Akvaryumun Kumu Nasıl Temizlenir?
Akvaryum, çoğunlukla cam ya da yüksek dirençli plastik gibi saydam malzemelerden yapılan ve genellikle balıkların beslendiği içi su dolu, küçük bir cam kavanozdan büyük su tanklarına kadar geniş bir yelpazede yer alan yapılardır.
Evlerde dinlendirici ve rahatlatıcı etkisi sebebiyle tercih edilen akvaryumların bakımı özen gerektirir. Balıkların sağlığı için akvaryum içindeki ekipmanların bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.
Akvaryumdaki temel temizlik sorunlarından biri suyun kirlenmesidir. Akvaryum suyunun belirli aralıklarla yenilenmesi gerekir. Su balıkların dışkılaması ve yemek artıklarıyla zamanla kirlenir.
Genel temizlik sırasında eğer kum yeterince iyi temizlenmemişse, su yeniden kirlenecek ve genel temizlik de tam olarak yapılamamış olacaktır. Bu sebeple kum temizliğine özellikle dikkat etmek gerekir.
Kumun temizliği nasıl yapılır?
Kumun temizliğini iki şekilde yapabilirsiniz. Birinci yöntem, genel temizlik sırasında uygulanmalıdır. İkinci yöntem ise dip çekimi şeklinde uygulanır.
Detaylı temizlik sırasında akvaryumun içi tamamen boşaltılır. Balıklar da uygun başka bir kaba alınırlar. Bu yöntemde tüm ekipmanlar elden geçirildiği için kum temizliği yapmak da daha kolaydır.
Suyun tamamen boşaltılmasından sonra kum da çıkarılır ve yıkanır. Kumu bir kaba alıp sürekli karıştırarak yıkamalısınız. Böylece tanelerin içerisinde kalan parçalar da alınabilir. Kirlenen suyu da boşaltmalısınız. Kullanıla su iyice berrak hale gelene kadar yöntemi tekrarlamaya devam etmelisiniz.
Akvaryumun tamamen boşaltılmadığı periyodik bakım sırasında da kum temizliğine özen göstermek gerekir. Bu durumda dip sifonu kullanabilirsiniz. Dip sifonu ile akvaryumun dibinde birikmiş parçaları çekin. Bu yöntemler akvaryum kumunda biriken pislikler yüzeysel olarak temizlenir.
Akvaryum temizliğinizi düzenli olarak yaparak balıkların daha sağlıklı bir ortamda barınmasını sağlayabilirsiniz.