Ağlayan Gelin Çiçeği

Ağlayan gelin çiçeği, Türkiye’de ‘ters lale’ olarak da bilinir.

Ağlayan gelin çiçeği, dünya genelinde Afganistan, Pakistan, İran, Himalayalar ve Asya ülkelerinde, Türkiye’de de Adıyaman ve Hakkâri’de doğal olarak yetişir.

Organik maddece zengin ve geçirgen topraklar ağlayan gelin çiçeği için idealdir. Dikim alanına, organik maddece zengin gübre ya da torf eklenerek, mevcut toprak ile karıştırılması bitki için faydalı olacağından tavsiye edilir. Ayrıca bu işlemin, çiçek soğanlarının dikiminden 10 gün önce yapılması gerekir. Bunun için, havalandırılan toprak 25 santimetre derinliğinde kazılır. Ardından soğanlar, sivri uçları yukarı bakacak şekilde yerleştirilir. Sonra, üzerlerine toprak örtülür. En sonunda da, bitkinin can suyu verilir.

Ağlayan gelin çiçeğinin soğanları, şubat sonu-mart başı açar. Ağlayan gelin bitkisinin çiçekleri kırmızı, pembe ve mor gibi değişik renklerdedir. Farklı formlardaki bu renkli çiçekler hoş bir görüntü verir. Bitkinin çiçekleri yere doğru bakar. Çiçekler, bu görüntüsü ile ters laleyi andırır. Bitkinin genellikle her sapında 6 çiçek bulunur ve bu çiçekler ters şekilde büyüme gösterir.

Bitkinin çiçeklenmesinin ardından, 10-15 gün arayla bitki sıvı gübre ile desteklenebilir. Böylece, bitkinin sağlıklı gelişimi sağlanır. Ağlayan gelin çiçeği 80 santimetreye kadar boylanabilir. Soğuk iklim bitkisi olan ağlayan gelin çiçeğinin, eksi derecelerde yapraklarında donma meydana gelir. Ancak donan yapraklar, güneşin kendini göstermesi ile tekrardan gelişim gösterir.

Siz de, bu bilgiler ile bahçenizde ağlayan gelin çiçeği yetiştirerek, bu bitkinin muhteşem görüntüsünden keyif alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu