Alacalı bitkiler için bakım önerileri
Yapraklarında birden fazla renk bulunan bitkiler olarak tanımlayabileceğimiz alacalı bitkilerle mekana hareketlilik katabilirsiniz. Ancak bu bitkilerin kendine has bakım yöntemleri mevcut.
Genellikle yeşil yaprak üzerinde beyaz/sarı renkte damarları olan bitkiler, alacalı bitkiler grubuna girer. Beyaz ve sarı dışında kırmızı, mor, pembe çizgiler şeklinde de görülür. Renkli çiçekler açmak için baharın gelmesine ihtiyaç duymadan, her daim renkli kalan bu bitkiler, iç ve dış mekanlarda bulunduğu ortama hareket katar.
Aglaonema, caladium, begonya, alacalı ficus, fittonia, dieffenbachia gibi bitki türleri, alacalı bitkilere örek bitkilerdir.
Yeşil-beyaz yapraklı bitkiler tropik orman bitkileri olduğundan doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına özen gösterilmelidir. Yapraklarında kırmızı, mor, pembe gibi diğer renkler bulunan bitkiler ise yeşil-beyaz yapraklı bitkilere oranla daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyduğu güneş ışığından fazla ya da az güneş alan yerde yetiştirilen alacalı bitkiler, zamanla canlılığını kaybeder. Eğer alacalı bitkinizin renkleri soluyorsa, bulunduğu yeri değiştirmeniz faydalı olacaktır.
Yapraklar arasında, diğerlerinden farklı olarak tek renge dönmüş bir yaprak varsa onu bitkiden koparın; değilse diğer yapraklar da zamanla tek renge dönüşecektir. Bu durum aynı zamanda bitkinin daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyduğunun belirtisidir. Onu daha fazla ışık gören bir yere taşımalısınız.
Bahar aylarında topraklarına besin takviyesi yaparak alacalı bitkilerin canlılığını daha uzun süre korumasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, kontrollü bir sulama yaparak alacalı bitkilerin ömrünü uzatabilirsiniz. Çok susuz bırakmadan, düzenli periyotlarla suladığınız takdirde alacalı bitkiler her daim canlı görünür.
Bitki bakımının zaman, ilgi ve sevgi istediğini unutmadan bitkilerinize ihtiyaç duydukları bakımı yaparsanız, bitkilerinizin daha ömrünün uzamasını ve canlı görünmelerini sağlarsınız.