Aşk Merdiveni Çiçeği
Aşk merdiveni çiçeği anavatanı Amerika’nın tropik bölgeleridir. Dipten başlayarak bol sürgün verir. Yaprakları yelpaze şeklindedir. İki yanlı tarak veya tüysüz dizilişte yaprakçıklardan oluşur. Sürgünleri aşağı doğru sarkar. 30 kadar türü bulunur.
Aşk Merdiveni Nasıl Çoğaltılır?
Ayırma ile üretimde yaşlı ve bol sürgün vermiş bitkiler seçilir. Yaşlı bitkilerin köklerinden oluşan sürgünler, ilk yaprak ve birkaç kök oluşturduktan sonra ana bitkiden ayrılırlar. Ayırma işleminden sonra sürgünler büyüklüklerine göre uygun saksılara alınırlar. Daha küçük ve taze sürgünler 9’luk saksılara dikilirken büyük sürgünler 12’lik saksılara alınır. Ayırma işlemi aynı zamanda saksı değiştirme sırasında da yapılabilir. Ayırma ile üretilen yeni bitkiler saksılarına dikildikten sonra sulanır ve uygun yetiştirme yerlerine yerleştirilir.
Ekoljik İstekleri
Aşk merdiveni kışın 14–16 dereceye gereksinim gösterir. Ancak sıcaklık kesinlikle 10 derecenin altına düşmemelidir. Kuru havayı sevmezler. Hava mümkün olduğunca nemli olmalıdır. Direkt ışık almayan ancak aydınlık bir alanda gayet güzel gelişir. Kuzeye bakan pencere kenarlarında bulundurulabilir. Doğrudan güneş ışığı yaprakların kurumasına neden olur.
Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Toprak harcı olarak derin, organik maddece zengin topraklardan hoşlanırlar. Gübreli bahçe toprağı yaprak çürüntüsü ve kum karışımı ideal topraklardır. Saksı değiştirme 2–3 yılda bir mart-nisan aylarında yapılır. Saksı değişiminde bir numara büyük saksıya geçirilir. Saksı seçiminde eğreltilere uygun olarak kısa boylu ve çapı geniş saksılar tercih edilmelidir.
Saksı değişimi yaparken yeni saksı 1/3 oranında harç ile doldurulur. Eğreltiler eski saksılarından çıkarılırken bitkilerin yaprakları parmaklar arasına alınır ve ters çevrilir. Saksının dip kısmına hafifçe vurarak bitki saksıdan çıkarılır. Eğreltiler yeni saksının ortasına yerleştirilir. Etrafı toprakla doldurularak çok sıkıştırmadan bastırılır ve fazla toprak alınır. Dikim bittikten sonra can suyu verilir. Saksı değişimi sırasında dikkat edilecek konu bitkinin yeni meydana getirdiği sürgünlerdir. Eğer üretim yapılacaksa sürgünler ana bitkiden ayrılarak daha küçük saksılara dikilir.
Nasıl Sulanır?
Bitki yazın her gün sulanmalı ancak saksı toprağının ıslak hale gelmesinden kaçınılmalıdır. Sulama oda sıcaklığındaki kireçsiz sularla yapılmalıdır. Ekim-şubat ayları arasındaki dinlenme döneminde verilen su azaltılarak saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalıdır.
Nasıl Budanır?
Genel anlamda bir budama yapılmaz. Kuruyan ve fazlalık yapan yapraklar temizlenerek bitki kurumuş yapraklardan arındırılır.