Aile Bütçesi Planlama Önerileri

Aile bütçesi nasıl oluşturulur? Aile bütçesi oluşturarak evde tasarruf yapmak mümkün mü? İşte ev ekonomisi için öneriler.

Gelir gider hesaplaması yaparak aylık ev bütçenizi hesaplayabilirsiniz. Hasrcamalarınızı bu hesaba göre yapmanız gerekir. Peki bütçeyi denkleştirmebilmek için evde tasarruf etmek mümkün mü? Elbette mümkün. Hatta bunun pek çok yöntemi var. Haydi birlike bakalım.

Aile Bütçesi Hazırlamanın Faydaları Nelerdir?

Bütçe size bir hareket planı çıkarır ve paranızın her ay ne zaman biteceğine dair net bir ablo sunar. Bir sonraki maaş dönemine kadar paranızı kontrollü kullanmak tüm ay daha dengeli bir harcama yapmanızı sağlar. Bütçeleme, borcun dışına çıkmak, emeklilik için tasarruf etmek ya da sadece market faturanızın kontrolden çıkmasını engellemeye çalışmak gibi hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Bütçe yaptıktan sonra suçlu hissetmeden bu parayı harcayabilirsiniz. Birçok insan, gerçekçi bir bütçe oluşturup buna bağlı kaldıktan sonra para bile biriktirebilir. Planlı hareket etmekte fayda var.

Aile Bütçesi Nasıl Yapılır?

Ay başlamadan önce bir hedef belirleyin.

Her ay zorunlu olarak harcamanız gereken miktarı bir kenara ayırıp kalan miktar üzerindden plan yapmalısınız. Bunun için her ay başında harcayabileceğiniz mitarı belirleyin. Böylece bir miktar para biriktirmeniz de mümkün olabilir. Kontrolsüzce harcamak paranın nereye gittiğini anlamamanıza sebep olabilir.

Evdeki herkes bütçelemeye dahil olsun.

Evliyseniz ayda bir kez oturun ve aile bütçesi oluşturun. Bunu eğlenceli hale getirebilirsiniz. En sevdiğiniz atıştırmalıklardan bazılarını alın ve odaklanmanıza yardımcı olacak iyi bir müzik listesi oluşturun ve ie koyulun.

Hedefleri birlikte belirleyin. Kimin ne kadar paraya ihtiyacı olduğunu hesaplayın. Herkesin firkini sorun. Plan dışına çıkmamak için sözleşin. Birbirinizi motive edin.

Bekarsanız, hesap verebilirlik ortağınız olarak hareket edebilecek birini bulun ve hedeflerinize bağlı kalmanıza yardımcı olmasını isteyin.

Her ay farklı bütçe yapmak gerekir.

Bazı aylar okula dönüş malzemeleri veya rutin araç bakımı gibi şeyler için bütçe ayırmanız gerekir. Fakat bu harcamalar yalnızca birkaç ay için geçerlidir. Diğer aylarda böyle harcamalar olmayacağından buradan artan parayı tatil, kutlama gibi harcamalar için kullanabilirsiniz.

Üzenli harcamaların yanı sıra her ay mutlaka kenara para ayırmaya çalışın. Bu parayı hem tatil gibi ihtiyaçlar için kullanabilir hem de beklenmedik durumlar için bir çözüm olarak bir kenarda tutabilirsiniz.

Liste yapmaya temel ihtiyaçlardan başlayın.

Eviniz kiralıksa öncelikle kirayı bir kenara ayırın. Faturları hsaptan düşün. Çocuğun okul giderlerini hesaplayın. Mutfak giderleri için para ayırın. Kışsa ve mont almanız gerekiyorsa bunu listye ekleyin. Aylık temel ihtiyaçları eksiksi olarak listeleyin. Ardından çok da lüzumlu olmayan, fakat istediğiniz şeyleri satın alabilmek için de para harcayabilirsiniz. En önemlilerden önemsizlere dğru bir liste hazırlayın.

Borcunuzu ödeyin.

Borcunuz varsa, bunu ödemek en öncelikli konu olmalıdır. Mümkün olduğunca çabuk borçtan kurtulmak için çabalayın. Ya azar azar ya da mümkünse hepsini tek seferde ödeyerek borçtan kurtulun. Bunu da muhakkak bütçelemeye dahil edin.

Bütçeyi düşürmekten korkmayın.

O ay eliniz sıkışıksa harcamalardan kısmaktan korkmayın. O ay daha az dışarıda yemek yiyin ya da kıyafet alışverişi yapmayın. Böylece diğer ay rutininize dönebilirsiniz. Unutmayın, bütçe kesintileriniz sadece geçicidir. Daha sonra istediğiniz zaman ayarlamalar yapabilirsiniz.

Bir program yapın ve ona sadık kalın.

Aylık rutininizin bir bütçesini oluştururken. Faturaları ödemek için çek hesabınızdan otomatik talimat verin ve yiyeceklerinizi her hafta belirli bir günde veya ayda iki kez satın alın. Ne bekleyeceğinizi ve ne zaman bekleyeceğinizi bildiğinizde, stresten uzak olursunuz.

İlerlemenizi takip edin.

İlerlemenizi zaman zaman kontrol etmek önemlidir. Evliyseniz, harcamalarınızı ve satın alma işlemlerinizi birlikte takip ederek hedeflerinizin görünür olmasını sağlayın. Ne kadar ilerlediğinizi görmek için önceki bütçelerinize tekrar bakın. Ve küçük kazançları kutlamayı unutmayın.

Bütçenizde bir tampon oluşturun.

Ay boyunca beklenmedik masraflar için az miktarda para ayırın. Bunu bütçenizdeki “çeşitli” kategoriniz olarak adlandırın. Bu şekilde, beklenmedik bir harcama ortaya çıktığında, bu paradan kullanabilirsiniz. Bu kategoride sık sık ortaya çıkan masrafları takip edin. Sonunda, onları bütçeleme yaparken bir ad altında tplayabilirsiniz.

Kredi kartlarından kurtulun.

Gerçekten bir bütçeye sadık kalmak ve borçtan kurtulmak istiyorsanız kredi kartlarını atmanız gerekir. Ne yaparsanız yapın onları hayatınızdan çıkarın.

Kredi kartı borcu demek, fazladan faiz ödemek demektir. Bütçeleme yapmaktaki amaç var olan parayı kullanmakdır. Kredi kartı ise var olmayan bir parayı harcamak anlamına gelir. Bu ilüzyondan kurtulun. Banka kartı kullanma devam edebilirsiniz. Fakat kredi kartından vazgeçin.

Nakit kullanmaya çalışın.

Cüzdanınızda sürekli çok miktarda para bulundurmayın. Bu, parayı daha kolay harcamanızı sağlar. Diğer yandan süreki banka kartı kullanmak da para harcamadığınız hissi oluşturabilir. Cüzdanınızda gereken miktarda para bulundurun ve harcamalarınızı buradan yapın. Gerektikçe para çekebilirsiniz.

Dijital bütçeleme araçlarından faydalanın.

Kalem ve kağıt size göre değilse akıllı telefonunuzun konforunda harcamalarınızı izlemeye odaklanabilirsiniz. Ayrıca, bütçenizi eşinizle senkronize edebilirsiniz, bu da iletişimi açık tutmak için harikadır.

Kıyaslamalardan kaçının.

Durumunuzu başkasınınkiyle karşılaştırmayın. Karşılaştırma sadece sevincinizi değil, motivasyonunuzu da etkiler. İlerlemeye ve aileniz için doğru olanı yapmaya devam edin.

Hedefler belirleyin.

Öğrenci kredileri ödüyor, acil durum fonunuzu oluşturuyor veya ipotek ödüyor olduğunuzu düşünün, nedeninize odaklanmanız gerekir. Bu fedakarlıkları yapmanızın sebebi nedir? Bu sebebi bilemk motivasyonunuzu artıracaktır.

Örnek Aile Bütçesi Oluşturma Yöntemi

Basit bir bütçeleme planı deneyin.

Popüler 50/30/20 bütçesini öneriyoruz. Toplam ayık paranızın yaklaşık % 50’sini ihtiyaçlara, % 30’dan fazlasını taleplere ve en az % 20’sini tasarruf ve borç geri ödemesine harcayabilirsiniz.

İhtiyaçlarınız için gelirinizin % 50’sini kullanın.

İhtiyaç listesi:

  • Market alışverişi
  • Konut kirası
  • Temel ihtiyaçlar (temizlik malzemeleri vs.)
  • Ulaşım giderleri
  • Sigorta ödemeleri (varsa)
  • Kredi ödemeleri (varsa)
  • Çalışabilmeniz için ihtiyacınız olan çocuk bakımı veya diğer masraflar

İstekleriniz için gelirinizinin % 30’unu kullanın.

İstekleri ihtiyaçlardan ayırmak zor olabilir. Bununla birlikte yaşamak ve çalışmak için ihtiyaçlar esastır. Tipik istekler arasında akşam yemeği, hediyeler, seyahat ve eğlence giderleri yer alır.

Karar vermek her zaman kolay değildir. Bir spor salonu üyeliği bir istek mi yoksa ihtiyaç mı? Organik yiyeceklere ne dersiniz? Kararlar kişiden kişiye değişir. Fakat borçlarınızı kontrol altına alana kadar taleplerinizin bekleyebileceğine karar verebilirsiniz.  Diğer yandan bütçeniz, hayattan zevk almanızı engelleyecek bir deli gömleği değil, size yardımcı olacak bir araçtır.

Tasarruf ve borçlarınız için gelirinizinin % 20’sini kullanın.

Borçlarınızı ödemek ya da bir kenara para ayırmak için toplam bütçenizin yüzde yirmisini kullanabilirsiniz. Bu bütçeyi aşmanız durumunda diğer harcamalarınızdan kısmanız gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu