Ahşap Tamiri Nasıl Yapılır?
Ahşap tamiri nasıl yapılır? Ahşap mobilyalar nasıl onarılır? Ahşap eşyaların bakımı nasıl yapılmalıdır? Ahşap eşyalar hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey.
Ahşap yüzeylerde istenmeyen nedenlerle oluşmuş çeşitli hasarları uygun yöntemlerle onararak eşyanızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Peki nasıl?
Ahşap Eşyalara Oluşan Hasarlar
- Ezilme
- Kırılma
- Çatlama
- Açma
- Büyük budaklar
Ahşap Mobilyadaki Çizikler Nasıl Onarılır?
Ahşap mobilyanız da oluşan çizikler yüzeysel ise mobilya rötuş kalemi doğru bir tercih olacaktır. Tamirini yapacağınız mobilyanız uygun renkte rötuş kalemini temin ediniz. Kalemi çiziklerin üzerinden yavaşça bastırmadan geçiniz. Rötuş kalemini uyguladıktan sonra fazla zaman geçmeden temiz ve yumuşak bir bez ile boyanın fazlalığını temizleyebilirsiniz.
Mobilyanız da derin çizikler oluşmuşsa, çatlak ve çukurlara rastlanıyor ise mobilyanızın onarımında ahşap dolgu kalemi veya ahşap dolgu macunu kullanabilirsiniz. Ahşap dolgu macunu kullandığınız bölgeyi öncelikle iyice temizlemelisiniz. Daha sonra mobilyanın renginde ahşap dolgu macununu bu çukurluklara 15 dakika ara ile uygulayabilirsiniz. Onarılan yüzey dolduktan sonra ince bir zımpara yardımı ile dolguyu çizmeden düzeltebilirsiniz. Macunun kapağı her işlemden sonra iyice kapatılmalıdır. Macunun kapağı açık kalır ve macun sertleşir ise su ile ıslatarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Üçüncü bir yöntem olarak ise mobilyanızın renginde boya ile bu çizikleri kapatabilirsiniz. Bir parça pamuğun ucunu sivrilterek boyaya sokunuz daha sonra ise rötuş yapılacak alana nazik dokunuşlar ile uygulayınız. Onarılan bölgeye aşağı yukarı şekilde pamuk ile uygulama yapınız. Boyalı alan aynı tonu alınca mobilyanızın onarımı gerçekleşecektir.
Ahşap Sandalye Kolu Tamiri
Malzemeler:
- Koruyucu gözlük ve eldiven
- Ahşap tutkalı
- Ahşap temizleyici
- Ahşap boya sökücü
- Tornavida
- Ahşap cilası veya boyası
- Nemli bez
Uygulama
Önce sandalyenizi temizleyerek işe başlayın. Nemli bir beze, ahşap yüzey temizleyiciden bir miktar dökerek sandalyeyi iyice temizleyin. Ahşap sandalyenin, onarım bitince tamamen yeni gibi görünmesini isterseniz, ahşap boya sökücü ile tüm boya veya cilayı kaldırın. Bu işlemi yaparken, tüm pencereleri açın ve güvenliğiniz için, koruyucu gözlük ile eldiven takın. Kimyasal maddeyi solumamaya özen gösterin.
Sandalyenin kolu gevşemişse, sorunun nereden kaynaklandığını bulun. Gevşeyen vidaları sıkıştırın ve kolu sağlamlaştırın. Fonksiyonunu yitiren vidaları çıkarın ve yerine yenilerini takın. Eğer vida yuvalarında sorun varsa, en yakın noktadan yeni bir vida deliği açın ve montajı buradan yapın.
Hala gevşek olan kısımlar için, dolgu malzemesi olarak, ahşap tutkalı kullanabilirsiniz. Böylece, kol daha sağlam olacaktır.
Tutkal kuruduğunda, ahşap cilası veya boya kullanarak sandalyenizi son haline getirin. Boya veya cila tamamen kuruyana kadar, sandalyenizi açık havada tutun. İşte ahşap tamiri bu kadar kolay.
Çatlak Ahşap Sandalye Tamiri
Malzemeler:
- Pense
- Birleştirici
- Açılı pense
- Bar kelepçeleri
- Maskeleme bandı
- Ahşap tutkalı
- Temiz bir bez
Uygulama
Sandalyenin bütün vidalarını sökün ve hangi vidanın nereden çıktığını unutmamak için not edin. Vidaları gizlemek için ahşap düğmeler kullanıldıysa, bunları zedelemeden pense yardımıyla çıkarın.
Ahşaba zarar vermemek için, maskeleme bandı kullanabilirsiniz. Çivileri açılır pense yardımıyla çıkarın. Çatlak yerleri, birleştirici maddeyle doldurun, malzemenin taşmamasına özen gösterin. Daha sonra, üstüne ahşap tutkalı sıkın ve tahtaya baskı uygulayarak yapışmasını sağlayın.
Gece boyunca tutkalın kurumasını bekleyin. Ertesi sabah, iyice kuruduğundan emin olduğunuzda parçaları birleştirebilirsiniz. Temiz bir bez ile sandalyenizi silin.
Sallanan Ahşap Masa Tamiri
Malzemeler:
- Tornavida
- Ahşap tutkalı
- Zımpara
- Matkap
- Somun anahtarı
Uygulama
Önce masayı iyice inceleyin, çatlayan, aşınmış veya kırılmış yerleri tespit edin. Masanın sallanma sebebini bulun. Masayı ters çevirin ve bacakların masa ile birleştikleri noktaları iyice kontrol edin.
Vidaları kontrol edin. Gevşek vidalar varsa, bunları sıkın. Somun anahtarı yardımı ile gevşek noktaların tamamını sıkılaştırın. Vida boşlukları genişlemişse ve vidayı tutmuyorsa, en yakın noktadan yeni bir vida deliği açarak bacağı buraya monte edin.
Masanın bacağı vida değil de, tutkal ile sabitlenmişse, bacağı çıkarın. Tutkallı alanı zımparalayın, yeni tutkal sürün ve bacağı yerleştirin. Kuruyana kadar bekleyin.
Ahşap Eşya Temizliği
Ev dekorasyonunda ahşap kullanımını seviyor ancak temizliği yüzünden zorlanıyorsanız bu öneri yardımıyla kolayca ahşaplarınızı temizleyebilirsiniz. Bir kap alın ve bu kabın içerisine birkaç damla sirke ile zeytinyağı koyun. Ardından biraz su ile karıştırın. Hazırladığınız bu karışım ile eşyalarınızı silin. Bu uygulamanın ardından eşyalarınızın hem parladığını, hem de temizlendiğini göreceksiniz.
Ahşap Mobilyalardaki Lekeler Nasıl Çıkar?
Ahşap Mobilyalardaki Silikon Lekesi
- Mobilya cila sökücü ile fazla silikon yağını çıkarmak mümkündür. Ancak, bu işlem sırasında kumaş olarak, çelik yünü kullanmak gerekir.
- Evde doğal malzemelerle de, silikon yağını çıkarmak mümkündür. Bunun için; eşit miktarda su ve sirkeyi karıştırın. Bu karışımı çelik yününe dökün ve ahşabı dairesel hareketlerle, yavaşça ovun.
- Silikon yağının yavaşça çözündüğünü ve pamuğa yapıştığını göreceksiniz. Pamuk kirlenince, yeni bir pamuk ile bu işleme devam edin. Tüm yüzey silikon yağından temizleninceye kadar, ovmaya devam edin.
- Silikon yağından kurtulduktan sonra, ahşabı temiz bir bez ile iyice kurulayın ve açık havada bir süre havalandırın.
Ahşap Mobilyalardaki Süt Lekesi
- Lekenin üstüne soğuk su dökün ve birkaç dakika bekleyin. Su çeken bir elektrik süpürgesi ile, lekenin üstünü iyice süpürün ve nemi tamamen çekin.
- Mobilyanın kumaşına direk deterjan uygulamak yanlıştır. En zor lekeler için, koltuk döşemelerine özel şampuanları kullanabilirsiniz.
- Eğer yıkanabilir bir yüzeye süt döküldüyse, lekenin kurumasını beklemeden, direk çamaşır makinesinde yıkayın.
Ahşap Mobilyalardaki Mum Lekesi
- Mum damladıktan sonra, iyice kuruyup sertleşmesini bekleyin. Mumu, henüz sıcak ve sıvı haldeyken silmeye çalışırsanız, mum yüzeyin tamamına yayılır ve durum daha da kötüleşir.
- Mumu daha çabuk soğutmak ve sertleşmesini sağlamak için buz kullanın. Mum sertleştikten sonra, spatula gibi plastik bir alet yardımıyla, mumu yapıştığı yerden çıkarın. Bu sırada, ahşap yüzeyi çizmemeye özen gösterin.
- Kullanılan bir başka yöntem ise, kuru ve yumuşak bir bez parçası ile mumun üstünü dairesel hareketler ile ovmaktır. Bu yöntem, spatula kullanmaktan daha sağlıklıdır. Ahşap yüzeyiniz çizilmez. Ancak bu yöntem, sadece mum beyazsa veya doğal renklendirici ile boyandıysa işe yarar. Aksi takdirde, mum masayı boyayabilir.
Ahşap Eşya Bakımı
Ahşap mobilyalarınızı korumak için tik yağı ile yağlamanız gerekir. Bunun için önce uygulama yapılacak ahşap yüzeyleri yağ, toz, kir ve reçineden arındırmalısınız. Eski boya veya vernik kalıntıları temizlenmelidir. Yüzeyin yağdan temizlenmesi için öncesinde tiner ile temizlenebilir. Daha sonra zımpara yapılmalıdır.
Tik yağı uygulaması için uygun bir fırça ile tüy bırakmayan, temiz bir bez gereklidir. İlk katı uygularken yağın yüzeye ahşabın damarları yönünde ve eşit olarak yayarak sürülmesi gerekir. Bu uygulamadan yaklaşık on dakika sonra yüzeyin üzerinden temiz bez ile geçerek, kalan fazla yağ temizlenmelidir. Tik yağı uygulaması en iyi sonucu ince katlar olarak iki kat uygulandığında verir.
Ahşap Eşyalar Nasıl Boyanır?
Boyayacağınız yüzey öncelikle temizleyin. Yüzeydeki budak ve reçineli kısımları, selülozik tinerle silin. Temizlik işleminden sonra zımparalayın. Zımparayı ağacın suyu yönüne doğru yaparsanız, daha sağlıklı sonuç alabilirsiniz. Yüzey hazırlıkları bittikten sonra, birinci kat astarı uygulayın. Astarın amacı, boyaya daha düzgün bir yüzey hazırlayıp, sistemin kalınlığını artırarak koruyuculuğunun uzun sürmesini sağlamaktır. Birinci kat astarı bitirdikten sonra, macun ve ikinci kat astarlama işlemini yapın.
Astar uygulandıktan sonra giderilemeyen yüzey arızaları ve ahşap çatlaklarını macun ile doldurun. Macun kuruduktan sonra zımpara yapın. Zımparalanmış macun üzerine ikinci kat astar yapın. Tüm boya öncesi işlemler bittikten sonra, boyamaya başlayın. Boya işlemi bittikten sonra, vernikleyin. Vernik, şeffaf olması nedeniyle ahşabın doğal görünümünü kapatmayan, dekoratif bir görüntü veren, yağmur, güneş, mantar, küf, atmosfer şartları, darbe, aşınma gibi etkilere karşı ahşabı koruyan bir malzeme olduğu için, boyadığınız yüzeyi verniklemeye özen gösterin.