Agave Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Agave bitkisi yılda bir kez çiçek açıyor. Bu ilginç bitki hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz?

Agave bitkisi Meksika civarında doğal olarak yetişir. 300 kadar türü bulunur. Su istekleri az olan bu bitkinin yetiştirilmesi kolaydır. Gövdesiz veya kısa gövdeli bitkilerdir. Ömrü boyunca bir defa çiçek açıp meyve verir ve daha sonra ölür.

Yaprakları etli, kenarları testere şeklinde dişli, üzeri mumludur. Uçlarında genellikle çok sivri ve sert bir diken bulunur. Yaprak renkleri serin bölgelerde mavi-yeşil ılık ve sıcak bölgelerde ise açık yeşilin çeşitli tonlarında olur. Yaprakları ortada rozet dizilişlidir. Rozetin ortasında, küçük agave türlerinde bitkinin 5. yılından sonra, büyük türlerinde 30–40. yılından sonra bir çiçek sapı uzar. Oldukça uzun ve direk görünümlü olan bu sap üzerinde çiçekler açar. Çiçekleri çan biçiminde olup renkleri beyaz, sarı veya yeşilin çeşitli tonlarındadır. Agave cinsi bitkilerin uzun yıllar sonra çiçek açması bitkinin olgunlaştığının göstergesidir. Bu nedenle bu bitkiye aynı zamanda sabırlık adı da verilir. Meyveleri yumurtamsı veya küremsi biçimlidir ve içinde siyah renkli yassı tohumlar bulunur. Meyve verdikten sonra bitkinin rozeti sararıp ölür.

Agave

Agave Bitkisi Bakımı

İklim İsteği: Sıcak ve ılıman iklim bölgelerinin bitkileridir. Doğrudan güneş ışığı alan bol ışıklı yerlerde iyi gelişir. Kış aylarında da aydınlık bir yerde bulundurulur. Sıcaklık 10ºC’nin altına düşmemelidir. Ülkemizin güney bölgelerinde açıkta da yetiştirilebilir. Kuraklığa karşı dayanıklıdır.

Toprak İsteği: Saksı harcı olarak John Innes saksı karışımları kullanılabilir.

Yetiştirilmesi: Üretimi tohum ve ayırma ile yapılır.

  • Tohum ile üretim: Tohumlar toplandıktan sonra içinde harç bulunan saksı veya kasalarda çimlendirilirler. Ortam sıcaklığı 21ºC civarında olmalıdır. Daha sonra fideler saksılara şaşırtılır. Bu yöntem fazla uygulanmaz.
  • Ayırma İle Üretim: Ana bitkinin yanında meydana gelen kök sürgünleri ilkbahar aylarında bir bıçak yardımıyla kesilerek alınır. Harç içinde köklendirilir. Köklenen sürgünler saksılara şaşırtılır.
Agave

Bakımı

  • Sulama: Yaz aylarında 2–3 günde bir kış aylarında ise 10–15 günde bir su verilir. Kış aylarında fazla miktarda su verilirse kök ve gövde çürümelerine sebep olabilir.
  • Gübreleme: Mart-ağustos ayları arası 2 haftada bir defa 1–2 g/Ɩ kompoze gübre verilir.
  • Saksı Değiştirme: Her 3–5 yılda bir mart ayında yapılır.
  • Budama: Budama yapılmaz. Yalnızca kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler temizlenir.
  • Hastalık ve zararlıları: Önemli hastalıkları kurşuni küf ve antraknoz; zararlıları ise kabuklu ve unlu bitlerdir.

Bu ayrıntılara dikkat ederek siz de agave yetiştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu