Ahşap Mutfak Eşyalarının Bakımı
Ahşap mutfak eşyalarının temizliği ve bakımı özen gerektirir. Tahta kaşık, spatula, doğrama tahtası gibi günlük olarak sıkça kullanılan ahşap mutfak malzemelerde bakteri üreyebilir.
Tahta malzemeler, özellikle de tahta kaşık kullanım açısından kolaylık sağlamaktadır. Teflon tava, seramik tencerelerin yüzeylerinin çizilmemesi için daha çok tahta kaşıklar tercih edilmektedir. Zamanla tahta malzemelerin yerini plastik gibi malzemeler alsa da tahta malzemelerin kullanımı devam etmektedir.
Ahşap organik bir malzeme olduğundan bakımı özen gerektirir. Evinizin en önemli bölümlerinden olan mutfağınızda hijyen sağlamak için ahşap malzemelerin temizliğini düzenli yapmalısınız.
Ahşap eşyalar ılık, sabunlu suyla elde yıkanmalıdır. Yıkadıktan sonra da muhakkak kurulamalısınız. Böylece ahşabın çürümesine engel olabilirsiniz.
Hijyen açısından ahşap malzemeler sirke ve su karışımıyla yıkanabilir. Ahşap mutfak malzemelerinizi eşit oranda hazırladığınız sirke su karışımında bekletin. Ardından sabunlu suyla iyice yıkayın. Aşırı nemini almak için kuru bir bezle silin.
Ahşap malzemeler makinede de yıkanabilirler. Fakat bu daha kısa sürede yıpranıp çatlamalarına sebep olabilir. Vernikli olanları makinedeki sıcak suda eriyeceğinden elde yıkama önerilir.
Ahşabın doğal yapısını korumak amacıyla kullanılan vernik, ısıyla temas ettiğinde eridiğinden sağlık açısından zararlı olabilir. Bu sebeple verniksiz ahşap mutfak malzemelerinin kullanılması önerilir. Hem verniksiz malzemeler daha kolay temizlenebilmektedir.
Verniksiz bir ahşap malzemeye de deterjan işleyebilir. Bu açıdan ahşap malzemelerin temizliğinde sert deterjan kullanımından kaçınmak gerekir. Sabun ya da sabun tozuyla yıkama yapılmalıdır.
Şimşir, kayın, gürgen gibi dayanıklı ağaçlardan üretilen malzemelerin tercih edilmesi uzun kullanım açısından da önemlidir.
Çatlayan ahşap malzemeleri kullanmayı bırakmak gerekir. Çatlaklarda bakteri üreyebileceğinden bu eşyaların kullanımına devam etmek doğru değildir.