Bahar Temizliği
Uzun ve soğuk kış günlerini geride bırakıp bahar mevsimine geldik. Artık yavaş yavaş tüm ısıtmaları kapatmaya başlamışken şimdi bahar temizliği zamanı.
İslenmiş perdeleri, duvarları ve oksijeni tükenmiş gibi görünen evlerimizin içinde bahar coşkusunu mis gibi bir temizlikle yaşamaya başlayabiliriz artık.
Temizliğe başlamadan önce neler yapmalı?
- Her işte olduğu gibi temizlik yaparken de plan yapın.
- Öncelikle temizliğe başlayacağınız bölümleri belirleyin. İşe nereden başlayacağınızı bilmek yükünüzü hafifletir.
- Alışveriş listesi hazırlayın. Temizlik anında biten çamaşır suyu tüm enerjinizin azalmasına neden olabilir.
- Evdeki kova, cam bezleri, toz bezleri ve fırçaları kontrol edin.
- Dolapların içini düzenlerken kullanacağınız askılıkların miktarına da bakmayı unutmayın.
Temizliğe nereden başlamalı?
- Odalar içinde genişliği büyük olan salon ile temizliğe başlayabilirsiniz.
- Evin en çabuk kirlenen yeri olan banyoyu en son temizlemenizi öneriyoruz.
Adım Adım Bahar Temizliği
– Evinizi toplayın. Dağınık çalışmak sizi daha çok yorar.
– Halıları toplayıp bir halı yıkama merkezine gönderin. Halılar ile yorulmadan derinlemesine temizliğini sağlayın.
– İş yapmanızı engelleyecek tablo, biblo, çiçek ve yer vazolarını bir yerde toplayın.
– Masa ve sehpaların üzerindeki örtüleri kaldırıp çamaşır makinasına atın.
Salon Temizliği
Öncelikle tül ve perdeleri çıkarın. Uygun bir tül temizleyicisiyle çamaşır makinasında yıkayın. Tül ve perdeleriniz yıkanırken pencere çevresindeki duvarı ve camı silin. Salonda kaç adet pencere cephesi varsa sırayla bu işlemi uygulamaya devam edin. Bu sırada tül ve perdeleriniz yıkanmış olacaktır. Evdeki diğer aile bireylerinden yardım isteyin ve tüller kırışmadan astırın. Salonun geri kalan duvarlarını silin. Duvarlar bittikten sonra, koltuklarla işe devam edebilirsiniz. Koltukları halı silme deterjanları veya sabunlu bir suyla silebilirsiniz. Salon takımlarının tozunu alın. Son olarak yerleri temizleyin.
Salon temizliği bitti bile. Temizlik esnasında salona toz ve kir girmemesi için kapısını kapatın.
Oturma Odası Temizliği
Evin en çok kirlenen odalarından biri olan oturma odası temizliğine başlarken yine tül ve perdeleri çamaşır makinesine atın. Sırayla; pencere cephesindeki duvarı, camı, ve diğer duvarları silin. Koltuk, kanepe ve tv koltuğunu yine sabunlu bir bezle silin. Tozları alın ve tül, perdeyi asın. Yerleri temizledikten sonra odanın kapısını kapatıp çıkabilirsiniz.
Çocuk Odası Temizliği
Çocuğunuza oyuncaklarını toplattırın. Tül ve perdeleri yine çamaşır makinasına atın. Çocuk dolabını boşaltıp içini nemli ve sabunlu bir bezle temizleyin. Dolaptaki eşyaları düzenli bir şekilde yerleştirin. Pencere çevresindeki duvarı, camı ve diğer duvarları silin. Tül ve perdeyi asın. Son olarak oyuncakları ayıklayın. Kullanılmayacak durumda olanları ayrı bir oyuncak sepetine, kullanılabilir durumda olanları ayrı bir sepete koyun. Kullanılmayacak olanları daha sonra değerlendirebilirsiniz.
Yatak Odası Temizliği
İşe öncelikle gardıroptan başlayın. Kışlıklarınızı kaldırın. Dolabın içini silin. Yazlık kıyafetlerinizi askılara asarak düzenli bir şekilde yerleştirin. Bazanın içini düzenleyin. Makyaj dolabını düzenleyin. Komodinleri boşaltıp tozunu alın ve yerleştirin. Yine tül ve perdeleri çamaşır makinasına atın. Sırayla; pencereleri, duvarları ve yerleri silin. Tül ve perdeleri asıp odanın kapısını kapatarak çıkabilirsiniz.
Mutfak Temizliği
Temizlenmesini en zor yerlerden biri olan mutfak için güçlü yağ çözücüler kullanmanızda fayda var. Öncelikler mutfak dolaplarının üstünü boşaltın. İçlerini temizleyip yerleştirin. Mutfak tezgahının üzerindeki fayansları ve tezgahı yağ çözücüler desteğiyle ovun, durulayın. Mutfak alt tezgahlarını boşaltın. Temizleyip yerleştirin. Mutfağın tül ve perdelerini çıkarıp çamaşır makinasına atın. Mutfağın camlarını ve geri kalan fayanslarını silin. Tül ve perdeleri asın. Yerleri silip kapısını kapatın.
Antre Temizliği
Portmantoyu boşaltın tozunu alıp yerleştirin. Duvarları bir sabunlu su ve fırça yardımı ile silin. Kuru bir havlu ile durulayın. Yerleri silin.
Banyo Temizliği
Banyonun içini boşaltın. Yine sabunlu su ve fırça ile fırçalayın. Havlu ile kurulayın. Duşa kabinin için ufak bir fırça yardımı ile ovun. Lavabo ve klozeti fırça ile ovun. Yerleri silin ve yerleştirin.
Bahar temizliği böylece bitti. Size önerimiz bu kadar yoğun bir iş gücününe neden olacak bir işi tek başınıza yapmamanız. Bir yardımcı ile temizliği bir günde bitirebilirsiniz. Tek başınıza 3-4 gün sürebilir. Temizlik sonunda mis gibi kokan, düzenli ve temiz eviniz tüm bu çabaya değecek. Kolaylıklar diliyoruz.