Atık Yağlar Nasıl Geri Dönüştürülür?
Atık yağlar ve kullanılmış yağlar çevreye çok zararlı oldukları için geri dönüşüme yollanmalıdır.
Atık yağlar, bir maddeyle etkileşime girip yapısının bozulmasından ötürü kullanıma uygun olmayan yağlardır, bundan dolayı da bu yağlar tehlikeli atık grubunda yer alır. Doğru yöntemlerle geri dönüştürmedikleri taktirde de insan sağlığına ve çevreye zarar verirler. Peki bu yağlardan kurtulmanın bir yolu var mı?
Atık Yağlar Ne Yapılmalı?
Yağı kesinlikle lavaboya dökmemelisiniz. Lavabo ve kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olur, atıksular eriştikleri deniz ve nehirlerde suyun hava almasını engelleyecek yağ filmi ile suyun yüzeyinin kaplanmasına neden olur. Bu balıkların ölmesine neden olur. Ayrıca su ortamındaki balıkların avlandıktan sonra yenirken tadını bozar. Atıksu arıtma tesisinde yağın giderilmesi biraz daha güçtür. Dolayısıyla, atık yağları katiyetle lavabodan dökmemelisiniz. Bunu toplayan kuruluşlara veriyoruz.
Toplayan firmalar bu yağlardan biyodizel (organik yağların baz ile karıştırılarak dizel yakıta çevirilmesi sonucu elde edilen yakıt) elde ediyorlar. Bu yolla petrol kaynaklarımızın kısmen korunmasını sağlıyoruz ve atmosferik ısınması da engellemiş oluyoruz. Atık yağ toplayan firmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendiriliyor.
Atık Yağ Toplayan Kurumlar
- İzinli bitkisel atık yağ toplayıcılarının listesi: http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/
- Lisanslı geri kazanım tesislerin listesi: http://www.csb.gov.tr/gm/ced/ bağlantısından indirebilirsiniz.
Size en yakın olan kuruluşla temasa geçip, atık yağlarınızı buralara vermek için organizasyona dahil olabilirsiniz.
Böylece en sağlıklı şekilde atık yağlardan kurtulabilirsiniz.