Bahar Temizliği Önerileri

Bahar temizliği önerileri için tam zamanı. Evleri şöyle bir elden geçirip sıcacık günlere hazırlamak için kolları sıvayın. Bahar çiçekleriyle birlikte eviniz de çiçek açsın.

Baharın gelmesiyle birlikte evlerde hem neşe hem de telaş var. Bahara hazırlık sürüyor. Doğa tazelenirken evinizdeki tadilat işlerini de ihmal etmeyin. Baharın gelmesiyle birlikte evlerde bir koşuşturmaca başladı. Yeni bir mevsime girerken evinizi de yenilemenin zamanı geldi. Evde ilkbahar bakımı başlasın. İçinde bulunduğumuz bu bahar aylarında evinizi yenilemek için yapabilecekleriniz:

Bahar temizliği gözünüzde büyümesin.  İyi bir organizasyonla temizliği kolayca bitirebilirsiniz. Uzun ve soğuk kış günlerini geride bırakıp bahar mevsimine geldik. Artık yavaş yavaş tüm ısıtmaları kapatmaya başlamışken şimdi bahar temizliği önerileri zamanı.

Eskiden bahar temizliği sobaların kaldırılması ve duvarların boyanması ile başlardı. Artık sobalı evlerin sayısı azaldığı için bu geleneğin yerini başka alışkanlıklar alsa da bahar temizliği yerini korumaya devam ediyor.

Normal temizlikten farklı olarak bahar temizliği dip köşe yapılır. Tüm eşyalar ve giysiler elden geçirilmeden bahar temizliği yapılmış sayılmaz. Bahar temizliğinde elinizin evin her köşesine değmesi gerekir. Halılar, koltuk takımları elden geçmeli, duvarlar silinmeli, mutfak eşyaları tek tek yıkanmalı ve giysiler kaldırılmalıdır.

Hiçbir şey temiz bir eve gelmek kadar tatmin edici gelmiyor. Evinizi yukarıdan aşağıya temizlemek zor olabilir. Bu denenmiş ve test edilmiş temizleme ipuçlarıyla işiniz kolaylaşabilir.

Ancak daha eski bir nesilden herhangi biriyle konuşursanız, her köşeyi temizledikleri ve tüm ev parıldayana kadar işi bırakmadıkları günleri anlatacaklardır. Bahar temizliği eskiden hafife alınacak bir ifade değildi. Her baharda hatasız olarak alınan zorlu bir sorumluluktu.

Şimdi kim bu geleneğe ayak uyduracak? Aslında biliyorsunuz! Bahar temizliği önerileri bu işi kolaylaştırmanın yanı sıra aynı zamanda evinizi taze, temiz ve sağlıklı tutmak için de önemlidir.

Bahar temizliğinin neleri içerdiğini ve mevsimsel rutininizin bir parçası haline nasıl getirebileceğinizi keşfetmek için okumaya devam edin.

Bahar Temizliği Nedir?

Esasen, bahar temizliği artık kullanmadığınız şeyleri temizlerken, aynı zamanda tüm evi derinlemesine temizlemektir. Yılda sadece bir veya iki kez ele alınması gereken görevleri sıraya koyma, yeniden düzenleme ve tamamlama zamanıdır.

Her şeyden önce bu temizleme çılgınlığı yılın her zamanında gerçekleşebilir, ancak bahar bunu yapmak için ideal zamandır. Sadece kış kıyafetlerinizi yıkamak ve saklamak değil, aynı zamanda pencerelerinizi açmak ve içeride ve dışarıda çalışmak için mükemmel bir hava olur.

Bahar temizliğinin bir parçası olarak nelere dikkat edilmelidir? Küvetin ovalanması ya da evin süpürülmesi normal temizlik rutininin bir parçasıdır. Dolayısıyla bahar temizliği bunlardan fazlasını içerir. Daha büyük temizlik işine girişeceğiniz için planlı ilerlemek mantıklı olur. Mümkünse profesyonel hizmet de satın alabilirsiniz.

Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Bahar temizliği oldukça zorlu bir süreç. Anahtar, sizin için en yönetilebilir yaklaşımı bulmaktır. Bununla ilgili birkaç yol var:

Plan Yapın: Bu yaklaşımla, ister tüm bir hafta sonu, isterse bir hafta olsun, tüm projenin tamamlanması için bir zaman bloğu ayırın. Fikir bahar temizliğini mümkün olduğunca çabuk bitirmek. Bu yaklaşım faydalıdır, işlerin çabucak sonlanması için bir çizelge oluşur.

Küçük Parçalara Bölün: Başka bir seçenek de bahar temizliğinizi zamana yayılan birçok küçük bölüme ayırmaktır. Örneğin, bir cumartesi günü evin dışını temizlemek için başka bir cumartesi, fazla eşyaları ayırmak için ve başka bir cumartesi de kışlıkları kaldırmak için vakit ayırabilirsiniz. Bu, temizliğe adanmış bir süreyi engelleyemeyen biri için daha iyi bir yaklaşımdır.

Bu stratejilerden herhangi biri, belirtilen zaman dilimindeki işleri tamamlamayı taahhüt ettiğiniz sürece işe yarayacaktır. Bunalmış olabileceğinizi ve zamanınız tükendiğini düşünüyorsanız, “yapamayacağım” yaklaşımını seçmeyin. Aynı şekilde, işleri bölmeyi seçerseniz, her proje için zaman planladığınızdan ve ona bağlı kaldığınızdan emin olun.

Zaman dilimini seçtikten sonra, net bir eylem planı hazırlayın. Bahar temizliğinizden en iyi şekilde yararlanmak için aşağıdaki ipuçlarına ve stratejilere göz atın. İşte bahar temizliği önerileri.

Mop Ucu

Pratik Bahar Temizliği Önerileri

Liste Yapın

Bu yılın bahar temizliğinde yapmak istediğiniz her şeyi listeleyin. Sonra pencere ekranlarını yıkamak ve evinizi dış cephe kaplamak gibi görevleri gruplandırın. Bu, bir sonraki adımda ne yapacağını merak ederek zaman kaybetmeden bir görevden diğerine gitmeyi kolaylaştıracaktır.

Takım Kurun

Aileniz istekli ve yetenekliyse, sizinle bir ekip olarak çalışmalarını sağlayın. Bekar ya da yalnız yaşıyorsanız, bazı arkadaşlarınızın karşılığında size yardımcı olacağınız vaadiyle size yardımcı olmalarını sağlayın.

Ekip üyelerinizin güçlü yönlerine göre görevler atayın veya tercih ettikleri görevlere kaydolmalarına izin verin. Bu sadece işleri daha hızlı halletmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bahar temizliğini çok daha eğlenceli hale getirir.

Temizlik Malzemelerini Hazırlayın

Bahar temizliğinden önce bir hafta geçirerek ihtiyacınız olan malzemeleri toplayın. Ayrıca kabartma tozu ve sirke gibi güvenli, doğal temizlik malzemeleri de kullanabilirsiniz.

Zaman Alan Görevleri Önceden Planlayın

Zaman alan bir görev planlıyorsanız, ilkbahar temizleme programınızın dışında fazladan zaman ayırın. Örneğin, halılarınızı yıkayacaksanız, kuruması için bir iki güne ihtiyaç duyacaksınız. Diğer her şeyi yapmaya çalışırken onlardan kaçınma konusunda endişelenmek istemezsiniz. Bu yüzden onları temizliğinizin geri kalanından önce veya sonra yapmayı planlayın.

Her Seferinde Bir Göreve Odaklanın

Bir iş bitmeden diğerine geçme karmaşasından kaçınmak için, aynı anda yalnızca bir göreve odaklanın. Bir seferde çok fazla şey yapmaya çalışırsanız, bunların hiçbiri iyi yapılmayacak ve kaybolabilir ve ne yaptığınızı tamamen unutabilirsiniz.

Ara Verin

Siz bir makine değilsiniz, bu yüzden bir makine gibi çalışmanız gerekmiyor. Önceden planlanan molalar, böylece sadece dört gözle bekleyebileceğiniz bir şey değil, aynı zamanda rahatlama şansınız olur.

Atıştırmalıkları Hazırlayın

Atıştırmalıkları ve yemekleri önceden hazırlayın, böylece uzun bir temizlik gününden sonra akşam yemeği hazırlamak zorunda kalmazsınız. Bir hafta boyunca temizleyecekseniz, birkaç gün boyunca yiyebileceğiniz kadar yemek depolayın.

Bahar Temizliği Yapılacaklar Listesi

Mutfak

  • Fırın içini temizleyin. Fırın temizleyici talimatlarını tam olarak izleyin. Bu görevin bir yetişkin tarafından yapıldığından emin olun.
  • Buzdolabı bataryalarını temizleyin. Önce buzdolabını çıkarmayı unutmayın. Buzdolabının bulunduğu yeri de paspaslayın.
  • Buzdolabını temizleyin. Buzdolabınızı düzenli olarak temizlemeniz gerekse de, bu hiçbir şeyin sona ermediğinden emin olmak için çeşniler de dahil olmak üzere her şeyi gözden geçirme fırsatıdır. Herhangi bir yiyecek kalıntısı ve bakteri alanından kurtulmak için rafları ve çekmeceleri iyice ovalayın.
  • Tavan ve duvarları temizleyin. Buna havalandırma, aydınlatma armatürleri ve prizler dahildir.
  • Perdeleri ve jaluzileri temizleyin. Perdeleri ve toz perdeleri yıkayın.
  • Çekmeceleri ve dolapları temizleyin. Artık ihtiyacınız olmayan eşyaları çıkarın ve çekmece ve dolapların içini silin. Gerekli tüm yeniden yapılanmaları yapmak için bu fırsatı kullanın.
  • Çöp kutusunu temizleyin. Kabartma tozu ve ılık su ile limon kabuğunu dökerek kutuyu temizleyebilirsiniz.
  • Bulaşık makinesini temizleyin. Bulaşık makinesinin altında kalan yiyecekleri seçin ve biraz kabartma tozu veya sirke ile temizleyin.

Odalar

  • Tavan ve duvarları temizleyin. Buna havlandırma, aydınlatma armatürleri ve prizler dahildir.
  • Tavan fanını temizleyin. Merdiven kullanıyorsanız dikkatli olun. Mümkünse birinden yardım alın.
  • Halı ve kilimleri temizleyin. Kuruması için bir iki gün bekleyin.
  • Perdeleri ve jaluzileri temizleyin. Perdeleri yıkayın.
  • Kanepeyi temizleyin. Malzemeye bağlı olarak, kanepenizi de yıkayabilirsiniz.
  • Fazlalıkları kaldırın. Oturma odası mobilyalarını düzenlemek ve akışı iyileştirmek için istenmeyen veya gereksiz öğeleri kaldırın.

Yatak Odası

  • Yatağı temizleyin ve sabitleyin. Bunu yapmak kullanımı daha dengeli bir şekilde dağıtarak yatağınızın daha uzun süre dayanmasını sağlar.
  • Örtüleri değitirin. Ağır kış yataklarını bırakıp daha serin yaz yataklarına geçmenin zamanı geldi.
  • Yastıkları yıkayın. Çoğu yastık makinede yıkanabilir, ancak bunları bir küvette elle yıkayabilirsiniz.
  • Tavan ve duvarları temizleyin. Buna hava delikleri, aydınlatma armatürleri ve prizler dahildir.
  • Tavan fanını temizleyin. Merdiven kullanıyorsanız dikkatli olun. Mümkünse birinden yardım alın.
  • Perdeleri ve jaluzileri Temizleyin. Perdeleri yıkayın.
  • Dolapları temizleyin. Kıyafetlerinizi, ayakkabılarınızı ve aksesuarlarınızı sıralayın. Geçen yıl kullanmadığınız her şeyi bağışlayın. Ayrıca, yazlık kıyafetlerinize yer açmak için kışlık kıyafetlerinizi kaldırın.

Banyolar

Banyo ve mutfak gibi suyun yoğun olduğu yerlerde meydana gelebilecek su sızıntılarını önlemek amacıyla, fayans aralarını dolgu malzemeleri ile güçlendirebilirsiniz.

  • İlkyardım kitini güncelleyin. Hiçbir şeyin süresinin dolmadığından veya azalmadığından emin olmak için bunu düzenli olarak yapmalısınız.
  • Süresi dolmuş kozmetik ve güzellik ürünlerini kaldırın. Şüphe duyduğunuzda atın.
  • Perdeleri ve jaluzileri temizleyin. Perdeleri yıkayın.
  • Tavan ve duvarları temizleyin. Buna hava delikleri, aydınlatma armatürleri ve prizle dahil.
  • Çöp kutusunu yıkayın. Sadece çöpleri boşaltmayın; kutunun içini temizleyin.

Balkon ve Teraslar

Baharla birlikte tüm kış dinlenen bitkilerin de canlanma vakti geliyor. Bahar ve yaz aylarında bitkilerinize bakım uygulayarak, balkonunuzu hareketlendirebilirsiniz.

Mevsimsel olarak, toprağını değiştirdiğiniz saksıları boşaltın. Yeni toprak ile torfu harmanlayın. Daha sonra yeni ekeceğiniz bitki ile bu karışımı saksıya yerleştirin.

Saksıda kalıcı bitki yetiştiriyorsanız, bu bitkileri budamasını zamanı geçmeden gerçekleştirin. Yaz ortasına doğru balkonda yetiştirdiğiniz, kekik, mercanköşk ve ada çayı gibi baharatların yenilebilir çiçeklerini yemeklerinizde, salatada ve kokteyl içinde kullanabilirsiniz.

  • Açık alan mobilyalarını yıkayın. İlkbahar ve yaz kullanımına hazır olun.
  • Pencereleri yıkayın. Buna çerçeveler de dahildir.
  • Zemini hortumla yıkayın. Dış tarafınız kirli görünüyorsa, bir hortumla püskürtün. Gerekirse bir basınçlı yıkama makinesi kullanın.

Dış Cephe Bakımı

Evinizin dış görüntüsü her zaman için önemlidir. Bunun için bahar bakımına evinizin dış görünümünden başlayabilirsiniz. Bahar ferahlık anlamındadır. Evinizin dışını saran ağaç dalları varsa bunun için, ilk iş olarak dış cepheyi saran ağaç dallarını budamalısınız.

Pencere ve dış cepheye izolasyon yaptırın. Bu izolasyon sizi yazın sıcaktan koruyacağı gibi, kışında soğuğa karşı koruyacaktır. Tüm sene boyunca çatıda oluşan yosunları temizleyin. Eğer çatlak varsa, macun yardımıyla çatlakları kapatın.

Evinizin dış cephe boyası eskimişse, dış cephenizi boyatabilirsiniz. Renk seçiminde bahara uygun renkler düşünseniz de, dış cephe çok sık boyanmadığı için her daim kullanabileceğiniz renkleri seçebilirsiniz.

Özellikle yaptırdığınız boyanın patlak bir boru yüzünden bozulmasını istemiyorsanız, su tesisatında oluşabilecek kaçakları kontrol ettirin. Gider borularını gerekiyorsa yenileyebilirsiniz.

Bahçe Bakımı

Bahçe, veranda ve dış cephe kaplamalarınız ahşap ise, bunları vernikleyerek yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. Ayrıca yaza hazırlık olarak da, pencerelerinize sinek telleri monte ettirebilirsiniz.

Tadilat Zamanı

Bulunduğunuz mevsime göre birbirinden farklı tadilat işleri vardır. Öncelikle baharı karşılarken yapılabilecek tadilatlara karar vermelisiniz. Çatı tadilatı için havanın kesinlikle yağmursuz olması gerekiyor. Çatı bakımı için yaz ayları uygun zamanlardır. Dış cephe boyası ve mantolama içinde yine en uygun zaman yaz ayarıdır.

Boya için, ilkbahar ve sonbahar en uygun zamanlardır. Eğer evinizi boyatmayı düşünüyorsanız, mevsim geçişlerini bekleyin.

Diğer İşler

  • Yangın alarmı ve tüpleri kontrol edin. Evde yangın güvenliği ve koruması ve ailenizi karbon monoksit zehirlenmesinden korumak için bunu altı ayda bir yapın.
  • Dosyalarınızı temizleyin. Dosya dolabınızın içinden ayırın. Vergi beyannameleri gibi gelecekte ihtiyacınız olabilecek malzemeleri güvende tutun.
  • Halı ve kilimleri yıkayın. Bunu kendiniz yapabilir veya yıkatabilirsiniz. Mobilya lekelerini önlemek için mobilyalarınızı yerine koymadan önce bunları iyice kurumasını unutmayın.
  • Eski eşyalardan kurutulun ya da yenileyinm Eski eşyalarınızdan kurtulun. Dilerseniz onarıp kullanmaya devam edin ya da satın.
  • Kapı kollarını parlatın. Kapı tokmağı mikroplarla doludur ve düzenli olarak temizlenmelidir.

Unutmayın

Unutmayın, bu listedeki öğelerin mutfağın silinmesi ve tuvaletlerin temizlenmesi gibi daha rutin temizlik görevlerinin ötesini planlamak için hazırlandı. Evinizin iyi bir rutin temizliğe ihtiyacı varsa, bu öğeleri de listeye ekleyin.

Bahar Temizliği Listesi

İşlerinizi kolaylaştıracak bir kontrol listesi hazırladık. Çıktısını alıp görebileceğiniz bir yere asarak temizlik planınızı oluşturabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu