey yakıldığında, alelacele temizlemeye girişilmemesi önerilir. Önce tavanın içine bir miktar su koyulur ve 1-2 saat bekletilir. Tüm temizleme aşamasında, mutlaka tavanın soğuması için beklenilmesi önerilir. Teflon tavanın temizliği, sıcak su, sıvı deterjan, yumuşak bir bez veya bir süngerle yapılır. Ayrıca, iki yüzeyli süngerlerde yumuşak tarafın kullanılması tavsiye edilir.

Yağlı şişelerin temizlenmesi için, deterjanla yıkayın.  Sonra duruladığınız şişenin içine, sodalı su koyarak sallamaya başlayın. Şişeyi, 5 dakika kadar salladıktan sonra, çalkalayıp içine kahve telvesi ilave edin. Şişeyi bir süre bu şekilde sallayın, şişe kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir. 

Bakır kapları parlatmak için, bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun. Ovduktan sonra, kaplarınızın parladığını fark edeceksiniz. Kullandığınız limonları atmak yerine, limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutun. Kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı

Öneriler sayesinde mutfak eşyalarının temizliğine daha az zaman harcayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu