Antoryum Çiçeği Bakımı
Antoryum çiçeği arum ailesinin en büyük cinsi olan Araceae’nin yaklaşık 1000 tür çiçekli bitkidir. Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Antoryum bitkisinin anavatanı Orta ve Güney Amerika’dır. Diğer dünya ülkelerinde de kültürü yapılan bir bitkidir. Her ülkede farklı isimlerle adlandırılır. Yaprak şeklinin ve çiçeğinin flamingoyu andırmasından dolayı flamingo çiçeği olarak anılmaktadır. Yıl boyu çiçek açan uzun ömürlü bir bitkidir. Yaprakları sanki özel olarak cilalanmış gibi durur. Anthuriumların yaprakları koyu yeşil, geniş ayalı ve uzun saplıdır. Anthurium çiçekleri ve yaprakları kökten itibaren ayrı saplarla yükselir. Kökler havalanma ihtiyacı gösterir.
Anthurium yetiştiriciliğinde sera içi sıcaklığı çok önemlidir. Seralarda sıcaklık 12 derecenin altına düşmemelidir. 37 derecenin de üzerine çıkmamalıdır. Fazla sıcak ve soğuk bitkilerin yanmasına neden olabilir. Sıcaklığın sabit kalmasını sağlamak için seraların iyi ısıtılması ve havalandırılması gerekir.
Antoryum bakımı için;
- Su: Antoryum suyu sever, bu nedenle özellikle yaz aylarında bolca su verilmelidir. Yapraklarına da çok sıcak ve kuru havalarda su püskürtülebilir. Ancak Antoryum’um saksısında su biriktirilmememsi önemlidir.
- Toprak: Zengin karışımlı toprağı sever. Toprağında torf, kaba dere kumu, kil ve gübre olması uygundur.
- Gübre: Antoryum bitkisine ayda iki kez sıvı gübre verilmelidir.
- Işık: Yarı gölge yerler tercih edilmelidir. Direk güneş ışığından sakınılmalıdır.
- Isı: Ilık ortamları seven antoryum bitkisi ancak 13 santrigrat dereceye kadar dayanır.
Antoryum Çiçeği Bakımı
Sıcaklık
Fazla sıcak ve soğuk bitkilerin yanmasına neden olabilir. Evin sıcaklığı 12 derecenin altına düşmemeli, 37 derecenin üzerine de çıkmamalıdır.
Işık
Anthurium bitkisinin büyüme döneminde ışık çok önemlidir. Bu nedenle bitkinin etrafındaki fazla yapraklar alınarak bitkinin ışık alması sağlanmalıdır. Bu işlemde genel kural, 3-4 yaprak bırakılıp fazlasının alınmasıdır. Çiçeklenme döneminde ise ışığa ihtiyaç azalır. Çiçekler rengini aldıktan sonra fazla ışık, çiçek rengini solduracağından bu dönemde gölgeleme yapılmalıdır.
Sulama
Anthurium bitkisi topraktaki sudan çok havadaki nemden faydalanır. Kış aylarında haftada 2-3 kez yumuşak, klorsuz ve dinlendirilmiş su kullanılarak sulama yapılmalıdır. Yaz aylarında ise sulama haftada 4-6 kez ve kış aylarında verilen suyun iki katı su verilerek yapılmalıdır. Sulama genellikle havalandırmadan sonra yapılmalıdır. Sulama suyu kireçli olursa, çiçekler üzerinde kireç lekeleri olacağından kaliteyi düşürür. Anthurium bitkisinde gece sulama yapılmamalıdır. Gece sulaması sıcaklığı düşüreceği için bitkinin gelişmesini yavaşlatır.
Hastalıklar ve Zararlılar
Anthurium bitkisinin başlıca zararlıları afitler, kırmızı örümcekler,yeşil kurt ve sümüklü böceklerdir. Önemli hastalıkları ise antraknozdur. Hastalık ve zararlılardan korunmak için sıcaklık ve nemin kontrol altında tutulması gerekir. Ayrıca muntazam aralıklarla ilaçlama yapılması bitkinin hastalık ve zararlılardan korunmasını sağlar. Anthurium bitkisi özel ortamda yetiştiği için yabancı ot fazla olmaz. Bu nedenle oluşacak otlar elle temizlenebilir.
Antoryum çiçeği evde canlı çiçek dekorasyonu için iyi bir süs bitkisi seçeneğidir.