Atlas Çiçeği Bakımı

Atlas çiçeği, bahçelerde yoğun çiçekleri ile dikkati çeken, dayanıklı, 15–60 cm boylanabilen yıllık bitkilerdir.

Yer açelyası, Ankara çiçeği, godeçya isimleri ile tanınır. Gösterişli çiçekleri yalın ya da katmerlidir. Buketler için kullanılan çiçekleri yaprak dökümüne kadar devam eden çiçeklerdendir. Bazı türleri 60 cm kadar boylanır. Dikine uzayan sürgünleri ve gri yeşil renkli yaprakları vardır.

Godetiaların gelinciklerinkine benzeyen ama borumsu biçimli, 7,5 cm genişlikteki gösterişli çiçekleri ilkbaharın başından yaz sonlarına kadar açar. Godetialar güçlü gövde ucunda kümeler hâlinde fincan şeklinde çiçekleri üretir. Bu çiçekler kırmızı, pembe, turuncu ya da lavanta mavisi renklerde olup ortaları, sarı ve beyaz renklerde göz gibi lekelidir. Dikine uzayan sürgünleri ve gri yeşil renkli yapraklan vardır.

Atlas Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

İklim İsteği

Serin-nemli iklimler bunlar için idealdir; yarı gölgeyi sever, sıcak havaya dayanamaz. Godetialar bol güneşli ama serin ortamları sever.

Toprak İsteği

Gübreli, killi, kumlu toprakları sever. Organik madde yönünden çok zengin olan topraklarda godetialar çiçek açmayı unutup bol bol yaprak üretir.

Yetiştirme Tekniği

Mart ve nisan ayında tohum ekimi yapılır. Tohumlar erken ilkbaharda dışarıda ya da saksı veya kasada, çiçeklenmesi istenen yerde, yarı gölge kesimlerde; balçık toprağı, yaprak çürüğü, iyi ayrışmış (yanmış) gübre ve dere kumundan oluşan harca ekilir ve camekânda korunur. Tohumları örtme işi gayet hafif ve ince toprakla yapılır. Daha sonra oluşan genç fideler 20-22 cm aralıkla seyreltilir. Sıcak iklimlerde tohum ekimi ağustosta yapılır ve fideler izleyen ilkbaharda çiçeklenebilir. Fideler yerlerinden oynatılmaktan zarar görür. Bu nedenle şaşırtılmaz ve nerede çiçek açacaklarsa tohumların orada ekilmeleri daha uygundur.

Bakımı

Boylan uzayan fidelere herekle destek verilmesi gerekir. Çiçek açması biten bitkiler sökülerek gözden çıkarılır. Godetialar, yetiştirilmesi kolay ve bakımı zahmetsiz olan bitkilerdendir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu