Anadolu’nun Lezzetli Otları
Bereketli Anadolu toprağında yaz kış çeşitli otlar yetişiyor. Bu yemyeşil bitkiler hem midenizi hem de gözünüzü doyuracak cinsten.
Doğusundan batısına her mutfakta yöresel ot yemekleri pişirilir. Anadolu’ya özgü bu otların her birinin farklı tadı ve tarifi var.
Tilkişen
Zambakgil familyasından bir ot olan tilkişenin; acı ot, bıcık, dikenli ot, yabani kuşkonmaz gibi çeşitli adları vardır. Tilkişen bayat ekmek ve zeytinyağı ile kavrularak yoğurtla servis edilebilir. Yeşil soğanla kavrulup omlete de katılabilir. Böreğe katık olarak ya da salatada da kullanılabilir.
Sarıot
Kalemotu, kaymakotu, kaymacık olarak da bilinen sarıot maydanozgiller familyasındandır. Ege Bölgesi’nde haşlanıp bol sütle ve acı biberle kavrularak yenir.
Arapsaçı
Rezene olarak da bilinen arapsaçı, maydanozgiller familyasındandır. Haşlanmış salatası balıkların yanında yenebilir. Yumurtalı kavurması da yapılır. Kuzu etli arapsaçı yemeği çok meşhurdur.
Kapçık
Gelincik, börekotu, gagaç, gelineli olarak da bilinen kapçık gelincikgiller familyasındandır. Soğanla kavrulup yumurtayla yenir. Pirinçli, kıymalı yemeği de yapılır. Yaprağında sarması da yapılır. Pide ve böreğe katık olarak kullanılabilir.
Karahindiba
Radika, göynek, acı kulak adlarıyla da bilinen karahindiba papatyagiller familyasındandır. Acı bir ottur. Salatlarda kullanılabilir. Sarımsaklı, zeytinyağlı kavurması da yapılır.
Köreme
Yabani pırasa, köremen olarak da bilinir. Böreğe katık olabilir. Pilavın yanında çiğ olarak da yenir. Salatlarda da kullanılır.
Ebegümeci
Neredeyse dünyanın her yerinde yetişen binlerce çeşidi vardır. Anadolu’da da çokça mevcuttur. Salçalı kavurması, bulgurlu sarması, kırmalı ve bulgurlu yemeği yapılır. Arapsaçıyla birlikte pişirilebilir.
Kişgin
Tüm Ege pazarlarında bulunan kişgin ot, kişkin olarak da bilinir. Kıymalı böreği ve pirinçli yemeği çok lezzetlidir.