Bahar Temizliği Vakti
Eskiden bahar temizliği sobaların kaldırılması ve duvarların boyanması ile başlardı. Artık sobalı evlerin sayısı azaldığı için bu geleneğin yerini başka alışkanlıklar alsa da bahar temizliği yerini korumaya devam ediyor.
Normal temizlikten farklı olarak bahar temizliği dip köşe yapılır. Tüm eşyalar ve giysiler elden geçirilmeden bahar temizliği yapılmış sayılmaz. Bahar temizliğinde elinizin evin her köşesine değmesi gerekir. Halılar, koltuk takımları elden geçmeli, duvarlar silinmeli, mutfak eşyaları tek tek yıkanmalı ve giysiler kaldırılmalıdır.
Bahar temizliği için genelde bir gün yeterli olmaz. Bunun için iki gününüzü ayırmanız gerekir. Bunun için bir program yapmalısınız.
Temizlik başlasın
Öncelikle temizliğe nereden başlayacağınıza karar verin. Sürekli o odadan diğerine geçmeyin. Böylece bir yerdeki kirleri diğer odalara taşımamış olursunuz. İşe tüm evin halılarını kaldırıp perdelerini çıkarmakla başlayabilirsiniz. Tek tek tüm odaları temizleyerek ilerleyin. Giysi dolaplarınızı önceden elden geçirmeyin unutmayın.
Oturma ve yatak odaları bahar temizliği yapıldığını en iyi gösteren mekanlardır. Bütün ailenin en çok vakit geçirdiği bu odalar en çok kirlenen yerlerdir. Temizliğe camlardan başlayın. Eşyaları tek tek elden geçirin. En son zemini temizleyin halıları yerleştirdikten sonra da süpürme işlemine geçebilirsiniz.
Temizlik sırasında etraftaki küçük eşyaları ortadan kaldırmayı ihmal etmeyin. Evin genel yerleşimini temizlikten sonra yaparsınız. Önceliğiniz temizliğin yapılması olmalıdır. Ütü aşamasına geçene kadar küçük eşyaları yerleştirmekle uğraşmayın.
Küçük eşyaları ortadan kaldırmanız size hareket alanı sağlayacaktır. Yemek maması, raflar gibi yerleri temizlerken nemli bez kullanın. Eşyaları durulamayı ve parlatmayı da ihmal etmeyin.
Hassas ahşaplarınız yoksa temizliği sabunlu suyla yapabilirsiniz. Ahşap yüzeylerde ise doğal temizlik ürünleri kullanmanızda fayda var. Temizlik sırasında perdelerinizin yıkama işlemi biterse asma işlemine geçin. Siz temizliği yaparken onlar da bir yandan kururlar. Makinede çok kalırlarsa kırışabilirler.
Duvarlarınız silinebilir özellikteyse sabunlu bezle silebilirsiniz. Eğer boyayı yapacaksanız bir günü de boyaya ayırmanız gerekir. Camları silmeden evvel duvar temizliğiyle ilgilenmelisiniz.
Halılarınızı da yıkamanız gerekir. Tüm eşyaları elden geçirirken halıları da ihmal etmeyin. Eğer yıkama imkanınız yoksa bir temizlik şirketine verebilirsiniz. Bu işi de öncede planlamanız gerekir.
Mutfak, banyo ve tuvaletlerdeki fayansların temizliği için de vakit geldi. Hazır tüm evi elden geçirirken fayansları da iyice silin.
İşinizi kolaylaştıracak tüyolar
- Kullanmadığınız elektrikli aletleri ihtiyacı olan birine verin.
- Havlu dolu dolaplarınızı rahatlatın. İhtiyaç fazlasını başka ir yere kaldırın.
- Giysi dolaplarını tamamen boşaltın. Giymediğiniz giysileri ihtiyacı olanlara verin. Kışlık giysileri kaldırın.
- Nostalji gereği sakladığınız eşyaları ir kenara kaldırın ya da atma vakti gelmiştir.
- Son kullanma tarihi gelmiş ürünleri atın.
- Artık tozlanmış ve kullanmadığınız kozmetik ürünlerini atın.
- Restoranlardan gelen plastik çatal bıçağı bir gün kullanırım diye saklıyordunuz. Atma vakti geldi.
- İhtiyaç fazlası poşetleri atın.
- Artık işinize yaramayan kitapları ihtiyacı olanlara verin.
- Mutfak dolaplarında sakladığınız ve artık kullanılamaz halde olan eski eşyaları atın.
- Dergi koleksiyonları evde sadece toz yapıyor. Hijyenini sağlayamıyorsanız başkalarına verin.
- Evin her yerinde karşılaştığınız kablolara bir çözüm bulun.
- Artık kullanım süresi geçmiş olan makbuzları atabilirsiniz.
- Tarihi geçmiş nikah davetiyelerini saklamak için de bir neden yok.
Bir bahar temzliğinin daha sonuna geldiniz. Eğer temizliği birkaç güne yayacak vaktiniz yoksa yakınlarınızdan yardım alabilirsiniz. Fakat bahar temizliğini ertelemeyin ve ihmal etmeyin.
Bahar hazırlıkları başladı, bahara merhaba deyin. Eviniz çiçek açıyor.