Akla Gelen Her Yeri Bostana Çevirme
Kişi başına düşen yeşil alanın yüzde 1,5 olduğu İstanbul’da “akla gelen her yeri bostana”, öncelikle de evleri ve balkonları bostana çevirmek için Ek Biç Ye İç projesi yola çıktı.
Yemyeşil evlere ve balkonlara sahip olmayı kim istemez. Üstelik kendi sebzenizi de yetiştirebilecekseniz. 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde sürdürülebilir kentsel tarımı öğretmen, yaymak ve paylaşmak için Ek Biç Ye İç projesi başlatıldı.
Ek Biç Ye İç projesi sizi kent bahçeciliğini öğrenmeye davet ediyor. Evinizde kuracağınız kendi bostanınızda maydanozdan lahanaya, naneden soğana kadar pek çok sebzeyi yetiştirebilirsiniz. Sebzelerin tazesine de hem de kendi balkonunuzda ulaşmak istemez misiniz?
Doğal kaynakların gitgide tükendiği dünyamızda tüketimin değil de, üretimin bir parçası olabilirsiniz. Üstelik kendi evinizi doğanın bir parçası yaparak. Küçükken pamuklara ektiğiniz fasulyeleri hatırlayın, tomurcuklanmalarını nasıl da heyecanla beklemiştiniz. Şimdi balkonunuzda ya da pencere önlerinizde soğanlarınızın filizlenmesini, lahanalarınızın boy atmasını aynı heyecanla bekleyebilirsiniz.
“Şehirde tarım mı olurmuş?” demeyin. Neden olmasın? Herkesin bulunduğu koşullara uygun bir sebze, hatta meyve vardır. Küçük saksılarda çilek yetiştirmeye ne dersiniz? Hiç böyle tatlı çilekler yememişsinizdir. Bodrum katında yaşıyorsanız mantar tam size göre. Ek Biç Ye İç projesi tam da, “Şehir de tarım mı olurmuş?” sorusunu geçersiz kılmak için yola çıkmış bir oluşum. Şehirde tarım pekâlâ olur.
Dilerseniz Tohum Takas Ağı’ndan, organik fidelere ulaşabilirsiniz. Dilerseniz de Ek Biç Ye Kütüphanesi’nde orada bulunan fidelerden ekip sebzenizin büyüme sürecini takip edebilirsiniz. Ek Biç Ye İç projesinin etkinliklerine katılarak da kentsel bahçecilik hakkında bilgi edinebilirsiniz.