Antep Mutfağı

İlk çağlara dayanan tarihiyle kadim bir şehir olan Antep mutfağı kültürü, Gaziantep’e özgü bir karakter gösterir. Gaziantep, gastronomi dalında  UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı”na girdi.

Hititler,  Mısırlılar,  Medler,  Asurlular,  Persler , Makedonlar, Komogeneler ve daha  birçok medeniyeti ağırlamış olan Gaziantep, bu medeniyetlerin kültürel çeşitliliğini mutfağına yansıtmıştır.

200’ün üzerinde yemek çeşidine sahip Gaziantep mutfağı kurutulmuş gıdalar ve baharat çeşitliliği ile de zengin bir mutfaktır. Çeşit açısından Türkiye’nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep. Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.

Firik Pilavı
Görsel: Çiya Sofrası – Firik Pilavı

Gaziantep Mutfağı’na Özgü Yemek ve Tatlılar

Çorbalar: Dövmeli alaca çorba, yoğurtlu dövme çorba, lebeniye çorbası, pirinç çorbası, şehriye çorbası, mercimek çorbası, tarhana çorbası ve işkembe çorbası.

Dolmalar, sarmalar ve doldurmalar: Karışık dolma, patlıcan dolması, biber dolması, kabak dolması, yaprak sarması, lahana sarması ve pancar sarması.

Et Yemekleri: Kellepaça, etpaçası, beyran, şıveydiz, yoğurtlu patates, kabaklama, doğrama, boranı, pirpirim aşı, alinazik, patlıcan musakka.

Hamur İşleri: lahmacun (Antep usûlü), peynirli pide, şekerli pide, yeşil zeytin böreği, peynir semseği, lor semseği, çökelek semseği, tatar böreği, şiş börek, omaç, pisi böreği ve bazı.

Küşleme
Görsel: Kübban – Küşleme

Kahvaltılıklar: Katmer, kaymak, muhammara, yeşil zeytin ekşilemesi, dorgambaç ve tarhana eritmesi.

Kebaplar: Kuşbaşı kebap (tike), kıyma kebabı, sarımsak kebabı, soğan kebabı, patlıcan kebabı, sebzeli kebap, ayva kebabı, yenidünya kebabı, simit kebabı, yoğurtlu kebab ve ciğer kebabı (cartlak kebabı).

Köfteler: Yuvalama, içli köfte, ekşili ufak köfte, yoğurtlu ufak köfte, arap köftesi, sini köftesi, çiğ köfte, mercimekli köfte (malhıtalı köfte), yağlı köfte, yapma ve kısır.

Pilavlar: Özbek pilavı, etli dövme, firik pilavı, iç pilavı, mercimekli pilav, havuç aşı, çağla aşı ve buğulama aşı.

Piyaz ve salatalar: Maş, fasulye salatası, loğlaz, patates salatası, yeşil zeytin piyazı, çoban salata, domates salatası, koruk salatası, patlıcan salatası ve cacık.

Cartlak Kebabı
Görsel: Çiya Sofrası – Cartlak Kebabı

Tatlılar: Baklava, bülbül yuvası, fıstıklı sarma, kadayıf, lokma tatlısı, irmik helvası, aşure, zerde, sütlaç, bastık, nişe helvası, guymak, kaygana, şıllık, kerebiç, mayanalı kahke ve hedik.

Tavalar ve Kavurmalar: Saç tavası, sarımsak tavası, domates tavası, bakla tavası, fasulye tavası, et kavurması, ciğer kavurma ve et kızartması.

Zeytinyağlı Yemekler: Ötçe, bıbbıkiye, ekmek aşı, pancar kavurma ve zeytinyağlı kabak içi.

Nurdağı Salatası
Görsel: Kübban – Nurdağı Salatası

Antep Mutfağı’nda Kullanılan Malzemeler

Antep mutfağında yemeğin tadı içine konulan malzemenin kalitesinden gelir. Antep mutfağına farklılık katan malzemeler:

Antep biberi, Antep mercimeği, Antep peyniri, aşotu, cartlak, çarpana, çiğ simit, döğme, firik, göverti, haspir, keme, kuruluk, loğlaz, malhıta, maş, mayana, menengiç, meyan kökü, mugaşşer, pirpirim, sadeyağ, simit, tarhun, tüylü acur, tamatos pekmezi, yarpuz, zahter.

Tarhun Otu
Görsel: Çiya Sofrası – Tarhun Otu

Antep Mutfağı’nda Kullanılan Araç Gereçler

Hacat, dolma bıçağı, dolma taşı, süzek, çirtikli sahan, çömçe, kevgir, ayran tası, ayran kaşığı, kazan, keme deleceği, sahan, satıl, guşgana, lehençe, mahra, mahsere, teşt, zırh, zom.

Gaziantep’te mekanlar değişmiş, modernleşmiş olsa da geleneksel yöntemler sürdürülmektedir. Antep mutfağını etkilen pek çok unsurdan biri de bu gelenekselliktir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu