Ayçiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Ayçiçeği, papatyagiller familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir bitkidir. Güneşi seven bu çiçeği yetiştirmek çok kolay. Ayçiçeği nasıl yetiştirilir?

Ayçiçeği tohumları, aynı zamanda kuruyemiş olarak da tüketilen ay çekirdeğidir. Ayçiçeği tohumlarının tuzla kavrularak yenmesi, bahçenizde ayçiçeği yetiştirmenin avantajlarından biridir. Ayrıca, çiçek yağı da, ayçiçeğinden elde edilmektedir.

Ayçiçeği Ekimi

Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısısı en az 8-10 oC olmalıdır. Bundan daha yüksek sıcaklıkta tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Bölgelerimizin iklim durumu dikkate alındığında ayçiçeği ekim zamanı Ege, Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Mart, Marmara, Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde Nisan, Doğu Anadolu Bölgesinde Mayıs ayıdır. O yılın iklim durumu da ekim zamanını belirlemede kuşkusuz önemlidir. Ayçiçeği ekimi, kuru şartlarda yapılacak bir üretimde iklime bağlı olarak olabildiğince erken yapılmalıdır. Erken ekimler, ayçiçeğinin Kış ve İlkbahar yağışlarından daha iyi yararlanmasını sağlar.

Ayçiçeği tohumları oldukça iridir. Elde etmesi ve dikmesi de, bir o kadar kolaydır. Dikim sırasında, her bir tohuma rahatça gelişebileceği büyüklükte bir yer ayırdığınızdan emin olun.

Ayçiçeğini dış mekanda yetiştirecekseniz, onu kuşlardan ve başka dış etmenlerden korumak için çevresini şeffaf bir örtü ile kapatmanız gerekir. En ideali, sera içinde yetiştirmenizdir.

İç mekanda ayçiçeği yetiştirecekseniz, her bir tohumu ayrı bir saksıya dikin. Daha sonra, bu ayçiçeklerini bahçenize yeniden dikebilirsiniz.

Ayçiçeği, kumlu toprakta sağlıksız yetişir. En ideali, zengin ve kaliteli bir topraktır. Ayçiçeğini kesinlikle bol güneş gören bir yere yerleştirmelisiniz.

Ayçiçeği, dayanıklı bir bitkidir ve yılın her döneminde yetiştirilebilir. Ayçiçeğinin en büyük problemi, kuş ve sincap gibi hayvanların dadanmasıdır. Bundan korunmak için, sera iyi bir çözüm olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu