Ahududu Çeşitleri
Ahududu ya da frambuaz yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı renkli ve tatlı meyveler veren bir bitkidir. Ahududu çeşitleri nelerdir?
Ahududu, ağaç çileği veya frambuaz olarak da bilinir. Çalımsı, dikensiz bir bitkidir ve kırmızı, mor ve siyah renkte meyve verir. En yaygın olanı kırmızı ahudududur. Kırmızı ahududuyu, bitkinin köklerinden çıkan dip sürgünden elde edebilirsiniz. Rüzgar almayan, az güneşli bir yerde yetiştirebilirsiniz. Toprağının zengin ve geçirgen olmasına özen gösterin. Kışın su tutan yerlerde bıraktığınız takdirde, kısa sürede çürür. Bitkiyi dikmeden bir ay önceden toprağı kazın ve organik gübreyle zenginleştirin. Fideleri, Kasım-Aralık aylarında dikebilirsiniz. Saksıda aldığınız ahududu bitkisini ise her mevsim dikebilirsiniz. Bitkiyi düzenli olarak sulamaya dikkat edin.
Sarı Ahududu Çeşitleri
- ANNE: Gelişimi oldukça yavaştır, sarı meyve etine sahip, çok nadir bulunmakla beraber oldukça lezzetli bir çeşittir. Verimi çok düşük olduğu için yetiştiriciliği çok fazla yapılmamaktadır.
- FALL GOLD: Gelişimi yavaş, sarımtırak renge sahiptir, nadir bulunmakla beraber oldukça lezzetlidir. Ekonomik olmaması nedeniyle yetiştiriciliği yaygın değildir.
- GOLDEN QUEEN: Aslında melez bir çeşittir. Gelbe Antwerpener ile Sheffer’s Colossal’dan elde edilmiştir. Oldukça parlak renkli ve lezzetlidir.
Siyah Ahududu Çeşitleri
- JEWEL: Güçlü, dik ve verimli bir bitkiye sahiptir. Meyvesi sert, parlak ve lezzetlidir. Soğuklara dayanıklı bir çeşittir ve diğer çeşitlere göre hastalıklara daha dirençlidir.
- MARION: Meyveleri çok büyük, yuvarlağımsı konik, gevşek yapılı bir çeşittir. Newyork orijinlidir. Genelde az yetiştirilmektedir. Hasatın en fazla yapıldığı zamanda sonbahar erken donlarının bastırması nedeniyle ürün kaybı fazla olmaktadır. Verimi diğer çeşitlere göre azdır.
- BRISTOL: Özellikle yeni kurulan bahçelerde güçlü bitkisi ve gevşek meyvesiyle dikkat çekmektedir. Dayanıklı bir çeşittir, erken olgunlaşır. Meyvesi orta boylu, sert ve tadı mükemmeldir. Antraknoza karşı dayanıksız fakat diğer hastalıklara dayanıklıdır.
- CUMBERLAND: Meyveleri çok büyük, sıkı etli, yuvarlağımsı konik, iyi kalitelidir. Orta mevsim çeşididir. Bitkileri genelde kuvvetlidir. Yetiştiriciliği oldukça yaygındır. En büyük kusuru virüslere ve antraknoza karşı hassas ve veriminin kırmızı ahududulara oranla daha düşük olmasıdır.
- BLACK PEARL: Meyveleri büyük, sıkı etli, erkenci ve kısa vejetasyonlu bir çeşittir. Bitkileri kuvvetlidir.
- HONEYSWEET: Yeni bir çeşittir, yetiştiriciliği yaygın değildir. Verimli bir çeşit olup meyve eti sıkı albenisi yüksektir. Bir orta mevsim çeşididir. Bitkisi kuvvetlidir. Ahududu mozaik virüsüne dayanıksızdır.
- GREEG: Meyveleri sıkı etli, yuvarlağımsı konik iyi kaliteli orta mevsim çeşididir. Bitkileri genelde kuvvetlidir. Antraknoza karşı dayanıksızdır.
- KANSAS: Yeni bir çeşit olan Kansas yetiştiriciliği Amerika civarında yapılmaktadır. Bitkisi kuvvetli ve iyi sürgün vermektedir. Meyve eti sıkı ve orta verimli bir çeşittir.
- OHIO: Yeni çeşitler arasında olan Ohio yetiştiriciliği A.B.D ile sınırlıdır. Bitkileri kuvvetli, bol sürgün verebilen bir çeşit olup verimi orta derecededir. Mevsim sonuna doğru olgunlaşır. Meyve eti sıkıdır.
- FARMER: Meyve eti sıkı, parlak ve gösterişli bir çeşittir. Yakın zamana kadar yetiştiriciliği yaygın değildi ama son zamanlarda yayılmaya başlayan bir çeşittir. Antraknoza karşı dayanıksız, kök çürüklüğüne karşı ise dayanıklı bir çeşittir.
Kırmızı Ahududu Çeşitleri
- HERITAGE: Güzün ürün veren çeşitler arasında en ideal çeşittir. Meyve verimi çok yüksek, sağlam kollara sahiptir. Meyveleri orta boyda, sert, parlak ve oldukça lezzetlidir. Donmaya karşı dirençlidir. Birçok hastalığa karşı dirençlidir. Geç olgunlaştığı için yazları ılık geçen yerlerde ya da 30 eylülden önce don yaşanan yerlerde yetiştirilmez.
- ROYALTY: Mevcut ahududular arasında en iyisi olarak nitelendirilir, uzun, güçlü kollara sahiptir ve oldukça verimlidir. Ahududu afitine karşı dayanıklıdır. Geç olgunlaşır ve tam olgunlaştığında rengi kırmızı-mor olur. Taze yendiğinde tatlı ve yumuşaktır. Sanayi için mükemmeldir. Kuzey bölgelerde rahatlıkla yetişebilir.
- CANBY: Meyveleri büyük olan Canby, konik, orta sert, parlak renkli ve aromalıdır. Diğer çeşitlere göre daha dayanıklıdır. Ayrıca derin dondurma için oldukça elverişlidir. Bitkisi orta kuvvetli, kök sürgünü verme durumu iyidir. Marmara bölgesi için uygun bir çeşittir.
- TULAMEEN: Mükemmel kalitede, büyük meyve vermektedir. Sofralık ve iĢleme için çok uygun olmasına rağmen geç hasada gelir ve hasadı uzun sürer. Ürün verimi oldukça yüksektir ve bazı bölgelerde meyve ağırlığı 2 g’dan fazladır. Kuru madde oranı düşüktür. Meyvesi uzun ve konik biçimli, parlak orta kırmızı özellikle alımlı ve çekici olarak tarif edilebilir. Görünüşünü 8 gün muhafaza edebilir. Çiçekleri kendine verimlidir.
- WILLAMETTE: Meyveleri çok büyük olan Willamette, yuvarlağa yakın, koyu kırmızı, çok sıkı etli ve kalitelidir. Bitkisi kuvvetli, çok verimli, kök sürgünü verimi oldukça iyidir. Derin dondurma ve konserve sanayisi için oldukça iyidir. Gösterişli olması nedeniyle taze tüketimi de oldukça fazladır.
- ENCORE: Yazın son zamanlarında meyve veren bir çeşittir. Meyvesi sert, hafif konik ve geniştir. Tadı ve meyve kalitesi oldukça iyidir. Kök çürüklüğüne karşı kısmen dayanıksızdır ancak soğuklara dayanıklılığı iyidir.
- AUTUMN BLISS: Erken olgunlaşan bir çeşittir, meyvesi oldukça lezzetli bir çeşittir, Heritage’den 10–14 gün önce olgunlaşır, kuzey iklimlerinde iyi yetişir. Az dikenlere sahiptir ve kolları kısadır. Meyvesi koyu renkli ve alımlıdır.