Alternatif Tahıllar
Dünya üzerindeki en iyi besin kaynaklarından olan tahıllar, pek çok yerde insanların gündelik yiyeceklerinin önemli bir kısmını oluşturuyor.
Kolayca yetiştirilebilen tahıllar, karbonhidrat türünde enerji deposu olarak işlev gördükleri gibi, protein kaynağı olarak da çok değerliler. Sebzelerle birlikte tüketilerek günlük vitamin ihtiyacının büyük oranda karşılanmasını sağlıyorlar.
İşlenmemiş tahıl dış kabuk, çekirdek ve rüşeymden oluşur. Lif, karbonat, protein ve B vitamini yönünden zengindirler. Bu besinler beyaz ekmeğe oranla kepekli ekmekte daha çok bulunmaktadır. Örneğin kepekli ekmekte B1 vitamini, beyaz ekmeğe oranla on kat fazladır.
İşlenmemiş tahılların besin değeri daha yüksektir. Bu sebeple mümkün olduğunca işlenmemiş tahıl tercih etmek gerekir.
Alternatif tahıllar
Kinoa
Chenopodioideae alt familyasından olan kinoa bitkisini yenebilir tohumları için tarımı yapılmaktadır. Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa bir tahıl türüdür. Fakat tahıl olarak kabul edilmesinin yanı sıra, aynı adlı bitkinin yemişlerinden elde edilmektedir. Aminoasitleri içerir ve besin değeri oldukça yüksektir.
Amarant (horozibiği)
Protein yönünden zengin olan ve gkuten içermeyen amarant, bulması zor bir tahıldır.
Arpa
Fosfor oranı yüksek, gluten oranı düşük bir bitkidir. Çorbalarda kıvam kazandırıcı olarak kullanılabilir.
Akdarı
Buğdayla benzere besin değerlerine sahip akdarı, antikçağlardan beri kullanılmaktadır. Yıkanıp bol suda 35 dakika haşlandıktan sonra yemeklerde kullanılabilir.
Kavuzlu buğday
Genetiği değiştirilmiş buğday yerine tercih edilebilir.
Kahverengi basmati pirinci
Bildiğimiz pirinçten daha düşük glisemik endeks değerine sahiptir. Beyaz pirincin iki katı sürede pişer.