Ateş dikeni yetiştirme önerileri

Gülgiller familyasına ait olan ateş dikeni, yaz-kış yeşil kalan bir çalı bitkisidir. Yapraklarını dökmeyen bu dikenli çalının, doğada 7 türü bulunur.

Ateş dikeni, dik yapılı, dikenli ve sık dallıdır. İnce, uzun ve oval olan yaprakları, ufak ve parlak yeşildir. Bu bitki 2,5-3 metre arası boylanma yapar. Bitki, geçirgen ve verimli toprakta sağlıklı gelişim gösterir. Kum ilavesi ile drenaj sağlandığı vakit, kireçli toprakta da yetiştirilebilir.

Ateş dikeni, ilkbaharda salkım şeklinde sarımtırak ve beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler de, kırmızı, koyu kırmızı, turuncu ve sarı renkli üzüm salkımı şeklinde meyvelere dönüşür. Meyveleri halk arasında “Köpek Elması” olarak da bilinir. Bitkinin meyveleri, kışa kadar kalır.

Ateş dikeni bitkisi özellikle çit amaçlı kullanıldığında, sık dallar elde edilmesi yararlı olur. Bu durumda, her sene, özellikle haziran-temmuz aylarında dalların üçte birinin budanması önerilir. Daha yoğun kırmızı meyvelerin olması için, ilkbaharda kurumuş çiçek buketlerinin sökülmesi önerilir. Bitki budandığı zaman çit bitkisi işlevi de görür. Ayrıca, sık ve düzenli budama ile tek gövde üzerinde bodur ağaç görünümü de elde edilir.

Ateş dikeni, sonbaharda tohum ile, yaz aylarında yarı odunsu dallarından çelik alınarak üretilir.

Siz de, bu öneriler ile ateş dikeni yetiştirerek, soğuk kış günlerinde bahçenize renkli meyveleri ile sıcaklık katabilirsiniz.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Bahçemde 5 sene önce diktiğim ateş çalısı bitkim var. Her sene beyaz çiçekler açıp meyve veriyor ama bir türlü renklenmiyor. O şekilde kalıp dökülüyor. Sebebi nedir?

    1. Nilgün Hanım Merhaba,

      Eğer bitkinizin verdiği meyve renksiz ve tatsız ise toprakta potasyum eksikliği olabilir. Bu durumda, toprak tahlili yaptırabilir ya da potasyumlu toprak takviyesi yapabilirsiniz. Umarız, önerdiğimiz çözüm yararlı olur ve meyveler güzel renklerini gösterir. @NilgünErdem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu