Takım Çantasında Olması Gerekenler
Takım çantasında olması gerekenler nelerdir? Alet çantasında neler bulundurmalısınız? Alet çantası evlerde onarım işleri için gereken bir donanımdır. Evlerde ufak tefek tadilatların yapılabilmesi için alet çantasına ihtiyaç duyulur.
Kapı kolu, priz, musluk tamiri ya da dekorasyonda istediğiniz değişimi yapabilmek için alet çantanızın olması gerekir. Alet çantasında bulunan gereçlerle tadilatı kendiniz kolayca halledebilirsiniz.
Bir musluğu ya da prizi tamir etmeniz gerektiğinde ihtiyaç duyacağınız malzemeler evinizde yoksa tamir işlerini yapmakta zorlanırsınız. Ya başkasından yardım istemek zorunda kalırsınız ya da bir yerden malzeme ödünç alırsınız. Böyle bir durumla karşılaşmamak için evinizde muhakkak yeterli donanımda bir alet çantası bulundurun. İşte takım çantasında olması gerekenler:
Takım Çantası Seti
Alet çantaları gerekli tüm malzemelerin kolayca istiflenebileceği şekilde tasarlanırlar. Alet çantasında çivilerden vidalara, kontrol kaleminden kablolara kadar pek çok malzeme bulunur.
Alet çantaları farklı ebatlarda ve fonksiyonel özelliklerde tasarlanırlar. İhtiyacınız doğrultusunda uygun bir tanesini seçmelisiniz. Evinizde gereksiz yer kaplamasını istemiyorsanız malzemeleri asgari seviyede tutarak küçük bir çanta edinebilirsiniz.
Bir alet çantasının içinde; çekiç, yıldız tornavida, düz tornavida, pense, keski, karga burun, İngiliz anahtarı, farklı boy ve ebatlarda çivi, vida ve dübel, bant, maket bıçağı bulunmalıdır. Bu malzemeler basit tadilat işler için gerekli olan malzemelerdir ve her evde bulunmaları gerekir.
Tüm bunların yanı sıra tadilat için bazen matkaba da ihtiyaç duyabilirsiniz. Artık pek çok yapı marketinde ev tipi, küçük matkaplar bulunmaktadır. Bunlarda bir adet alarak alet çantanızı zenginleştirebilirsiniz. Böylece duvara bir tablo asmak istediğinizde komşudan matkap istemek zorunda kalmazsınız, işleriniz de aksamamış olur.
Takım çantasında olması gerekenler bunlardı. Fakat temel ihtiyaçlarınıza ek olarak başka malzemeler de alet çantanızda bulunabilir:
Alyan Seti, havya, lehim teli, lehim pompası, silikon tabancası, zımpara, çekiç, pense, karga burun, yapıştırıcılar, elektrik bandı veya koli bandı, ip, metre, yıldız tornavida, düz tornavida, keski, İngiliz anahtarı, çivi, vida, dübel, maket bıçağı.
Bu malzemeler arasından hangilerine ihtiyacınız olduğuna karar vererek bir alet çantası hazırlayabilirsiniz.
Tornavida Çeşitleri
Takım çantasında olması gerekenler arasında tornavidalar da vardır. Tornavida ile pek çok tamirat işi yapılabilir.
Düz Tornavida:
Düz tornavida, düz vidaları (yassı kafasının merkezinde çap boyunca tek yarık olan vidalar) duvar, tahta gibi yüzeylere monte etmek ya da daha önceden bu vidalar için açılmıĢ oyuklara vidaları döndürerek sürmek ve oyuklardan çıkarmak için kullanılan bir el aletidir.
Yıldız Uçlu Tornavida:
Yıldız uçlu tornavida düz tornavida ile aynı iĢleve sahiptir. Tek fark, yıldız uçlu tornavidanın metal uç kısmı yıldız vidaları (yassı kafasının merkezinde, çap boyunca birbirini 90 derecelik açılarla kesen iki yarık olan vidalar) döndürerek sürmek için kullanılır.
İki Ağızlı Tornavida:
İki ağızlı tornavidalar, basit vida sıkma ve gevşetme işlemlerini yapabilmek için iki farklı tornavida taşımak yerine iki farklı uca sahip tek bir tornavida taşıma fikriyle üretilmiştir.
Saatçi Tornavidası Takımı:
Küçük boyutlu elektronik cihazların (CDROM, Dijital fotoğraf makinesi vb.) mekanik kısımlarını birbirine tutturabilmek için minyatür vidalar kullanılır. Bu vidaları söküp takmak için ise saatçi tornavidaları kullanılır. Düz ve yıldız uçlu olan tipleri vardır. Boyları birkaç santimetredir. Tutma kısmı ve uç, aynı mil üzerindedir fakat birbirinden bağımsız dönebilir.
Kesici Aletlerin Kullanımı Hakkında Bilgiler
Evdeki küçük elektrik işlerini kendiniz halletmek isteyebilirsiniz. Bunun için bazı kesici aletlere ihtiyacınız olacaktır.
- Kabloları bükmek ve şekil vermek için pense kullanabilirsiniz.
- Penseyi kesinlikle çekiç amacıyla kullanmayın.
- Kabloların uçlarını açmak için yankeski kullanabilirsiniz.
- Metal ve tahta üzerinden çapak almak ya da düzeltmek için eğe kullanabilirsiniz.
- Kablo döşeme için çatal çivi ya da çekiç tercih edebilirsiniz.
- Yapacağınız işe göre, çekiç seçmelisiniz.
- Maket bıçağı ve çakı kullanırken her zaman dikkatli olmalısınız.