Badem Nasıl Saklanır?
Badem nasıl saklanır konusu özellikle yaz sıcaklarında merak edilen konulardandır. Kabuklu ve iç badem nasıl muhafaza edilir?
Badem, ülkemizde en çok Ege Bölgesi’nde üretilmekte, bunu Güneydoğu, Orta-Güney, Akdeniz, Orta-Doğu Bölgeleri izlemektedir. Manisa, İzmir, Isparta, Mardin ve Diyarbakır yetiştiricilikte önde gelen illerdir.
Badem, yağ ve protein oranı yüksek bir meyve olup minerallerden fosfor, potasyum, magnezyum ve vitaminlerce zengindir. Kalsiyum ve E vitamin deposu olarak gayet besleyicidir. Lif, protein ve az doymuş yağ içeren badem, alkali beslenme için de ideal. Magnezyum, selenyum, kalsiyum, potasyum, manganez, fosfor ve çinko içerdiği için mineraller bakımından da oldukça zengindir.
Badem çerez olarak çağla badem, taze iç badem, kurutulmuş badem (tuzlu-tuzsuz); şekerleme, çikolata, pasta endüstrisinde; badem yağı, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Ayrıca bademden badem sütü de elde edilir. Bu süt daha çok vegan beslenen kişiler tarafından kullanılmaktadır.
Badem Nasıl Muhafaza Edilir?
Badem önemli miktarda yağ (%50-65) ve protein (%15-30) içerir. Buna karşılık su oranı düşüktür (%4-6).
Bu meyvelerin kabuklu olarak depolanması daha kolaydır. Kabuksuz saklanması durumunda dayanma süresi yarıya iner. Yağlı olan bu meyveler yabancı kokuları kolayca absorbe eder. Bu nedenle yabancı kokulardan uzak tutulur; patates, soğan vb. keskin kokulu ürünlerle birlikte bulundurulmaz.
Kabuklu Badem Nasıl Saklanır?
Kabuklu badem 0 °C’lık ve % 65-70 nemde 20-24 ay, iç badem 15-16 ay saklanır. Normal oda koşullarında kabuklu badem 7-8 ay kalır. Diğerlerine göre dayanıklı olmasına rağmen yüksek sıcaklıkta ( 26,5 °C ) 8 ay sonra tat ve lezzet bozulur, renk kararır.
İç Badem Nasıl Saklanır?
İç badem vakum altında 10 °C’de ise 16 ay kalitesini korur. Kavlatılmış ve kurutulmuş olan sert kabuklu bademler depoda saklamaya çok uygundur. Depodan çıkarılan sert kabuklu bademler kırılıp iç bademler elde edilir. İç bademler sınıflandırılıp kalitesine göre ambalajlanarak satılır.