Adana Mutfağı
Adana mutfağı kültürünün şekillenmesinde, Adana’nın tarihi ve kültürel mirasının önemli bir etkisi vardır. Adana’da dağ, yayla, ova ve deniz kültürü iç içedir.
Adana mutfağına hamur işleri, etli ve sebzeli yemekler hakimdir. Adana mutfağında nane, kırmızı biber, kırmızı pul biber, sumak, karabiber, kimyon, süs biberi, kekik, nar ekşisi soğan, sarımsak gibi tat vericilerin önemli bir yeri vardır.
Adana, hazırlanması el becerisi ve zaman isteyen lezzetli ve zahmetli bir mutfağa sahiptir. Adana yemeklerinin en büyük özelliği bol yağlı, salçalı, baharatlı, baharatlı ve koyun etli olmasıdır. Yörede bulgur ve un en fazla kullanılan malzemelerin başında gelir.
Kış Hazırlıkları
Adana’da kış ayları çok soğuk olmamasına rağmen kış hazırlıklarına önem verilir. Haziran, Temmuz, ağustos aylarında buğday kaynatılır ve kurutulur. Kurutulan buğdaylar değirmende kırdırılarak bulgur yapılır. Değirmenden gelen buğdayın bezde savrulmasıyla bulgurdan geriye kalanlarla setik elde edilir. Setik de ekmek yapımında kullanılır.
Aynı zamanlarda domates salçası yapılır. Yıkanan domatesler büyük bir kazana konur. Güneşte bırakılır. Sonra suları sıkılır ve bez torbalara doldurulur, tuzlanır, güneşte kurutulur.
Üzüm zamanı gelince sirke yapılır. Çiğnene üzümlerin şırası çıkarılır. Mayıs ve Haziran aylarında salamura yapılır. Kışlık peynir yapılır. Ağustos ayında toplanan incirlerden reçel yapılır. Taze toplanan bamyanın salamurası ve konservesi yapılır.
Adana Yemekleri
- Adana Kebabı: Çeşitli baharatlarla hazırlanan kıymanın mangalda pişirilmesiyle yapılır.
- Tırşik Çorbası: Yılan pancarında yapılır.
- Babağannuş: Közlenmiş biber ve patlıcanlar dövüldükten sonra, doğranmış soğan, maydanoz, yağ ve baharat karıştırılarak yapılır.
- Fellah Köftesi: İnce bulgur elde yuvarlanıp sarımsaklı sosla karıştırılmasıyla yapılır.
- Adana Mantısı
- Yüksük Çorbası: Hamur parçacıkları, nohut ve et; baharat, salça ve yoğurt ile yapılır.
- Bici bici: Çeşitli meyveler ve kırılmış buz ile yapılır.
- Paşa Üfelemeci: Ufalanan yufkalara, rendelenmiş peynir, domates, maydanoz, yağ ve tuzun karıştırılmasıyla yapılır.
- Sini Köftesi: İçli köftenin dış malzemesi sininin içine yayılır, üstüne içli köftenin iç malzemesi yayılır. En üst tabaka tekrar dış malzeme ile örtülür. Fırında pişirilir.
- Aşlama: Meyan kökü şerbeti.
- Şalgam
- Şırdan Dolması
Adana’da sebze, et yemeklerinin yanında ikinci planda kalır. Fakat et yemeklerinin yanında yeşillik yenir. Şalgam ve turp çokça tüketilir.
Adana mutfağında yemeklerin yanı sıra tatlı da önemli bir yer tutar. Künefe, bandırma, karakuş, kaynar, palıza gibi tatlılar Adana mutfağının başlıca tatlılarındandır. Bunun yanı sıra bibibici muhallebisi de yaz aylarının vazgeçilmezlerindendir.